13 Septembrie – ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA

În acest an, la data de 13 septembrie, s-a sãrbãtorit ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA. La aceastã datã, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţã „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a aniversat 167 de ani de la o datã memorabilã în tradiţia armei pompierilor: lupta eroicã purtatã, la 13 septembrie 1848, de pompierii militari din Bucureşti împotriva trupelor otomane venite sã înfrângã mişcarea revoluţionarã românã.
Cu aceastã ocazie, premergãtor Zilei Pompierilor din România, ISU „Drobeta” a organizat competiţii sportive şi desene pe asfalt precum şi expoziţii cu tehnica şi mijloacele de intervenţie şi puncte de informare preventivã.
În perioada 08-09 septembrie a.c., în colaborare cu Asociaţia Sportivã „Flacãra” s-au desfãşurat competiţii sportive sub egida “Cupa 13 Septembrie” – ediţia 2015, au fost organizate competiţii sportive, atât între cadrele ISU „Drobeta”, cât şi între echipe de minifotbal ale structurilor MAI din judeţ. Concursul de desene pe asfalt denumit „Copil de pompier” ediţia 2015, a fost adresat copiilor angajaţilor ISU „DROBETA” şi a urmãrit familiarizarea acestora cu specificul meseriei de pompier.
Manifestãrile dedicate Zilei Pompierilor din România au continuat în zilele de 11 şi 12 septembrie, în toate oraşele şi municipiile din judeţul Mehedinţi, cu organizarea unor puncte de informare mobile, expoziţii cu tehnicã şi mijloace de intervenţie din dotare, astfel:
- în data de 11 septembrie a.c., între orele 10.00-13.00- Hipermarketul Cora şi în centrele celorlalte oraşe şi municipii;
- în data de 12 septembrie a.c., între orele 10.00-13.00, Hipermarketul Carrefour şi centrele celorlalte oraşe şi municipii;
Pentru a sãrbãtori într-un cadru destins, atât cadrele active ale inspectoratului, cât şi cele în rezervã, au participat, vineri, 11 septembrie a.c., la Casa Tineretului, la un spectacol susţinut de Ansamblul „Danubius”.
Seria activitãţilor dedicate acestei zile, s-a încheiat duminicã, 13 septembrie a.c., când pompierii din cadrul ISU „Drobeta” au organizat un ceremonial militar-religios, în municipiul Drobeta Turnu Severin, pe str. Traian, în faţa Prefecturii.
Toţi cei prezenţi la eveniment au avut ocazia sã vadã defilarea personalului ISU „Drobeta” şi a tehnicii de intervenţie din dotare. Blocul de defilare a fost format din patru plutoane constituite din militari din cadrul inspectoratului, dar şi subunitãţilor subordonate acestuia, personal ce asigurã intervenţia în caz de incendii, descarcerare, acordare ajutor medical de urgenţã şi calamitãţi. Prin faţa celor prezenţi au trecut apoi 15 autospeciale de intervenţie, autospeciale cu care pompierii intervin în diferite situaţii de urgenţã. La defilare, au participat, alãturi de pompieri, membri ai SPSU şi SVSU, dar şi voluntari ai Crucii Roşii – Filiala Mehedinţi.
Ziua de 13 septembrie s-a încheiat cu programul Ziua porţilor deschise, eveniment organizat în toate subunitãţile de pompieri din judeţ.
PURTÃTOR DE CUVÂNT, Plt. maj. Ramona NISTOR

About autor