Rivalitate şi revanşe în scrutinul local mehedinţean

Confruntarea electoralã localã din acest an se anunţã una extrem de interesantã, poate cea mai durã din toatã istoria politicã localã. Iar aceasta în primul rând datoritã faptului cã în viaţa politicã mehedinţeanã au avut loc în ultimul timp transformãri semnificative.
Dupã foarte mulţi ani va exista o alianţã electoralã, USL Mehedinţi, dar care este departe de a fi unitã, întrucât nu toate partidele care o compun doresc sã candideze sub sigla sa. Cum se ştie, PC Mehedinţi a anunţat deja cã va candida pe liste proprii, cu excepţia candidaturilor comune stipulate în protocolul de constituire. Fãrã îndoialã cã principalul adversar al useliştilor locali este PDL Mehedinţi, însã în peisajul politic local au mai apãrut şi alte partide care vor intra în bãtãlia electoralã, având şanse sã scoatã ceva din aceastã confrunatare. Cel mai important dintre partidele politice mehedinţene, care nu au participat la ultimele  alegeri, pare sã fie UNPR Mehedinţi, formaţiunea politicã în fruntea cãreia se aflã un politician tânãr, Alin Nicolicea. Este foarte probabil ca acest partid sã realizeze o înţelegere cu PDL Mehedinţi, în sensul sprijinirii reciproce în alegerile locale, cu atât mai mult cu cât cele douã formaţiuni politice sunt partenere la guvernare.
Însã, dincolo de acest aspect, este de urmãrit rivalitatea dintre noul partid şi PSD Mehedinţi. Cum se ştie, vicepreşedinte al UNPR la nivel naţional este deputatul mehedinţean Eugen Nicolicea. Acesta a fost mulţi ani preşedinte al PSD Mehedinţi, partid din care a fost exclus cu mare scandal, dupã ce în prealabil fusese înlocuit de la şefia partidului cu actualul preşedinte, Adrian Duicu. Între cei doi politicieni a izbucnit un adevãrat rãzboi, care continuã şi astãzi. Cu siguranţã, în perspectiva alegerilor locale, Eugen Nicolicea va încerca nu doar sã câştige cât mai mulţi aleşi locali, dar şi sã demonstreze cã dispune de capacitãţi şi abilitãţi organizatorice mult mai mari decât cei care conduc acum destinele social-democraţilor mehedinţeni. Cu alte cuvinte, Eugen Nicolicea îşi propune sã se revanşeze faţã de cei care l-au schimbat din fruntea PSD Mehedinţi. Nu este exclus, aşadar, ca UNPR Mehedinţi sã încerce sã obţinã voturi chiar din rândul electoratului pesedist, dar şi sã propunã pe listele lor anumiţi aleşi locali din tabãra social-democratã. Cei din UNPR Mehedinţi susţin cã anumiţi aleşi ai social-democraţilor mehedinţeni vor candida la locale din partea lor, deşi aceştia nu s-au înscris în noul partid pentru a nu-şi pierde mandatul de primar obţinut la ultimele alegeri.
Mai mult, este limpede cã UNPR Mehedinţi şi-a propus sã atragã în partid anumiţi lideri social-democraţi din teritoriu, chiar dacã nu neapãrat preşedinţi de organizaţii. În felul acesta, doresc nu doar sã-şi consolideze structurile locale, dar şi sã destabilizeze în judeţ electoratul pesedist.
Cert este însã faptul cã se anunţã o confruntare extrem de durã între cele douã formaţiuni politice la nivel local, iar rezultatele finale obţinute depind, într-o proporţie covârşitoare, de modul cum cele douã conduceri de partid reuşesc sau nu sã se  mobilizeze  în judeţ.

About autor