Primãria, pe… varzã

* Din consultãrile prelungite (şi atât de inutil trâmbiţate de media) ale lui Klaus Iohannis, a rezultat, ca-n poveste, o mãrgicã: Dacian (oh, Dacien!) Cioloş. O mãrgicã, drept e, dar o mãrgicã doritã (şi impusã) de U.E.. Lucru ştiut încã înainte de demisia lui Victor Ponta. „Îmi dai un sfat? Te-ascult cu luare-aminte./ O mânã de-ajutor îmi dai? Mulţam!/Dar nu cumva sã-ţi bâiguie prin minte/ Cã asta-i ţara cailor de ham!” –scria, cândva, un foarte mare poet, azi aproape uitat, Geo Dumitrescu. Era pe vremea când în România se fãcea, cu adevãrat, politica interesului naţional, a acelui interes adânc, real, şi nu butaforic, de genul celui afişat de generalul Izmanã. Astãzi, nu numai cã de acea ţarã frumoasã şi demnã s-a ales praful şi pulberea, dar nici „caii de ham” nu-şi mai aparţin. Evident, trebuie sã ne aşteptãm la un cabinet croit dupã chipul şi asemãnarea scofâlcitului sorosisto-bãsist „de salon european”, Dacian Cioloş. Aidoma desenelor animate cu personaje modelate din plastilinã. Cât priveşte consultãrile – acestea nu au fost altceva decât o penibilã şi sinistrã cacealma, în care pesediştii, cu liderul lor de import, Liviu Dragnea, s-au fãcut cã propun un premier „tehnocrat” (Voinea şi nu ştiu mai cum), iar ceilalţi s-au aliniat, parcã definitiv depersonalizaţi, „interesului naţional” reprezentat, desigur, de dulapul prezidenţial de la Cotroceni. Bravos, naţiune! Halal sã-ţi fie!
* Staţi, însã, sã vedeţi şi cabinetul pe care acest Dacien (oh-la-la!) o sã-l propunã Parlamentului şi, evident, naţiunii! Sã vedeţi acolo concentraţie de tehnocraţi! Miroase de pe-acum a bãsism sorosist de cea mai puturoasã extracţie. Puahhh! Cred cã pe componenţa cabinetului Cioloş se poate paria cu bune şanse de câştig. Nu e nevoie nici de foarte multã inspiraţie.
* Piaţa şi Strada au fost infestate cu tot felul de ţircãdãi dotaţi cu arsenal propagandistic din cel mai grosolan cu putinţã, astfel cã nu ne-a fost foarte greu sã-i detectãm, printre lozinci, pancarte şi strigãturi revendicative, pe agenţii unor partide, ai unor formaţiuni minuscule, care-şi insinuau meschinele interese electorale printre sloganurile tinerilor. La loc de frunte – bãsiştii şi macoviştii, care se bat vârtos pe electoratul justiţiar şi naţionalist al lui Corneliu Vadim Tudor. Se anunţã zile cât se poate de tulburi şi cu „actori” absolut surprinzãtori în prim- planul scenei politice. Doar puţinticã rãbdare…
* “Populaţia vrea democraţie la televizor şi dictaturã pe strãzi” – sunã unul dintre aforismele cele mai cunoscute ale lui Corneliu Vadim Tudor. El se aplicã perfect evenimentelor din ultimele zile, când, în stradã, se striga jos tot (guvern, parlament, clasã politicã etc.), iar prin talk-show-urile televizate reprezentanţii strãzii, selecţionaţi sau nu, îşi nuanţau cât se poate de rezonabil solicitãrile, pânã la a da chiar lecţii de democraţie moderatorilor şi analiştilor. Sã vezi şi sã nu crezi!
* Cu totul suspecte, în aceste manifestãri ale Strãzii, mi s-au pãrut insultele şi atacurile la adresa Bisericii Ortodoxe Române şi ale Prea Fericitului Patriarh Daniel. Nu vreau sã discut aici şi acum eventuala culpã a BOR şi a Întâi Stãtãtorului ei în contextul tragediei de la clubul „Colectiv” din Bucureşti. Nu sunt în temã cu toate aspectele problemei şi nici cu procedurile specifice Bisericii în asemenea dramatice situaţii. Dar virulenţa atacurilor şi insultelor de care vorbeam nu a fãcut altceva decât sã dea apã la moarã celor care acuzau existenţa unor practici, a unor ritualuri sataniste la clubul unde a avut loc tragedia din 30 octombrie a.c.. Şi, dacã lucrurile au decurs aşa cum cred eu, ar fi pãcat. Pãcat, fiindcã întreaga dezbatere ar cãdea pe un teren strãin oricãrei cauze.
* Câţiva consilieri locali din Drobeta Turnu Severin au fãcut, recent, un control în pieţele oraşului, în urma cãruia au alcãtuit un raport, pe care l-au prezentat, luni, într-o şedinţã extraordinarã a Consiliului Local. Prezent într-o emisiune în direct, la Galaxy TV, viceprimarul Daniel Cârjan a cerut demisia administratorului pieţelor din Severin, pentru fapte de corupţie, soldate cu pagube însemnate la bugetul local, fapte ce, dacã am înţeles bine, vor fi analizate în proxima şedinţã curentã a Consiliului Local, când vor fi stabilite şi vinovãţiile. Zile nu tocmai uşoare pentru Irefutabilul edil-şef al oraşului şi pentru câţiva protejaţi din Primãrie! * În timpul controlului de care vorbeam mai înainte, un producãtor, întrebat de ce nu poate prezenta dovada cã a plãtit taxa pentru mesele pe care avea expusã marfa, a rãspuns cã a plãtit respectiva taxã „în naturã” Primãriei severinene, oferindu-i o anumitã cantitate de varzã!!!! Varza fiind, la ora actualã, un produs ce este vândut la preţuri aproape prohibitive, cel puţin comparativ cu preţurile din toamna trecutã (2 lei kilogramul, faţã de 0,50 lei)! Tare, tare de tot, nu? Primãria unui municipiu reşedinţã de judeţ a ajuns „sã se vândã” pe… varzã? Sau este, pur şi simplu, varzã, varzã de tot?! Întrebãm şi noi, desigur, nu dãm cu mãciuca, fiindcã de la aceeaşi primãrie aşteptãm sã construiascã, pânã în toamna anului viitor, noua termocentralã a oraşului. Ca sã nu mai pãţim ce am pãţit anul acesta. Dar dacã varza a ajuns, pe la noi, monedã schimb…

Tags: