În urmã cu exact un an de zile, USL Mehedinţi câştiga alegerile locale din judeţ la o diferenţã micã faţã de principalul adversar politic, M N MH. Succesul electoral al USL Mehedinţi a fost posibil nu atât datoritã unei strategii eficiente, bazate pe mari proiecte, ci ca urmare a votului politic evident exprimat. Cu toate acestea, victoria USL Mehedinţi la scrutinul local nu a fost una categoricã şi totalã, deoarece în municipiul Drobeta Turnu Severin acestã alianţã a pierdut alegerile. În cele din urmã, USL Mehedinţi a reuşit sã obţinã majoritatea graţie trãdãrii unor consilieri locali democrat-liberali.

USL Mehedinţi versus PDL Mehedinţi

Paradoxal, victoria USL Mehedinţi în alegerile locale de anul trecut a fost posibilã pe fondul unor rezultate administrative notabile consemnate de fosta administraţie a PDL Mehedinţi. Pentru cã, oricât de pãtimaş politic ar fi cineva, nu poate sã nu observe aceste realizãri. Aşadar, USL Mehedinţi, mai bine zis liderul absolut al acestei alianţe, Adrian Duicu, a detronat PDL Mehedinţi din fruntea judeţului dupã o legislaturã în care au fost aduse sume impresionante de bani şi au fost finalizate multe proiecte administrativ-edilitare.

Cu toate acestea, PDL Mehedinţi a pierdut alegerile, pe de-o parte, din cauza imaginii proaste avute la nivel naţional, iar, pe de altã parte, datoritã faptului cã alianţa electoralã localã, M N MH, fusese constituitã prea târziu, altfel încât denumirea acesteia nu se încetãţenise la nivelul electoratului.

Dupã un an de când USL Mehedinţi se aflã în fruntea administraţiei publice locale nu se observã nicio realizare pe linie administrativã.

Practic, USL Mehedinţi nu s-a remarcat prin nimic, în afara continuãrii unor proiecte demarate şi finanţate din perioada în care democrat-liberalii locali conduceau instituţiile administrative locale. Dacã nu a fãcut nimic în aceastã direcţie, USL Mehedinţi a performat în plan politic.

casino en ligne francais bonus sans depot

Performanţa politicã a lui Adrian Duicu

Liderul PSD Mehedinţi, Adrian Duicu, este, fãrã îndoialã, un om politic în adevãratul sens al cuvântului. Adrian Duicu are, într-adevãr, instinct de om politic, reuşind în ultimul an sã devinã liderul politic incontestabil al judeţului. Tactica politicã a lui Adrian Duicu, experimentatã deja cu succes, este aceea a slãbirii, aproape pânã la eliminare, a oricãrei forme de opoziţie politicã. De când a devenit preşedinte al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu a fost preocupat în permanenţã de acest aspect.

Într-o primã fazã a atras de partea sa aleşii locali ai adversarului politic, respectiv PDL Mehedinţi. Aşa se explicã de ce unii consilieri severineni şi judeţeni, dar şi primari democrat-liberali au ajuns sã susţinã deschis USL Mehedinţi, dar şi sã se ajungã la o majoritate confortabilã.

De asemenea, atitudinea primarului Severinului, Constantin Gherghe, în special cea privitoare la o presupusã relansare politicã, nu poate fi strãinã de anumite intenţii ale liderului social-democrat judeţean. Anvergura de lider politic veritabil a lui Adrian Duicu şi-a pus amprenta asupra acestei strategii politice, o tacticã politicã eficientã, care a dat roade în cele din urmã. Dacã însã Adrian Duicu mizeazã doar pe acest tip de angajare publicã, fãrã a se implica ferm şi cu rezultate în activitatea administrativã, poate avea serioase probleme de imagine. Deocamdatã mai are trei ani la dispoziţie, timp în care poate demonstra cã poate face mai mult decât predecesorul sãu în cea mai importantã funcţie publicã aleasã, actualul lider al PDL Mehedinţi, Marius Bãlu.

Frãmântãri în USL Mehedinţi

În perioada de un an scursã de la scrutinul local, USL Mehedinţi a trecut şi prin frãmântãri interne. Nu atât în cadrul acestei alianţe politice, cât mai cu seamã la nivelul PNL Mehedinţi, cel de-al doilea partid al construcţiei politice locale. Chiar înainte de scrutinul parlamentar, conducerea PNL Mehedinţi a fost dizolvatã, fostul preşedinte al formaţiunii, Liviu Mazilu, pierzându-şi funcţia de preşedinte. În urmã cu puţin timp, acesta, alãturi de alţi doi importanţi aleşi locali au fost excluşi din partid. De asemenea, mai mulţi aleşi ai PDL Mehedinţi au trecut în barca liberalã mehedinţeanã dupã ce deputatul Mihai Stãnişoarã s-a înscris în PNL, devenind vicepreşedinte la nivel naţional. Aceste „mişcãri” politice sunt de naturã sã creeze în continuare tensiuni în USL Mehedinţi, mai ales în ceea ce priveşte relaţia foştilor democrat-liberali cu liderul social-democrat, Adrian Duicu. Din aceastã perspectivã nu este exclus ca tensiunile din USL Mehedinţi sã persiste, dat fiind faptul cã la ora actualã liderii principalelor douã partide au propriile orgolii politice.

About autor