Rovana Plumb în Mehedinţi

Locuitorii judeţul Mehedinţi vor beneficia de o staţie de sortare şi staţie de tratare mecano-biologicã la Malovãţ, 4 staţii de transfer deşeuri la Orşova, Baia de Aramã, Strehaia şi Vânju Mare şi închiderea a 3 depozite neconforme de la Strehaia, Baia de Aramã şi Vânju Mare.

Sãptãmâna trecutã (n.r. – joi) în sala de şedinţe a Palatului Administrativ, ministrul Mediului şi Schimbãrilor Climatice, Rovana Plumb şi Adrian Duicu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, au semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Mehedinţi”. Proiectul este finanţat prin POS Mediu, Axa 2, are o valoare de circa 22 milioane de euro nerambursabili, iar principalul beneficiar al proiectului, Consiliul Judeţean Mehedinţi, va contribui  cu alte 6 milioane de euro. Prin proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor solide” în judeţul Mehedinţi va beneficia de o staţie de sortare şi una de tratare mecano-biologicã, la Malovãţ, alte 4 staţii de transfer deşeuri, la Orşova, Baia de Aramã, Strehaia şi Vânju Mare, precum şi închiderea a 3 depozite. Sistemul va cuprinde toate mãsurile necesare privind colectarea, colectarea separatã, transportul, transferul şi tratarea, cu elemente de reciclare, tratare mecano-biologicã şi compostare, precum şi de depozitare a deşeurilor neconforme de la Strehaia, Baia de Aramã şi Vânju Mare.

 Colaborare bunã Guvern-Consiliu Judeţean- echipa de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu şi Comisie Europeanã

   „Datoritã modului în care s-a colaborat, Guvern-Consiliu Judeţean- echipa de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu şi Comisie Europeanã, astãzi am semnat contractul de finanţare pentru sistemul integrat de management al deşeurilor în Mehedinţi cu o sumã de 22 milioane de euro, fonduri nerambursabile, 28 de milioane în total cu contribuţia  Consiliului Judeţean. 304.000 de cetãţeni ai judeţului Mehedinţi vor fi conectaţi în acest sistem”, a declarat ministrul Mediului şi Schimbãrilor Climatice, Rovana Plumb. Ministrul a mai spus cã prin implementarea acestui proiect, deşeurile sunt transformate în fertilizatori necesari în agriculturã, dar cel mai important  este faptul cã se face curãţenie în localitãţile beneficiare. „Vorbim tot timpul de depozite, vorbim de gunoi, sistemul de management integrat al deşeurilor presupune anumite componente tehnice prin care deşeurile prin reciclarea lor pot fi utilizate atât ca materii prime pentru industrie, dar şi pentru agriculturã, pentru cã avem nevoie de fertilizatori pentru sol, ori deşeurile prin componentele tehnice pe care le duc în staţiile de tratare mecanico-biologicã pot aduce un plus valoare pentru agriculturã, dar în primul rând un aer curat, un aer respirabil, o curãţenie în comunitãţile în care mehedinţenii trãiesc. Şi acest lucru trebuie sã contribuie în mod substanţial la un mod de viaţã decent , cât şi la dezvoltarea economicã durabilã a României prin pilonul de mediu”, a precizat ministrul Mediului. Ministrul Rovana Plumb a mai punctat, dupã semnarea contractului de finanţare, ca POS Mediu este printre cele mai performante programe operaţionale. Domnia sa a amintit cã gradul de absorbţie

a fondurilor europene a crescut cu 9 procente, din decembrie 2012, pânã la 16,94 la sutã. “Numai în luna iulie au fost atrase 730 milioane euro, un record absolut”, a precizat ministrul Mediului şi Schimbãrilor Climatice.

 Cele mai importante investiţii dupã 1989

   Contractul de finanţare s-a semnat la Consiliul Judeţean Mehedinţi, în prezenţa conducerii acestei instituţii, dar şi a primarilor din judeţul Mehedinţi. Preşedintele CJ Meheidnţi, Adrian Duicu, a apreciat cã aceastã investiţie, alãturi de un alt megaproiect de realizare apã-canal în valoare de 87 milioane de euro (ce urmeazã sã primeascã finanţare), este una din cele mai importante care se realizeazã în judeţ dupã 1989 încoace. „ Cred cã este una din cele mai importante investiţii care începe sã se deruleze în judeţul Mehedinţi, dupã 1989 încoace. Gropile de gunoi închise, staţiile de transfer noi, staţia mare de la Malovãţ care practic adunã toate gunoaiele din judeţul Mehedinţi sunt investiţii care, cinstind vorbind, fãrã modestie, mã mândresc cã particip la ele, cã am avut o contribuţie esenţialã pentru a fi demarate şi pentru a fi puse în mişcare”, a spus Adrian Duicu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Deasemenea, Adrian Duicu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, a apreciat cã de astãzi, judeţul Mehedinţi înregistreazã un nou capitol al dezvoltãrii şi civilizaţiei. Domnia sa a mulţumit ministrului Rovana Plumb pentru implicarea în reuşita proiectului, dar şi a capacitãţii de a debloca şi atrage, împreunã cu echipa sa, fondurile europene pentru România.

 Avertismentul ministrului Rovana Plumb

   Tot la Drobeta-Turnu-Severin, ministrul Rovana Plumb a lansat un avertisment cãtre firmele de construcţii, care efectueazã lucrãri în cadrul programului operaţional sectorial de mediu, cã riscã sancţiuni pecuniare în cazul în care nu respectã termenele de predare a lucrãrilor. „ Am fãcut un apel şi fac un apel din nou de aici de la Mehedinţi cãtre constructorii careau câştigat licitaţiile în cadrul programului operaţional sectorial mediu de a lua în serios faptul cã dacã nu se ţin de graficul de lucrãri, şi aceasta este a doua avertizare, vor avea sancţiuni de suferit din partea Autoritãţii de management, din partea Comisiei Europene, de nerespectare a lucrãrilor şi sunt hotãrâtã sã acţionez. Conform Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeanã singurul domeniu în cadrul cãruia angajamentele sunt supuse sancţiunilor pecuniare este domeniul mediului şi mã refer la douã componente. Este vorba de infrastructura de apã şi canal, şi cea de deşeuri. În ceea ce priveşte infrastructura de apã şi canal, pânã în anul 2018, 80 la sutã din populaţia ţãrii trebuie sã fie conectatã la aceastã infrastructurã. În momentul de faţã suntem la un 56 la sutã, iar în ceea ce priveşte sistemul integrat de deşeuri, pânã în 2017, 30 de judeţe trebuie sã aibã deja implementat acest sistem.” a declarat Ministrul Mediului şi Schimbãrilor Climatice, Rovana Plumb.

 

Tags: