Simpozion internaţional în Episcopia Severinului şi Strehaiei

Episcopia Severinului şi Strehaiei, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxã din Craiova, desfãşoarã în perioada 03 – 06 iunie 2013, simpozionul internaţional cu tema “Mãrturisire, Cinstire şi Recunoştinţã”, sub genericul  „Mehedinţi – istorie, culturã şi spiritualitate”, ediţia a VI-a.

Ceremonia de deschidere a manifestãrii a avut loc luni, 3 iunie, a.c., începând cu ora 10.00, în sala de festivitãţi a Hotelului Severin din Drobeta Turnu Severin, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Pãrinte Acad. Dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Decanul Facultãţii de Teologie din Craiova.

Au participat cu prelegeri ierarhi, profesori de teologie, de istorie, etnologi şi cercetãtori de prestigiu din România, Serbia şi Republica Moldova.

Comunicãrile de anul acesta se încadreazã în mai multe sfere tematice: 2013 -„Anul omagial al Sf. Împãraţi Constantin şi Elena”, Anul comemorativ ,,Dumitru Stãniloae” -  110 ani de la naşterea sa şi 20 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, Cinstirea Sfintei Cruci,  Aniversãri (personalitãţi, parohii, mãnãstiri, localitãţi).

În cadrul simpozionului au fost prezentate  lucrãri care au reliefat urmãrile Edictului de la Mediolan, convertirea Sfântului Împãrat Constantin cel Mare la creştinism, aspecte privitoare la promovarea valorilor creştine, precum şi promulgarea de legi şi canoane favorabile demnitãţii umane.

De asemenea, au avut loc lansãri de carte, printre care şi nr. 5 al volumului „Mehedinţi – istorie, culturã şi spiritualitate”.

Prin organizarea simpozionului anual se are în vedere promovarea valorilor culturii şi educaţiei creştin-ortodoxe în cuprinsul Episcopiei Severinului şi Strehaiei, urmãrindu-se intensificarea trãirii religioase, aprofundarea cunoaşterii istoriei şi culturii mehedinţene.

Tags: