9006 persoane asistate social în Mehedinţi

Luni, 6 iulie a.c., la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncã a avut loc o conferinţã de presã susţinutã de Ioan Suru, director AJOFM, ocazie cu care am aflat care mai este starea şomajului în judeţ.
„La data de 30 iunie a.c. în evidenţele noastre erau înregistraţi 11.007 şomeri, deci o ratã a şomajului de 9,36%, în creştere cu 0,19 procente faţã de luna mai, datoratã faptului cã au crescut numãrul şomerilor indemnizaţi cu 140 de persoane. Au disponibilizat salariaţi Hidroserv, Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia, un total de 140 de persoane înregistrate ca şomeri începând cu luna iunie. 78 de persoane sunt neindemnizaţi. 97% din şomeri, adicã 9006 persoane sunt beneficiare ale venitului minim garantat, suntem, cred, cã poate printre puţinele judeţe din România unde înregistrãm cea mai mare ratã a persoanelor asistate. Avem cele mai multe persoane asistate beneficiare ale Legii 416, majoritatea din mediul rural, peste 8000, iar primarii nu se ocupã sã gãseascã soluţii pentru rezolvarea acestei probleme. Încercãm noi, Agenţia Judeţeanã de Ocupare a Forţei de Muncã, sã demarãm acţiuni, sã mergem cu angajatori sã deschidem puncte de lucru în judeţ, majoritatea locurilor de muncã sunt concentrate în zona urbanã, zona ruralã are, la ora actualã, cel mai mare procent de persoane asistate social.
Totuşi, au fost şi angajãri, au fost încadraţi 431 de şomeri din care 166 femei, majoritatea prin activitatea de mediere a muncii. În luna iulie vor avea loc concedieri colective la Mecanoenergetica, 40 de persoane, din 117 salariaţi, din data de 22 iulie. Şi o societate de pazã va disponibiliza 30 de persoane, dar aici disponibilizarea depinde de prelungirea contractului. De la Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare nu avem nici o notificare în sensul reducerii de personal sau disponibilizãrii de persoane”.
O situaţie gravã din multe puncte de vedere, într-un judeţ în care nu s-a investit nimic în ultimii trei ani. Ajutorul social sã trãiascã!

Tags: