„Am primit semnale cã fac prea mare agitaţie în ministere pentru salariaţii disponibilizaţi de la RAAN”

Marius Bălu, copreşedinte PNL Mehedinţi

„Am primit semnale cã fac prea mare agitaţie în ministere pentru salariaţii disponibilizaţi de la RAAN”

Reporter: Domnule Marius Bãlu, pentru cã ştiţi foarte bine care este situaţia de la RAAN, cum comentaţi protestele foştilor angajaţi ai acestei foste mari unitãţi economice a judeţului Mehedinţi?
Marius Bãlu: De la bun început doresc sã spun cã protestele sunt pe deplin întemeiate. Oamenii au înţeles foarte bine necesitatea închiderii Romag Prod, datoritã lipsei de cereri de apã grea, dar oamenii au fost aduşi la disperare datoritã modului în care au fost trataţi de autoritãţile centrale şi locale. Este inadmisibil ca nişte oameni de înaltã calificare care au lucrat aproape 30 de ani la un obiectiv strategic de importanţã naţionalã sã fie trataţi într-un asemenea mod. Oamenii nu şi-au primit banii de 4 luni de zile, au rate la bãnci, au copii care au început şcoala ş.a.m.d. şi practic se simt aruncaţi la gunoi.
Reporter: Cine sunt vinovaţi, în opinia dvs, de situaţia în care a ajuns RAAN?
Marius Bãlu: Rãspunsul poate fi dat pe douã paliere. Din punct de vedere economic, vinovat este Guvernul Ponta care a bãgat RAAN în insolvenţã, practic şi-a luat mâinile de pe RAAN, lãsându-l pe mâna creditorilor. Cum s-a ajuns în acest punct este o altã discuţie şi sunt organe competente care sã stabileascã vinovaţii. Din punct de vedere social şi al nenorocirilor care s-au întâmplat în oraş în ultimele zile este foarte clar cã vinovaţi sunt reprezentanţii administraţiei publice locale. Aceştia au dat dovadã de sfidare, aroganţã şi o crasã lipsã de respect la adresa severinenilor. Trebuiau sã fie în contact permanent cu angajaţii RAAN şi sã-i ţinã la curent cu demersurile pe care le fac pentru rezolvarea problemei salariilor restante, dar şi a problemei veniturilor în completare. Mã refer în primul rând la prefectul judeţului şi la preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi.
Reporter: În ce mãsurã credeţi cã muncitorilor disponibilizaţi de RAAN li se vor rezolva solicitãrile, astfel încât aceştia sã fie pe deplin mulţumiţi?
Marius Bãlu: Luni 28 septembrie am fost la Administraţia Naţionalã a Rezervelor de Stat şi în discuţiile avute cu conducerea acesteia am înţeles cã dupã parcurgerea procedurilor legale de achiziţie a apei grele, în maxim o sãptãmânã banii vor fi viraţi. Aici atrag atenţia şi trag un semnal de alarmã ca Tudor&Asociaţii sã fie de bunã credinţã şi sã plãteascã toate salariile restante pe toate lunile tuturor salariaţilor.
Reporter: Ce aţi fãcut dvs în calitate de senator de Mehedinţi în acest sens?
Marius Bãlu: Am apelat la toate armele pe care le poate folosi un parlamentar de opoziţie. Am adresat pe acest subiect întrebãri şi interpelãri premierului Victor Ponta, vicepremierului Gabriel Oprea, ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, ministrului Muncii, Rovana Plumb, şi ministrului Energiei, Andrei Gerea. Chiar am primit semnale sã stau mai liniştit cã fac prea mare agitaţie în instituţiile respective. Dupã cum v-am spus, am fost şi la ANRS, dar ceea ce este cel mai important este cã am fost în permanentã legãturã cu unii lideri de sindicat de pe platformã, şi în primul rând cu oamenii disponibilizaţi şi cu cei aflaţi în greva foamei.
Reporter: Credeţi cã, dacã aţi fi fost la guvernare în ultimii ani, RAAN ar fi fost salvatã şi cum se putea?
Marius Bãlu: Vã rog sã cercetaţi în perioada respectivã. Existau Hotãrâri ale Guvernului Boc care asigurau funcţionarea RAAN pânã în anul 2017. Evident cã din 2012 pânã în 2015, cu atât mai mult pânã în 2017, era o perioadã suficientã de timp ca guvernarea naţionalã, dar în primul rând administraţia localã sã gãseascã soluţii alternative de atragere a investitorilor şi implicit de creare de locuri de muncã. Aici mã refer la înfiinţarea unui parc industrial, soluţie pe care actuala conducere a administraţiei publice locale o ia în derâdere, din inconştienţã sau neputinţã.
Reporter: Cum comentaţi soluţia gãsitã pentru rezolvarea problemei agentului termic în municipiul Drobeta Turnu Severin, şi anume un contract de asociere între RAAN şi Primãria Drobeta Turnu Severin, contract care a fost deja aprobat în Consiliul Local?
Marius Bãlu: Este o soluţie provizorie şi cred cã pentru a trece iarna 2015-2016 este singura soluţie, motiv pentru care toţi consilierii locali ai PNL au votat pentru acest lucru. Aici însã trag din nou un semnal de alarmã. Acest lucru trebuia sã se întâmple din primãvara acestui an, fãrã a crea aceastã psihozã în rândul severinenilor, pentru cã deja foarte mulţi şi-au achiziţionat boilere şi centrale electrice. În cel de-al doilea rând vreau sã spun cã aprobarea acestui contract este doar o primã etapã în acest proces complex de asigurare a termoficãrii oraşului de la Termocentrala Halânga. În cel de-al treilea rând suntem mult în urmã şi cu procedurile de licitaţie pentru realizarea unei centrale cu maşini termice pe gaz pentru asigurarea termoficãrii oraşului începând din iarna 2016 şi, mai mult decât atât, nimeni nu ne-a convins cã aceasta este cea mai bunã soluţie pentru municipiu.
Reporter: Dacã veţi ieşi pe primul loc în sondajul intern al PNL Mehedinţi, veţi candida pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin?
Marius Bãlu: Dacã PNL îmi va face onoarea de a mã nominaliza, cu siguranţã voi candida. Vreau însã sã detaliez puţin. Am fost secretar de stat în Ministerul Apãrãrii Naţionale, prefect, subprefect, deputat, preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi şi acum senator. Am fost în banca executivã, în cea legislativã şi în cea a administraţiei publice judeţene. Este evident cã am acumulat experienţã şi expertizã. Doresc sã pun aceastã experienţã în slujba comunitãţii care m-a trimis în aceste funcţii. Doar severinenii vor hotãrî dacã au nevoie de aceastã experienţã. Nu am fugit niciodatã de responsabilitate şi nu doresc sã mã ascund în spatele unui fotoliu cãlduţ de parlamentar. Municipiul Drobeta Turnu Severin a ajuns într-o situaţie extrem de dificilã. Este nevoie de efortul tuturor pentru a salva acest oraş, deoarece înainte de a fi politicieni suntem în primul rând severineni.
Reporter: Aţi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi. Cum comentaţi prestaţia actualei conduceri a CJ Mehedinţi conduse de PSD?
Marius Bãlu: Dupã ce am aşteptat câteva luni de zile sã vãd ce poate, am ajuns la urmãtoarea concluzie: Aladin Gigi Georgescu = zero barat administrativ. Iar aici mã refer la mai multe aspecte: un periculos vid de autoritate, eşecul implementãrii proiectelor pe fonduri europene lãsate în derulare din timpul mandatului meu, lipsa totalã de noi proiecte europene, eşecul total în atragerea de investitori, neimplicarea în rezolvarea problemelor oamenilor şi, evident, lipsa de viziune şi ruptura totalã de realitatea în care trãiesc mehedinţenii.
A consemnat Mircea Popescu

Tags: ,

About autor