Ziua Mondialã a Zonelor Umede

2 februarie este Ziua Mondialã a Zonelor Umede
La 2 februarie 1971 a fost semnatã în localitatea Ramsar (Iran) Convenţia Zonelor Umede. Zonele umede reprezintã întinderi de bãlţi, mlaştini, turbãrii, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stãtãtoare sau curgãtoare, dulce, salmastrã sau sãratã, inclusiv întinderea de apã marinã a cãrei adâncime la reflux nu depãşeşte 6m. Documentul a fost ratificat de România prin Legea 5/1991. Deviza sub care se desfãşoarã aniversarea din acest an: Zonele umede sunt viitorul nostru!
În acest context, specialiştii Secţiei Ştiinţele Naturii a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier în colaborare cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Mehedinţi şi Palatul Copiilor Drobeta Turnu Severin au organizat joi, 29 ianuarie 2015, un eveniment care a avut ca temã centralã protecţia biodiversitãţii acvatice şi palustre din judeţul Mehedinţi. Specialiştii muzeului au organizat o lecţie interactivã în care cele mai reprezentative specii de pãsãri de baltã, specii de peşti, dar şi nevertebrate acvatice au fost ridicate la rang de personaje, care şi-au relatat povestea vieţii lor, invitând auditoriul la reflexie asupra modalitãţilor de conservare a biodiversitãţii zonelor umede. Lecţia interactivã a fost animatã de un concurs, la finalul cãruia copiii au primit câte un “trofeu” simbolic.
D-na Magda Dumbrãveanu, consilier în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mehedinţi a subliniat importanţa zonelor umede în contextul conservãrii biodiversitãţii. Elevii şi profesorii de la Palatul Copiilor Drobeta Turnu Severin au realizat o expoziţie de picturã cu pãsãri de baltã din zonele umede ale judeţului Mehedinţi, dar şi un spectacol de muzicã şi dans pe teme inspirate din peisajul danubian.
Sorina Matacã,
Şef Secţie Ştiinţele Naturii, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier

Tags: