PDL Mehedinţi – de la puterea absolutã la opoziţia firavã

PDL Mehedinţi a fost, fãrã îndoialã, un partid care a jucat un rol esenţial în administraţia publicã localã, fiind, o lungã perioadã de timp, şi principala forţã politicã a judeţului.

Ascensiunea şi decãderea PDL Mehedinţi
Ascensiunea acestei formaţiuni politice a fost una spectaculoasã, iar ea s-a datorat, în primul rând, fostului preşedinte al partidului, Mihai Stãnişoarã, un politician local cu multã experienţã, care a ştiut, pe de-o parte, sã formeze o echipã redutabilã la conducerea partidului iar, pe de altã parte, sã identifice o serie de oameni care s-au dovedit variante electorale câştigãtoare. În felul acesta, partidul s-a întãrit considerabil, iar rezultatele administrative n-au încetat sã aparã. Graţie implicãrii senatorului PDL Mehedinţi din mandatul trecut, Mihai Stãnişoarã, a fost demarat un amplu proces administrativ, judeţul beneficiind de importante sume de bani prin implementarea unor proiecte de anvergurã în infrastructura rutierã, şi nu numai.
Declinul politic, chiar dacã într-o primã fazã lent, al PDL Mehedinţi a început dupã alegerile locale din anul 2012, iar acesta s-a datorat unor factori obiectivi, care nu aveau nicio legãturã cu vreo strategie politicã eronatã. Douã au fost cauzele principale ale declinului PDL Mehedinţi: contextul politic defavorabil şi anumite trãdãri interne, în special ale unor aleşi locali. PDL Mehedinţi a intrat în competiţia electoralã într-o conjuncturã politicã total defavorabilã, când imaginea partidului, la nivel naţional, era una proastã, ca urmare a mãsurilor de austeritate, considerate necesare, adoptate în perioada guvernãrii sale.
În mod sigur aceastã percepţie şi-a pus amprenta şi asupra rezultatului obţinut de PDL Mehedinţi, deoarece votul politic a funcţionat şi la scrutinul local, în ciuda faptului cã partidul fãcuse lucruri necesare pentru judeţ.
Pe de altã parte, alegerile locale s-au desfãşurat într-un moment în care USL se afla la guvernare, situaţie care a fost, de asemenea, defavorabilã, deoarece la nivel judeţean, aceastã alianţã preluase la acel moment puterea. În felul acesta au fost posibile anumite trãdãri ale unor primari din judeţ care, din varii motive, s-au alãturat noii puteri. Ultima loviturã primitã de PDL Mehedinţi a fost plecarea din partid a unor membri şi aleşi importanţi, în frunte cu deputatul Mihai Stãnişoarã. Din acel moment, situaţia politicã, în special în teritoriu, a PDL Mehedinţi a devenit una extrem de dificilã.
Pãrãsit de membri şi aleşi importanţi, PDL Mehedinţi a fost pus în imposibilitatea de a mai fi o formaţiune puternicã, forţa sa politicã diminuându-se constant.

Lipsa aportului
aleşilor locali
Noul preşedinte al partidului, senatorul Marius Bãlu, şi-a asumat bine rolul de lider al unui partid de opoziţie, însã resursele politice limitate de care dispune propria sa formaţiune nu-i permit o reafirmare la nivelul judeţului. Mai mult, PDL Mehedinţi a demarat un proces de reconstrucţie internã, fiind un demers politic inerent datoritã profundelor transformãri care au avut loc în filialã. Însã, dincolo de acest aspect, existã o realitate cât se poate de evidentã: în acest moment, PDL Mehedinţi nu se poate baza pe aportul unui important numãr de primari, consilieri judeţeni şi locali. Pentru cã, deşi sunt, în continuare, membri de partid, aceştia au ales sã rãmânã în funcţii pentru a nu-şi pierde mandatele, în realitate ei declarându-şi ataşamentul pentru alte formaţiuni politice.
Toate acestea aratã cât se poate de limpede cã PDL Mehedinţi şi-a diminuat considerabil potenţialul politic, însã, în ciuda acestui fapt, a rãmas principalul partid de opoziţie al judeţului.

O opoziţie firavã
Dupã cele douã scrutinuri din anul 2012, alegerile locale şi cele parlamentare, PDL Mehedinţi a devenit principalul partid de opoziţie al judeţului. Chiar singurul dacã analizãm scena politicã mehedinţeanã din perspectiva poziţionãrii celorlalte partide. Pentru cã PP-DD Mehedinţi, datoritã conjuncturii politice şi situaţiei în care se gãseşte, este departe de a face o opoziţie realã, în vreme ce ţãrãniştii şi peremiştii locali nu conteazã deloc, datã fiind capacitatea lor politicã slabã de exprimare şi acţiune.
În aceste condiţii, PDL Mehedinţi ar trebui sã fie port-stindardul opoziţiei locale, numai cã acest lucru nu se întâmplã. Asta face ca, în prezent, PDL Mehedinţi sã desfãşoare o activitate de opoziţie politicã neconvigãtoare, firavã şi lipsitã de consistenţã.

Tags: