ÎN ATENŢIA MEDICIILOR DE FAMILIE

COMUNICAT DE PRESÃ

Cu privire la eliberarea unor adeverinţe medicale alegãtorilor care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauzã de boalã sau invaliditate

   Potrivit art. 91 al Legii nr. 115/2015, pentru alegãtorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauzã de boalã sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisã a acestora, însoţitã de copii ale actelor din care rezultã starea de sãnãtate sau de invaliditate, ca o echipã formatã din cel puţin 2 membri ai biroului electoral sã se deplaseze cu o urnã specialã şi cu materialul necesar votãrii – ştampilã cu menţiunea “VOTAT” şi buletine de vot – la locul unde se aflã alegãtorul, pentru a se efectua votarea. În raza unei secţii de votare se utilizeazã o singurã urnã specialã. Urna specialã poate fi transportatã numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Medici de familie elibereazã adeverinţe medicale care certificã faptul cã un alegãtor este nedeplasabil. Printre activitãţile de suport, menţionate în pachetul de servicii medicale de bazã în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, nu intrã şi eliberarea de adeverinţe medicale care sã fie folosite de alegãtorii nedeplasabili,  în vederea exercitãrii dreptului de vot.

Cu toate acestea, medicii de familie pot elibera contra cost aceste documente medicale, ca o consecinţã a unui act medical acordat, cu respectarea istoricului afecţiunilor respectivului alegãtor-pacient, potrivit tarifului afişat, în condiţii de respectare a reglementãrilor financiar-contabile.

Atenţionãm medicii de familie asupra faptului cã eliberarea unor adeverinţe în exces, neconforme şi nejustificate din punct de vedere al istoricului medical al pacientului şi al stãrii de sãnãtate de la momentul eliberãrii acestora şi pânã la încetarea procesului electoral va atrage rãspunderea contractualã – pânã la rezilierea contractului încheiat cu casa de asigurãri de sãnãtate, rãspunderea contravenţionalã pentru contravenţii la legea electoralã şi rãspunderea penalã pentru fals în înscrisuri private prin modalitãţile de realizare a  infracţiunii de fals intelectual.

   Eliberarea unor documente medicale care se dovedesc a fi neconforme cu realitatea, se numeşte fals intelectual şi se pedepseşte cu închisoarea de la 1 an la 5 ani.

PREŞEDINTE- DIRECTOR GENERAL,Ec. Ion MÎŢU

Purtãtor de Cuvânt, Soc. Ionel Radu BARBU