USL Mehedinţi – între propriile dileme preelectorale

Chiar dacã viitoarele alegeri locale pentru funcţia de primar se vor desfãşura într-un singur tur de scrutin, în politica mehedinţeanã nu s-au fãcut prea multe propuneri oficiale în acest sens. Evident, este prematur în condiţiile în care pânã la startul oficial al campaniei electorale mai este suficient timp.

Pe de altã parte partidele politice locale îşi fac, în aceastã perioadã, propriile evaluãri în teritoriu, astfel încât sã identifice cel mai viabile variante electorate. Dacã la nivelul partidelor, luate individual, modificarea legii electorale nu ar trebui, în mod teoretic, sã producã vreo schimbare a strategiei electorale, alta este situaţia în cazul alianţelor. Din acest punct de vedere, USL Mehedinţi, deocamdatã singura alianţã constituitã la nivelul judeţului, pare, cel puţin aparent, cea mai defavorizatã. În noua conjuncturã, tot în mod teoretic, USL Mehedinţi ar trebui sã propunã candidaţi comuni pentru toate primãriile judeţului. Iar aceasta dintr-un motiv foarte simplu şi, în acelaşi timp, plauzibil: candidaturi separate înseamnã obligatoriu dispersie de voturi, iar aceaste voturi nu mai pot fi recuperate. Consecinţa ar fi cã într-o astfel de alianţã este posibil ca partidele componente ale sale sã piardã mai mult.

Eşecuri electorale vor exista şi în varianta în care au candidat comun, pentru cã oricât de consolidatã ar fi alianţa, USL Mehedinţi nu are cum sã câştige toate primãriile din judeţ. Dimpotrivã, PDL Mehedinţi, chiar dacã nu are niciun aliat, are suficienţi primari foarte bine apreciaţi în localitãţile lor pentru prestaţia administrativã desfãşuratã. Problema nu este neapãrat ce ar câştiga USL Mehedinţi dacã ar avea candidaţi comuni, ci modul în care aceştia vor fi stabiliţi. Aici existã mai multe dileme.

Mai întâi este faptul cã, în mod normal, PC Mehedinţi este exclus de la orice calcul electoral. Conservatorii n-au nici mãcar un primar de comunã, dar nici structuri organizatorice de partid mai puternice decât ale aliaţilor. Este greu de înţeles, în aceste condiţii, cã se vor face concesii conservatorilor, doar de dragul alianţei. PSD şi PNL Mehedinţi stau, la nivelul primarilor comunali, cel mai bine. Altfel spus din rândul acestor partide ar trebui stabiliţi candidaţii. Este însã foarte greu de ajuns la un numitor comun atâta vreme cât şi în comune existã un interes major pentru acest tip de scrutin. Iar o decizie în favoarea unui candidat ar nemulţumi cu siguranţã celãlalt partid.

Din acest punct de vedere este foarte greu de stabilit un consens, fãrã eventualitatea unor urmãri nedorite. Mai mult, PSD Mehedinţi pare sã fi pornit în aceastã competiţie mult prea devreme. Dacã la Strehaia s-a ajuns totuşi la un consens, acesta nu este valabil pentru toate localitãţile. Mai ales în municipiul Orşova, unde, chiar dacã PSD Mehedinţi şi-a anunţat candidatul, nu este sigur cã acesta este definitiv, întrucât şi liberalii au un interes politic major în acest oraş dunãrean.

Din aceste consideraţii existã o serie de dileme preelectorale în ceea ce priveşte USL Mehedinţi în stabilirea candidaţilor comuni, în situaţia în care se opteazã pentru aceastã variantã, demers politic şi electoral pe cât de important, pe atât de greu de înfãptuit în realitate.