Politician, preot, universitar sau jurnalist?

Ce ne-am face noi fãrã sondajele de opinie? Nu-i aşa cã nu ne-am prea descurca doar cu bietele noastre intuiţii civice sau cu opiniunile bazate pe experienţã sau instinct? Ştiinţa e ştiinţã, chiar dacã şi intuiţiile şi instinctul au rolul lor indiscutabil. Sondajele au şi ele un sens, mai ales într-o lume dominatã de imprecizie, aproximaţie şi bâlbâialã. Rolul lor e sã mãsoare, la un moment dat, ceva, iar acest ceva localizeazã totdeauna un interes general: starea de spirit, o problemã spinoasã, o obsesie colectivã, o ierarhizare a preferinţelor etc.

Aşa cã meritã luate în seamã, atunci când apar, deşi sunt mulţi cei care le contestã valabilitatea şi credibilitatea sau cel puţin privesc cu scepticism ceea ce acestea relevã, deşi în spatele lor se ascunde un efort însemnat de ordin tehnic şi nu numai.

Un ultim sondaj (INSCOM) dat publicitãţii recent spune nişte lucruri foarte interesante despre cum stau lucrurile la noi în perioada aceasta, unele chiar foarte surprinzãtoare. De exemplu faptul cã instituţia politicã în care românii au cea mai mare încredere este, culmea, Primaria, 37,9% dintre respondenţi spunând acest lucru. Nu e un lucru rãu cã începem sã creditãm autoritãţile locale cu mai multã încredere şi nu sã privim cu mânie sau dispreţ doar spre guvern.

Urmeazã, la capitolul încredere, Curtea Constituţionalã a României cu 35,7% şi Guvernul, cã tot aminteam de el, cu 35,6%. Parlamentul este cotat în acest sondaj, cu 25,8% încredere multã şi foarte multã în iulie, faţã de 29,1% încredere la finalul lunii mai, deci observãm un regres evident. Preşedinţia era cotatã în luna mai cu 25,6% încredere, înregistrând în iulie 25,1%, deci tot un trend descendent. Consiliul Judeţean, ca insituţie, beneficiazã de încrederea a 32,9% dintre respondenţi (faţã de 33,1% în mai). Iar partidele politice, nu ne mirã, continuã sã ocupe ultimul loc în topul încrederii în instituţiile politice cu 14,7%, faţã de 16,8% în sondajul realizat la finalul lunii mai.

Topul încrederii în ceea ce priveşte instituţiile executive este condus de Armatã, urmatã de Banca Naţionalã a României şi Serviciul Român de Informatii.

La capitolul instituţii sociale pe primul loc, deloc surprinzãtor, e Biserica, cu 63,9%.

Urmeazã universitãţile, presa, ong-urile, şi mai la coadã sindicatele şi patronatele. E foarte îmbucurãtor cã oamenii nu şi-au pierdut încrederea în Bisericã, presã, universitãţi, şi cã pentru foarte mulţi acestea rãmân instituţii de bazã, demne de încredere.

Partidele mai au mult pânã sã ajungã la nivelul de respect social dorit. Ele încã trezesc neîncredere, şi înţelegem cu toţii de ce. E mai “interesant’’ şi mai profitabil sã fii politician, dar se pare cã în ochii opiniei publice e mai onorabil sã fii preot, universitar sau jurnalist. Fiecare înţelege ce vrea şi mai ales ce poate din toate acestea.

Tags:

About autor