Sucã, nea Gherghe înzãpezitu, greviştii di la antene, înlocuitoru lu nea Mâţu şi dinastia lu nea Ciorãscu

Mã nepoate, vrednic primar are Severinu, da numa când vrea. Şi cu cine vrea. Pã dupe ce-şi ciocni şampania de ziua zonelor umede, nea Gherghe a ieşit la prima zãpadã, cicã la intervenţie. Şi sã vezi, a întrebat taximetriştii cum sã circulã prin oraş. Ori şi-a bãtut joc, când i-a spus cã sã circulã bine, ori nu prea ierea taximetrist. Cã numa pin faţa primãriei se da cu lopata, în rest era mai ceva ca la Polu Nord. Da las cã ie bine, cã zãpada astupã valurile Dunãrii din asfaltu strãzilor severinene, pus cu mare tãmbãlãu şi multã imagine audio-vizualã. Da şi cu multe miliarde de lei di la buget. Asfalt care sã pare cã ajunsã mai mult pin pozonarele baieţilor dãştepţi, de unde şi valurile Dunãrii de pe strãzi. Sã-l lãsãm pe nea Gherghe sã sã ocupe de zãpezi, cã sã pare cã în afarã de parandãdãturile de la reasfaltãrile din primãvarã, nu-l mai intereseazã mare lucru. Pã dacã tot s-ar putea sã nu mai candideze. Şi sã mai spunem, cã ce am observat şi noi, şi ai noştri cetitori, ie cã antenele lu Felix au fost în concediu pin Severin, când fu cu strigãturi şi ieşiri în stradã. Corespondenţii din zonã au primit concedii di la un lider mare de partid din Mehedinţi, o sã vã mire, nu di la uselei, ci di la pedelei, sã nu sã transmitã ceva di la mitinguri. Dacã au mai scãpat ceva, alea au fost stopate de un şef editor, atenţionat cum se cuvine, sã rãmâie la sãrviciu şi sã fie atent ce sã dã pe flux. Nu cumva sã deranjeze consensu între liderii ce guverneazã încã Mehedinţiu. Şi al oamenilor de afaceri, care primesc mai mult sau mai putân, dupe cum au plãtit cotizaţiile. Observând tãcerea antenelor, antena portocalie s-a apucat sã promoveze imaginea unui tânãr, care ar putea sã îi sufle locul lu nea Mâţu. Şi ie prezent tânãru pi la toate parangheliile portovernililor, şi se mândreşte cu titulatura de vice de colegiu. Nea Mâţu, dupe ce sã zbãtu sã iasã bine din lupta cu nãmeţii, s-ar putea sã sã-ntoarcã pi la Marinaru. Care o fi intrat la apã, între timp, mai ştii?
Mã fraţilor, mai ţineţi minte cã exista în Mehedinţi şi exploatare minierã cu sute de ortaci? Cicã ‘mnealor au început sã sã burzuluiascã la nea vaşnicul nea Ciorãscu, uitat de pe vremea lu nea Cozma. Cicã nu au încã un contract colectiv de muncã semnat cu SNLO, cicã pentru cã producţia lor nu are cãutare la RAAN. Pã nu, cã nu ar mai fi motiv sã sã care cãrbune din alte pãrţi şi ar muri de foame bãieţii dãştepţi. Aşa existã şi transportatori şi lideri de sindicat, cu interes la decontare rapidã la RAAN. Şi când te gândeşti cã Ceauşescu sã gândisã cã Termocentrala va funcţiona cu cãrbune di la Mehedinţi. Aşa cã, ortacii mei dragi, lasaţi prostiile şi nu umblaţi la cutia Pandorei, cã s-ar putea sã scoatã cãrbunii incinşi cu mâna ‘mneavoastrã. Unde mai pui cã într-un timp, alţii aduceau cãrbune la Termo, şi Sucã nu bãga mâna în foc cã nu-i aşa şi acum, da aduceau cãrbune di la doi paşi, da via Ungaria sau Austria.
Sã nu încheiem înainte de a spune cã şi la Orşova, ca şi la Severin, ie zapada mai mare ca Dunãrea, iar portocalii care sã bat cu pumnu în chiept cã vor sã câştige Orşova, n-au fãcut decât sã sã dea pe sticlã, în loc sã deschidã calea orşovenilor. Da poate şi-o deschid ‘mnealor sânguri, sãtui de atâtea promisiuni.
Pãnã data viitoare, de sunteţi severineni, ori orşoveni, hai sã fiţi iubiţi şi optimişti!

Tags: ,

About autor