Seria de dezbateri „Serbãrile Normalitãţii” a ajuns şi în municipiul Turnu Severin

La Drobeta Turnu Severin a avut loc vineri o dezbatere cu tema “Serbãrile normalitãţii – celebrarea unei normalitãţi care exclude şi condamnã violenţa domesticã, traficul de persoane şi lipsa egalitãţii de şanse, moderator fiind Liana Stanciu.
Evenimentul a fost gãzduit de hotelul “Continental” din Drobeta Turnu Severin şi au fost prezenţi Daniel Asãnicã, secretar general în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bãrbaţi, reprezentanţii autoritãţilor locale şi judeţene, Inspectoratului Şcolar Mehedinţi, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Direcţiei de Asistenţã Socialã, elevi, profesori, membrii comunitãţilor locale şi ai Bisericii, dar şi victime ale violenţei domestice ori traficului de persoane.
Dezbaterea a avut ca scop conştientizarea, la nivel local, a principiilor egalitãţii de şanse şi a problematicilor violenţei domestice şi a traficului de persoane.
“Vrem sã atragem atenţia asupra problematicii violenţei domestice şi a traficului de persoane. Este una puţin vizibilã, puţin adusã în faţã din cauza diferitelor mentalitãţi, din cauza ruşinii de a nu spune, cã sunt lucruri care trebuie sã rãmânã în familie, cã nu avem voie sã vorbim despre ele. Pe plan legislativ, cea mai importantã victorie a noastrã este proiectul de lege prin care se ratificã Convenţia de la Istanbul (primul instrument juridic internaţional care priveşte violenţa domesticã, violenţa împotriva copiilor, traficul de persoane), acum este în Parlament propus pentru ratificare”, a declarat Daniel Asãnicã la Drobeta Turnu Severin.
Directorul adjunct al Direcţiei de Asistenţã Socialã şi Protecţia Copilului, Georgeta Aprotosoaie, a vorbit despre necesitatea îmbunãtãţirii legislaţiei în privinţa violenţei domestice, cât şi despre faptul cã ar fi nevoie de un numãr mult mai mare de adãposturi care sã gãzduiascã victimele: “Violenţa este cea care se petrece dincolo de uşile închise, este foarte greu sã depistãm o victimã. Nu avem decât adãpost pentru victimele violenţei şi mai ales pentru victimele violenţei domestice care au copii pentru cã am considerat cã în primul şi primul rând noi trebuie sã protejãm copii, viitorul ţãrii. De regulã, femeile sunt victimele violenţei, femeile care depind foarte mult de agresori şi le este foarte greu sã se rupã de mediul în care trãiesc. De aceea cred cã ar fi foarte bine sã fie mult mai multe adãposturi pentru victimele violenţei domestice”.
S-a vorbit în cadrul dezbaterii şi despre proiectul “Start – o viaţã de calitate în siguranţã”, dezvoltat de Agenţia pentru egalitatea de şanse între femei şi bãrbaţi, care îşi propune sã creascã gradul de conştientizare a tuturor actorilor sociali cu privire la principiile egalitãţii de şanse, a fenomenului violenţei domestice şi traficului de persoane, la nivel naţional, şi sã dezvolte mecanisme şi mãsuri eficiente, integrate şi sistemice, pentru prevenirea, combaterea, intervenţia şi monitorizarea violenţei domestice şi a traficului de persoane la nivel naţional.
În cadrul acestui proiect va fi creat un call-center non-stop, aflat permanent la dispoziţia victimelor violenţei în familie şi 4 locuinţe familiale pentru situaţii de urgenţã în care victimele violenţei se pot refugia pentru o perioadã de maximum 48 de ore, pânã când instituţiile abilitate pot dispune mãsurile necesare în vederea eliminãrii oricãrei forme de risc iminent îndreptat împotriva victimei şi plasarea acesteia într-un centru/adãpost specializat care acordã servicii suport pe o perioadã de 6 luni acestor victime.
Aceste tipuri de locuinţe sunt o premierã în România, dupã model finlandez, unde rezultatele sunt foarte bune.