Politica înainte de vacanţa mare

Douã evenimente au marcat, în opinia noastrã, aceste zile. Primul dintre acestea trimite la mica noastrã realitate politicã localã, de provincie, şi anume „revenirea” lui Ion Mâţu în prim plan. Al doilea eveniment, de data aceasta naţional, ţine de iminenta fuziune PLR-PC, douã partiduleţe cât se poate de importante.
Sã discutãm. Am pus „revenirea” lui Ion Mâţu în ghilimele deoarece domnia sa a fost numit, în urma unui concurs, şef al Casei judeţene de Sãnãtate, poziţie foarte apoliticã, de funcţionar al statului. Nu avem de a face cu o revenire în politicã, aşa cum ne aşteptam de la unul dintre liderii de notorietate ai fostului PD Mehedinţi, şi care a fost vreme îndelungatã prefect de Mehedinţi pe vremea guvernãrii Bãsescu-Boc. Dar cum Ion Mâţu a fost un nume de mare rezonanţã în lumea politicã mehedinţeanã atâta amar de vreme, vreme în care PSD fredona în opoziţie, la rece, respectiva numire petrecutã fix sub guvernarea PSD, chestiunea a stârnit vii controverse. Pare o ironie maximã la adresa PSD, un fel de miştou politic de primã mânã, cãci Ion Mâţu a fost pentru PSD un adversar redutabil pânã în 2012, alãturi de Mihai Stãnişoarã, Doiniţa Chircu, Marius Bãlu et comp. Dar Ion Mâţu a fost unul dintre cei mai dinamici şi implicativi prefecţi ai judeţului, toatã lumea pare a fi de acord cu acest lucru. De la Ion Mâţu încoace, care se „bãga” peste tot, în mai toate problemele ce apãreau, fiind un prefect-jucãtor energic, judeţul nu a mai avut un prefect atât de insistent şi de plin de sine. La ce sã ne mai aşteptãm? Mai urmeazã, în aceeaşi linie laxã şi permisivã a politicii PSD, mãrinimoasã chiar, ca şi alţi foşti lideri ai guvernãrii Boc, sã redevinã ce au fost şi mai mult decât atât, subprefecţi, prefecţi, directori, consilieri locali şi judeţeni, chiar preşedinţi, nu de alta dar ar fi pãcat sã se piardã nişte valori umane, politice şi profesionale prolifice şi chiar epatante. PSD meritã o mare bilã albã pentru aceastã atitudine europeanã şi asiaticã, promovând numai elite, personalitãţi marcante, valori certe şi incontestabile, şi atunci când nu a gãsit în ograda proprie aşa ceva a preluat de la alţii, semn de forţã şi echilibru, dar şi de sinergie a faptelor politice. Frumos ar fi ca şi PNL, când va ajunge la guvernare, sã continuie aceastã „politicã” a deschiderii generoase, şi nu sã se închidã în arcul guvernãrii. Bine, PNL stã chiar mai bine decât PSD cãci a preluat, prin fuziune, şi nu bucatã cu bucatã, tot PDL, cu Vasile Blaga cu tot. Nu vedem ce probleme ar putea fi, sinceramente.
Lãsând prima ligã politicã, sã trecem acum la cea secundã. “Fuziunea PLR-PC a intrat în linie dreaptã!” suntem anunţaţi zilele acestea. A avut loc o şedinţã comunã a conducerii Partidului Liberal Reformator şi a Partidului Conservator, pentru a pune la punct ultimele detalii cu privire la fuziunea celor douã partide. O comisie mixtã, formatã din opt membri ai PLR şi opt membri ai PC, a discutat anumite aspecte referitoare la protocolul de fuziune, statutul noului partid şi programul politic al acestuia. Frumos. “Membrii comisiei mixte PLR-PC au susţinut cã obiectivul este de a consolida o a treia forţã politicã a ţãrii, o forţã eticã de centru, a clasei de mijloc, a acelora care lucreazã în serviciul public, a întreprinzãtorilor din toate sectoarele economiei, a practicienilor profesiilor liberale, a românilor pentru care libertatea individualã este pusã cu adevãrat în valoare prin asumarea activã a responsabilitãţii pentru propriul destin, pentru soarta comunitãţii şi prosperitatea naţiunii” (sursa: dcnews). Aşa da. Departe de tribulaţiile marilor partide, PSD şi PNL, conservatorii şi liberalii-reformatori vor sã joace singuri, şi sã conteze. În plan local acest lucru înseamnã cã vor veni cu propriile candidaturi pentru consiliile locale, primãrii şi consiliul judeţean. Ceea ce nu e rãu deloc. Decât sã fie lipiţi de PSD-UNPR sau PNL-PD, parcã e mai de preferat sã-şi joace şansele de unii singuri, cãci şanse sunt. Alipiţi de unii sau alţii şansele lor ar fi, credem noi, mult mai mici.

Tags: