Severinenii se încãlzesc, dar nu plãtesc

    Peste 4 milioane de lei datoreazã în acest moment populaţia Severinului cãtre Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termicã (SPAET), din subordinea Primãriei Severin, gradul de încasare fiind, pentru lunile noiembrie şi decembrie, de doar 54 la sutã. Primarul Marius Screciu face apel la populaţie sã conştientizeze situaţia şi sã considere acest serviciu ca pe oricare altul, adicã bun de platã, pentru ca Primãria sã nu intre în blocaj.

Deşi confortul termic al municipiului Drobeta Turnu Severin a fost asigurat cu mari eforturi de municipalitate, dupã primele douã luni de la începerea furnizãrii agentului termic, doar jumãtate din populaţie plãteşte facturile. Nepãsarea şi indolenţa severinenilor a ajuns la cote alarmante. Existã asociaţii de proprietari care nu au plãtit pânã acum nici un leu cãtre SPAET, iar altele care au grad de încasare sub 10 la sutã. Primarul Marius Screciu spune cã nu înţelege o astfel de atitudine, în condiţiile în care pentru alte servicii nu se admit întârzieri la platã. S-a ajuns în situaţia de a fi la limitã cu achiziţia de pãcurã şi dacã se continuã în acest fel, municipalitatea avertizeazã cã va ajunge în imposibilitatea de a mai furniza cãldurã.

Primarul spune cã se gândeşte serios ce fel de sistem de furnizare a agentului termic va fi mai bun în viitor pentru acest municipiu, pentru cã şi în contractul cu firma care construieşte noua centralã este stipulat cã agentul termic este cumpãrat „la gard”, restul cheltuielilor trebuind sã fie suportate de Primãrie şi la un asemenea grad scãzut de încasare, Primãria ar trebui sã dea din banii ei, chiar dacã populaţia nu plãteşte.

EURO INSOL nu va întrerupe furnizarea agentului termic.

Marius Screciu a luat atitudine publicã şi faţã de comunicatul de presã transmis de EURO INSOL, lichidatorul judiciar al RAAN, potrivit cãruia, datoritã unui litigiu comercial între RAAN şi Complexul Energetic Oltenia, în urma cãruia conturile RAAN pot fi blocate, severinenii ar putea rãmâne fãrã agent termic. Screciu spune cã nu este normal sã se mai vinã în discuţie cu alte datorii decât cele puse la masa credalã, dar dacã instanţele judecãtoreşti vor decide altfel, va fi o mare problemã.

Un comunicat de presã transmis recent de lichidatorul judiciar al RAAN, EURO INSOL, dãdea o veste sinistrã severinenilor şi anume faptul cã aceştia ar putea sã rãmânã fãrã agent termic. „În data de 08 februarie 2017, Judecãtoria Drobeta Turnu Severin a admis contestaţia la executare formulatã de Societatea Complexul Energetic Oltenia şi a dispus continuarea executãrii silite împotriva Regiei Autonome pentru Activitãţi Nucleare pentru suma de 125.776.169,53 lei. Hotãrârea pronunţatã are ca efect poprirea conturilor Regiei Autonome pentru Activitãţi Nucleare, având drept consecinţã imposibilitatea continuãrii producerii agentului termic pentru Municipiul Drobeta Turnu Severin”, se arãta în acel comunicat. Screciu spune, însã, cã nu este normal sã se întâmple aşa ceva, deocamdatã nu sunt probleme şi situaţia se va rezolva.

„Pentru a nu pune în pericol continuarea alimentãrii cu energie termicã a celor 5 spitale, 37 de instituţii de învãţãmânt în care îşi desfãşoarã activitatea peste 19.000 de copii şi elevi, 30.000 de locuinţe în care trãiesc aproximativ 100.000 de locuitori, 250 de agenţi economici, a tuturor autoritãţilor şi instituţiilor publice locale, deconcentrate, precum şi cele aparţinând Ministerului de Interne, Ministerului Apãrãrii Naţionale şi Ministerului Justiţiei, lichidatorul judiciar a formulat chiar a doua zi apel, solicitând totodatã şi suspendarea hotãrârii în cauzã”, se mai arãta în comunicatul de presã transmis de EURO INSOL.

Reţea termicã jalnicã

Confortul termic al severinenilor este puternic grevat în acest moment de o stare deplorabilã a reţelelor de transport şi distribuţie a agentului termic. Pe aceste reţele, pierderile au ajuns la 41 la sutã şi dacã pânã acum pierderile erau asumate iresponsabil de cei de la RAAN, municipalitatea nu îşi mai permite sã tolereze o astfel de soluţie. În urmãtorii ani, atât neplata facturilor de agent termic, cât şi pierderile masive de pe reţea vor aduce municipalitatea la faliment.

De la începutul furnizãrii agentului termic, au fost zeci de avarii. Remedierea lor necesita oprirea instalaţiilor pe mai multe zile, dar cum au fost zile geroase, acest lucru nu era posibil şi atunci s-a mers pe pierderi imense. Între punctele termice şi apartamente, pierderile sunt de circa 14 la sutã, dar pierderile cele mai mari sunt pe reţea.