FESTIVALUL EUROPEAN DE POEZIE “SENSUL IUBIRII”

FESTIVALUL EUROPEAN DE POEZIE “SENSUL IUBIRII”
Premii de excelenţã
În perioada 9-11 octombrie, la Drobeta Turnu Severin a avut loc a XVII-a ediţie a Festivalului European de Poezie “Sensul Iubirii”.
Manifestarea a fost organizatã de Centrul Cultural “Nichita Stãnescu”, cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Societatea Scriitorilor Danubieni, asociaţie culturalã în al cãrui board se aflã cunoscuta poetã Ileana Roman. La eveniment au participat scriitori din ţarã, dar şi din Austria, Spania, Germania şi Serbia.
Festivalul de poezie a debutat la Casa Tineretului cu decernarea unor premii de excelenţã celor mai “valoroşi scriitori ai momentului, atât din ţarã, cât şi din strãinãtate” dupã cum a declarat Emilia Mihãilescu, managerul Centrului Cultural “Nichita Stãnescu”. Juriul care a acordat premiile a fost condus de Gabriel Coşoveanu, preşedintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România.
Lansãri de carte
Dupã decernarea premiilor a urmat un adevãrat “maraton” de lansãri de carte, doisprezece în total : Elena Santamaria, din Spania, cu romanul Americana; Eugen Cojocaru, cu Adam&Eva, The Windoors, Neanderthal Stylin; Ioan Baba, cu Adevãruri bandajate şi Amicus animae dimidium; Nedeljko Terzic, cu Otvaranie şi Fereastra cu oglindã; Mihai Antonescu, cu Memoria trestiei; Daniel Dãianu, cu Plimbare cu şobolani; Dumitru Augustin Doman, cu Sâmbãtã, duminicã şi alte singurãtãţi; Carmen Bulzan, cu Danubio; Titu Dinuţ, cu Anotimpuri morgane; Mihai Octavian Ioana, cu Pluralul majestãţii; Florian Copcea, cu Aripi şi între aripi – Borges; Ileana Roman, cu Gurã la deal.
Literatura românã cu paşaport european
Sâmbãtã, 9 octombrie, a avut loc la Castelul Artelor un Colocviu dezbatere, cu tema “Literatura românã cu paşaport european”, la care s-au discutat teme de interes pentru “starea literaturii” în contextul european, dorindu-se identificarea de soluţii, de drumuri a literaturii române spre Europa. Tot la Castelul Artelor, actorii Companiei Teatrale Atmospfere au susţinut un spectacol de muzicã şi poezie, au recitat versuri, în special Nichita Stãnescu, inclusiv în limbi de circulaţie europeanã.
Emilia Mihãilescu managerul Centrului Cultural “Nichita Stãnescu” a declarat cã, ‹‹Festivalul European de Poezie “Sensul Iubirii”, manifestare, iatã, ajunsã la cea de a XVII a ediţie, s-a dorit a fi o sãrbãtoare a Poeziei şi a Poetului››, dar şi un prilej de dezbatere, şi, de ce nu, de deschidere de drumuri spre literatura europeanã”.

About autor