Avem elite, dar nu prea conteazã

Recunosc cã nu mi-a plãcut niciodatã şi nu-mi place nici acum de controversatul Sebastian Ghiţã, patron de televiziune şi amic al lui Victor Ponta. Zic controversat deoarece mi se pare cã vine, în politicã, de nicãieri, pe uşa din dos a unei televiziuni pe care o controleazã şi o punea, pânã mai ieri, în slujba unui singur partid politic. Dar televiziunea lui Sebastian Ghiţã nu e singura televiziune care face acest lucru, fãrã perdea, aşa cã din acest punct de vedere nu ar fi nimic nou şi spectaculos.
Politic vorbind însã Sebastian Ghiţã a ieşit cu adevãrat la rampã dupã ce l-a contestat vehement pe Ion Iliescu, imediat dupã aceea fiind nevoit sã facã un pas, doi, trei, înapoi din PSD. Dar cu toate acestea Sebastian Ghiţã are ceea ce putem numi un discurs public percutant, şi foarte acid tocmai la adresa clasei politice din care face parte fãrã însã a se identifica prea mult cu aceasta. Ultima lui declaraţie mi s-a pãrut a fi una din cele mai dure şi tranşante radiografii ale identitãţii partidelor politice de la noi: “Astãzi, partidele sunt croite prost şi ele, înãuntrul lor, genereazã oameni care cresc pe criterii nu de performanţã, ci pe criterii de clientelism, corupţie. Este un întreg mecanism de hoţie şi de fraudare. Ne pãcãlim toţi şi vrem sã credem cã aceste entitãţi şi organizaţii sunt cele care ne dau conducãtorii. Dacã aceste organizaţii sunt false, corupte şi neperformante, credeţi cã vor da conducãtori performanţi?”, se întreba, retoric, Sebastian Ghiţã. “Astãzi, un om nu poate face carierã politicã. Cine vrea sã ajungã sus, trebuie sã se poarte bine şi frumos cu şeful. Sunt propulsaţi oameni care câştigã pentru ei înşişi şi pentru partid. În partide, oamenilor nu li se dã voie sã promoveze. Oamenii sunt puşi sã se prostitueze”, a mai declarat Sebastian Ghiţã, într-o intervenţie telefonicã la Digi 24.
Poate cã mulţi dintre noi au trecut destul de lejer peste acest diagnostic dat de Sebastian Ghiţã dar ar trebui, cu toţii, sã fim mult mai atenţi la toate aceste lucruri cãci, în fond, partidele conduc România de azi, prin şefii lor, prin acoliţii şefilor de partid, şi sã nu ne mirãm de ce lucrurile merg atât de prost.
S-a observat de multã vreme cã nu criteriile de performanţã şi profesionalism stau la baza numirilor în funcţii.
Se vede cu ochiul liber şi la noi în judeţ, unde tot felul de cetãţeni mai degrabã nuli profesionali, cu studii obscure şi un bagaj intelectual minimal ajung deodatã sã ocupe funcţii de conducere în instituţii ale statului ce ar reclama oameni competenţi, nu nulitãţi, profesionişti şi responsabilitate, nu golãnealã şi inculturã şi servilism de partid. E un cancer social greu de stopat şi care a atins cote absolut alarmante. Sebastian Ghiţã are dreptate sã numeascã partidele “organizaţii false, corupte şi neperformante”, deşi o generalizare nu e nici potrivitã, nici adevãratã.
Desigur cã mai existã şi politicieni serioşi şi oneşti, aşa cum mai existã, puţine, şi partide care se ghideazã dupã principii ideologice, nu de gaşcã. Putem pune totul, în cazul Sebastian Ghiţã, pe trauma suferitã la excluderea din PSD, altfel nu vãd de ce a ajuns domnia sa, aşa, dintr-odatã, la astfel de concluzii amare şi definitive.
Dar dincolo de orice ironie ceea ce spune Sebastian Ghiţã rãmâne un grav semnal de alarmã, pentru cine e dispus sã-l audã, unul dintre cele mai grave şi serioase din ultimii ani. Majoritatea oamenilor a înţeles sau intuit cum stau lucrurile în cazul partidelor, şi aici e poate şi explicaţia de fond a succesului neprevãzut din turul doi al alegerilor al lui Klaus Iohannis. Cei mai mulţi au reacţionat tocmai împotriva sistemului politic mafiot, alegând un preşedinte diferit.
* * *
Ţin sã vã împãrtãşesc acum o experienţã directã şi recentã. Am fost invitat la Gala Premiilor de Excelenţã organizatã de primãria severineanã, prin preocuparea directã şi meritorie a primarului Constantin Gherghe, o personalitate indiscutabilã a vremurilor noastre şi care manifestã o deschidere admirabilã faţã de fenomenul cultural. Am primit şi eu, cu emoţie, onoranta distincţie, alãturi de scriitori, medici, sportivi, dascãli, interpreţi, academicieni, artişti plastici, istorici etc – o adevãratã elitã a societãţii mehedinţene. Am privit şi ascultat cu admiraţie oameni de imensã valoare intelectualã, cu un traseu profesional şi creativ remarcabil. Oameni care lasã în urma lor exemplul excelenţei, fie cã vorbim de sport, artã, medicinã, cercetare ştiinţificã, literaturã, muzicã, arheologie, pedagogie. A fost o onoare pentru mine sã întâlnesc aceste personalitãţi mehedinţene, şi un motiv de mândrie.
Ei bine, sunt convins cã dacã societatea de azi ar fi condusã de oameni puşi pe funcţii pe criterii de valoare profesionalã, şi nu pe criterii de partid, lucrurile ar sta cu totul altfel. Avem, din fericire, elite. Din pãcate, însã, pentru partidele politice nu prea conteazã.

Tags: