Încã un CORNU. Dar la SANOMED, de data asta…

Prin anul 2011 conducerea Consiliului Judeţean se împãuna toatã cã, la Spitalul Judeţean, se va implementa cu succes un contract de management privat, primul de acest fel din România, care va aduce bla-bla-bla-uri specfice şi pur electorale, prezentând în acest sens o „ofertã” a lui SC TETRAEDRU MEDICAL CONSULTING SRL, şi mai toatã lumea bunã a politicii pedeliste locale nu mai putea de bucurie cã din punct de vedere al sãnãtãţii severinenilor şi mehedinţenilor o sã vedem noi pe dracu, cum s-ar spune, adicã numai portocaliu în faţa ochilor.
Totuşi, ca sã nu „batã la anumiţi ochi” chestia asta contractualã, ne aducem aminte cã mai „rãsufla” prin presã „afacerea” RMN a lui Duicu, o „afacere” la care au binevoit mai toţi cei de atunci sã ridice mâna şi sã încuviinţeze „jaful”, de parcã n-ar fi fost toţi cei din Consiliul Judeţean COMPLICI la aşa ceva.
Contractul cu TETRAEDRU s-a încheiat în nişte condiţii greu de „digerat” pânã şi pentru cel mai „afon” infirmier din Spitalul Judeţean, dacã e s-o spunem pe-a dreaptã. În fine, nu a mai contat nimic.
Numai cã, de departe, cel mai pãgubos contract încheiat în anul 2011, la data de 20 aprilie, şi de care nu e strãinã nici conducerea Consiliului Judeţean de atunci, rãmâne cel încheiat de Spitalul Judeţean de Urgenţã Drobeta Turnu Severin cu SC SANOMED SRL, cu sediul în comuna CORNU, satul CORNU DE JOS, societate reprezentatã de administrator BUDU CRISTIAN, asociat SECUND. De parcã judeţul ãsta este Second Hand, nu alta.
Foto 1
Am rãsfoit şi noi contractul şi ne-au „sãrit în ochi” destule „mãgãrii”, pe care le exemplificãm aici:
Punctul 2.5 din Contractul de Asociaţiune Investiţionalã prevede: „Sediul Asocierii este la sediul social al asociatului prim menţionat în prezentul contract”. Adicã SPITALUL JUDEŢEAN, ca sã nu plãteascã SANOMED (alt)ceva-n plus, probabil.
Foto 2:
Punctul 3.1. „Durata asociaţiunii constituite în baza prezentului contract este de 10 ani adicã de la data de 29.04.2011 şi pânã la data de 29.04.2021”. Trai, neneacã, pe banii… Consiliului Judeţean şi ai Spitalului Judeţean, nu?!?
Mai departe… Conform punctului 5.1. „asociatul secund vine cu softul specializat pentru laborator, iar asociatul prim, adicã Spitalul Judeţean, cu spaţiul laboratorului”. Halal asocierere investiţionalã, la care conducerea Consiliului Judeţean ori a închis ochii de la atâta portocaliu în moalele capului, ori i-a deschis şi n-a vãzut culoarea…
Foto 3
În fine, ca sã n-o mai lungim atât, culmea nesimţirii este atinsã la Punctul 7.1, unde se specificã „repartizarea beneficiilor sau pierderilor rezultate din activitãţile comune desfãşurate de coasociaţi în cadrul asociaţiunii, astfel:
asociatul SC SANOMED SRL 67%
asociatul SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢÃ 33%”.
Vom reveni cu mai multe amãnunte. Deocamdatã amintim numai cã nereguli grave au ieşit la luminã în urma unui control al Curţii de Conturi la Spitalul Judeţean, unde s-a constatat cã de aproape patru ani de zile laboratorul privat care face analizele medicale pentru spital nu a justificat facturile emise cu documentele privind achiziţiile de materiale folosite.
La data când s-a încheiat contractul SPITAL-SANOMED este evident cã şi profitul realizat urma sã se împartã în funcţie de numãrul acestor acţiuni. Facturile pe care SPITALUL trebuia sã le achite SANOMED-ului pentru analizele realizate se ridicau lunar la sume între 250.000 şi 400.000 de lei, în timp ce profitul într-un an de zile al spitalului realizat în urma acestei asocieri era de doar 15.000 de lei. Inspectorii Curţii de Conturi au pus în vedere Spitalului sã nu mai achite aceste facturi fiindcã laboratorul nu a fãcut dovada achiziţiilor efectuate, astfel cã de douã luni şi jumãtate, spitalul este în litigiu cu firma SANOMED. Practic, de patru ani, SANOMED-ul nu a catadicsit sã prezinte spitalului centralizatoarele justificative, deşi aveau aceastã obligaţie legalã, iar spitalul a achitat nişte bani fãrã sã ştie pe ce anume au fost cheltuiţi. „Curtea de Conturi a spus cã noi, în calitate de asociaţi, sã nu le mai facem plata facturilor atâta timp cât nu fac dovada cheltuielilor. Adicã noi vedem toate analizele care s-au fãcut, dar dânşii ar trebui sã punã la dosar, aşa cum spune Curtea de Conturi, tot ceea ce ţine de aprovizionare, cu ce s-au aprovizionat pentru efectuarea analizelor, cât au costat, valoarea acestora. De patru ani de zile ei nu au depus nicio astfel de notã, niciun fel de balanţã pentru a se vedea profitul – fiindcã pânã la urmã spitalul trebuie sã aibã acces la 33 % din profitul care se realizeazã. Mi s-a pãrut un pic anormal sã ni se spunã cã pentru un an de zile partea de profit care vine spitalului este de 15.000 de lei, în contextul în care valoarea analizelor fãcute pe o lunã se încadreazã între 250.000 şi 400.000 de lei”, declara dr. Marinicã Stoian, managerul Spitalului Judeţean, care menţiona: „Avem nişte date concrete de genul laboratorul taxeazã costul unei analize pentru clostridium la un preţ de 135 de lei, iar laboratoarele din oraş, care sunt acreditate, fac astfel de analize cu 50, 60 de lei”.
Dr. Stoian a cerut mai multe oferte de la laboratoarele din Turnu Severin şi a constatat cã preţul analizelor fãcute de SANOMED sunt infinit mai mari: „Noi a trebuit sã facem în luna octombrie controlul periodic al personalului care este angajat în Spitalul Judeţean. Studiind contractul am constatat cã nu avem obligaţia sã facem aceste analize cu laboratorul spitalului şi atunci am spus sã scoatem la licitaţie analizele care le facem pentru angajaţii spitalului. Trei laboratoare din oraş au rãspuns cu oferte trimise în plic, le-am spus ce analize vrem sã facem, ce numãr de analize, iar când am desfãcut şi am studiat ofertele am vãzut cã variau între 36.000 de lei pentru toate analizele, una era de 49.000 de lei, una de 51.000 de lei, iar analizele pe care le face SANOMED-ul pentru spital, la preţurile care le practicã, valorea era de 103.000 lei. Sincer sã fiu nu mã aşteptam la o astfel de discrepanţã cu atât mai mult cu cât dacã ne gândim cu cât volumul de activitate este mai mare, cu atât ei ar trebui sã achiziţioneze materialele la un preţ mai jos, iar preţurile ar trebui sã fie sub toate laboratoarele din oraş, care nu au volumul lor de muncã şi rulajul lor”.
Şi acum vine BOMBA, dacã e sã fim corecţi pânã la capãt: „Nu pot sã spun care este cel mai pãgubos contract, dar spun cã unul din contractele care ne ridicã probleme este contractul cu SANOMED. Înainte de toate prin lungimea contractului, care a fost semnat pe o perioadã de 10 ani, din care au trecut patru ani, deci mai este valabil şase ani”, spune dr. Stoian.
Actuala conducere a Consiliului Judeţean, reprezentatã de Aladin Georgescu, preşedinte interimar, declarã: „Acest contract a fost încheiat în defavoarea Spitalului Judeţean, în defavoarea locuitorilor judeţului Mehedinţi şi am ajuns acum dupã câţiva ani în situaţia în care Spitalul sã aibã situaţia financiarã precarã tocmai pentru cã are acest contract încheiat în condiţii defavorabile, contract care se reziliazã foarte greu în instanţã şi vom face demersuri în acest sens”.
Şi atunci, cum rãmâne cu sãnãtatea severinenilor, a mehedinţenilor? Ce culoare politicã are, domnule fost preşedinte al Consiliului Judeţean? Ne rãspundeţi dvs. sau trimitem o scrisoare deschisã la… CORNU? Prietenii ştiu de ce, nu-i aşa?!?

Tags: