Proiectul „Alege Şcoala”- sesiuni de formare a preoţilor din Episcopia Severinului

În perioada 11-15 martie 2013 vor avea loc, la mânãstirea Sfântã Ana din oraşul Orşova, ultimele trei sesiuni de formare a preoţilor implicaţi în proiectul „Alege Şcoala”.

Preoţii participanţi, cuprinşi în program, vor fi pregãtiţi pentru a putea contribui la prevenirea şi combaterea fenomenului de pãrãsire timpurie a şcolii şi la prevenirea delincvenţei juvenile prin dezvoltarea la nivel parohial a unor soluţii alternative de tip şcoala de duminicã. Printre temele abordate în cadrul seminariilor de formare se vor regãsi: asumarea vocaţiei de pãrinte în familie, impactul culturii televizorului asupra educaţiei copilului, criza valorilor şi lipsa de modele în relaţia Biserica-Şcoala-Familie, drama abandonului şcolar, reflecţia şi soluţia pastoralã a Bisericii, metode practice de educaţie religioasã în parohie.

Proiectul urmãreşte dezvoltarea unor comportamente şi atitudini pozitive faţã de şcoalã şi semeni pentru copiii din mediul rural şi urban, cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani, aceştia fiind asistaţi în însuşirea educaţiei morale de bazã, în dezvoltarea motivaţiei necesare rãmânerii în şcoalã prin intermediul participãrii la şcoala de duminicã, la concursuri şi la tabere de creaţie. Peste 660 de copii din toate cele cinci protopopiatele ale Episcopiei Severinului şi Strehaiei, cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani, sunt cuprinşi în proiect, participând la activitãţile catehetice propuse de programul „Hristos împãrtãşit copiilor”.

Sesiunile de formare vor fi susţinute de P.C. Pr. Sorin Lungoci, Consilier al Sectorului Învãţãmânt şi Activitãţi cu Tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei, expert formator în cadrul proiectului, şi de domnul Gabriel Iordache, specialist relaţii sociale din partea organizaţiei World Vision România, în colaborare cu Biroul de Catehizare din cadrul Sectorului Învãţãmânt şi Tineret al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, Birou coordonat de P.C. Pr. Cosmin Eftimie Necşoiu.

Acest proiect se desfãşoarã cu binecuvântarea Preafericitului Pãrinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiind implementat de Fundaţia World Vision România, în parteneriat cu Patriarhia Românã, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Tags:

About autor