Trei magistraţi candideazã pentru postul de conducere de la vârful Tribunalului Mehedinţi. Asta dupã ce postul de preşedinte al instituţiei a fost scos la concurs de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Preşedintele în exerciţiu al tribunalului, judecãtorul Corneliu Popescu, este la cel de-al doilea mandat, astfel cã nu mai poate participa la acest concurs. Postul de preşedinte este râvnit de trei magistraţi: Cosmin Sima, Norel Popescu şi Florica Bejinariu. Dacã în cazul primilor doi judecãtori lucrurile sunt lãmurite, în sensul cã au fost admise de cãtre CSM candidaturile lor, în cazul judecãtoarei Florica Bejinariu, situaţia este incertã. Plenul CSM a respins, la începutul acestei sãptãmâni, cu majoritate de voturi, contestaţia judecãtoarei Florica Bejinariu, fost membru şi preşedinte al Consiliului, împotriva hotãrârii din 1 noiembrie a Secţiei pentru judecãtori, prin care s-a stabilit cã nu poate candida la concursul pentru şefia Tribunalului Mehedinţi. Florica Bejinariu a contestat la plenul CSM decizia din 1 noiembrie a secţiei pentru judecãtori, potrivit cãreia aceasta nu poate participa la concursul pentru şefia Tribunalului Mehedinţi, dupã ce a admis o sesizare a lui Horaţius Dumbravã, şeful CSM, care a invocat faptul cã fosta preşedinte a CSM a colaborat cu fosta Securitate. Decizia de luni, a plenului CSM, poate fi atacatã cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Florica Bejinariu, în vârstã de 50 de ani, fost preşedinte al CSM, a absolvit Facultatea de Drept a Universitãţii Bucureşti în 1986. Dupã absolvirea facultãţii, Bejinariu a lucrat, timp de cinci ani, consilier juridic la Fabrica de confecţii. Din 1991 pânã în 1995 a fost judecãtor la Judecãtoria Drobeta Turnu Severin. Din 1995, a devenit judecãtor la Tribunalul Mehedinţi, unde, dupã trei ani, în 1998, ajunge şeful Secţiei penale. Rãmâne în aceastã funcţie pânã în 2005, când renunţã la conducerea instanţei, rãmânând însã judecãtor, odatã cu accederea în poziţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. În paralel, între 1999 şi 2000, este director adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii, iar din 2001, este formator la aceastã instituţie. În prezent, ocupã funcţia de judecãtor la Tribunalul Judeţean Mehedinţi, la Secţia penalã.
Judecãtorul Norel Popescu, de 41 de ani, a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti, în anul 1993. În perioada 1993-1994 a fost judecãtor la Judecãtoria Sector 5, iar în intervalul 1995 – 1996 – procuror la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Sector 6 Bucureşti. Ocupã apoi funcţia de judecãtor la Judecãtoria Drobeta Turnu Severin, în perioada 1996-2000, şi cea de judecãtor la Tribunalul Mehedinţi (2000-2001), Secţia civilã. În perioada 2001-2009, a fost preşedintele Secţiei comerciale şi de contencios administrativ al Tribunalului Mehedinţi. Din 2002, este judecãtor cu grad de curte de apel. Este autor al mai multor articole publicate în reviste de specialitate. Magistratul Norel Popescu este, în prezent, preşedintele Secţiei a II-a civilã, de contencios administrativ şi fiscal al Tribunalului Judeţean Mehedinţi.
Cel mai tânãr dintre candidaţi este judecãtorul Cosmin Sima, de 35 de ani, purtãtorul de cuvânt al Tribunalului Judeţean Mehedinţi. A absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti (1999), iar în perioada 2000-2005, a fost avocat în Baroul Mehedinţi. Din anul 2005, a devenit magistrat şi a ocupat, pe rând, funcţia de judecãtor la Judecãtoria Orşova şi Drobeta Turnu Severin, apoi judecãtor delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin. Din martie 2009, este judecãtor la Tribunalul Mehedinţi, Secţia Penalã. Din 24 octombrie a.c., este membru în Colegiul de Conducere al Tribunalului Mehedinţi.