Gherghe la PNL?

Zilele acestea plãpândul mediu politic local a fost strãbãtut de un zvon (îi spunem zvon pentru cã nu avem ştire pânã în acest moment de nicio confirmare sau infirmare pe acest subiect) cum cã actualul primar al urbei severinene, Constantin Gherghe, ar fi trecut la PNL. Şi nu oriunde, oricum în structura liberalã, ci taman sus, la vârf, chiar pe locul de şef judeţean, loc rãmas liber odatã ce Liviu Mazilu a fost destituit sau aşa ceva, aşteptând doar sã fie validat de convenţia judeţeanã ce se apropie tiptil.

Fost lider al PDL Severin dupã 2009 când l-a înlocuit cu succes pe democratul Mircea Grosu, Constantin Gherghe nu a strãlucit ca şef de partid, dar nici nu s-a fãcut de râs. A avut şi un mandat destul de scurt şi de lejer, cu PDL aflat la putere. Dealtfel Constantin Gherghe nici nu e genul de lider de partid obişnuit. Mai degrabã a încercat sã stea cât mai departe de partide, fãcând pozã de autonom, de om al maselor, de edil, în acelaşi timp încercând sã se foloseascã de partide atât cât s-a putut, ceea ce e de înţeles.

A mers cu MNMH (PDL) cât PDL era la putere. Apoi a cotit-o. Nu e singurul caz şi nu ne mai intrigãm aiurea. Ştim povestea şi nu are rost sã o reluãm, nu ne propunem aici şi acum vreun proces politic. Rãmâne “legendarã’’ povestea din campania electoralã trecutã, parlamentarã, cu cele douã scrisori de susţinere şi de nesusţinere a candidatului Mihai Stãnişoarã, scrisori semnate de actualul primar, poveste obscurã şi ridicolã la care nu a dat niciun rãspuns, deşi cam trebuia sã dea. Dar ce rãspuns sã fi dat? Omul era la mijloc.

Acum de ce ne-am mira dacã ar trece la PNL? PNL e un partid foarte onorabil. Nu-i aşa? Cum vor înghiţi liberalii “transferul’’? Pãi au de ales? Nu au. Pentru ei Constantin Gherghe poate fi însã un câştig, acel lider pe care acum nu-l prea au. PNL Mehedinţi e ca un regat fãrã rege. Şi dacã Constantin Gherghe ajunge rege la liberali care e problema? Pentru noi niciuna. Nici pentru actualul primar. Pentru PNL da, poate, vom vedea. Şi chiar dacã am avea alegeri anticipate pentru funcţia de primar (sã zicem cã PDL pe listele cãruia a fost ales le-ar forţa) tot Constantin Gherghe ar fi în cãrţi, momentan. În cãrţile USL, al cãrui candidat unic ar fi, în caz cã zvonul ar avea o bazã realã. Cine i s-ar putea opune, în 2013, actualului primar? Nimeni. Deocamdatã!

Lucrurile sunt, momentan, destul de clare. Dar pânã la viitoarele alegeri nu vor rãmâne la fel de clare, şi asta cu siguranţã. Iar “mitul’’ urban Constantin Gherghe se va stinge, certamente, ca orice mit provincial, aşa cum s-a stins şi “mitul’’ Dinu, vã mai amintiţi? Nimeni nu e de neînlocuit.

Tags: ,