Patronatul Medicilor de Familie şi Asociaţia Medicilor de Familie din Mehedinţi reclamã faptul cã medicii din spitale nu scriu reţete electronice, punându-i în situaţia de a completa ei aceste documente, ceea ce ar contravine legii.
Din acest motiv, cele douã organizaţii s-au adresat Spitalului Judeţean Mehedinţi solicitând conducerii sã informeze şefii de sectii şi întregul personal medical din spital privind obligaţiile ce decurg din contractul cu Casa de Asigurãri. „Domnii doctori din spital nu pot sã scrie reţete electronice cã cicã nu au fost instruiţi, deşi de şase luni se vorbeşte de aceastã obligativitate de la 1 ianuarie. Noi nu suntem de acord sã fim secretarii lor pânã la infinit. Noi scoatem bani din buzunar ca sã cumpãrãm formulare, ori în cazul lor aceste documente le sunt puse la dispoziţie de spital. Ei sunt doctori şi fac activitate medicalã, iar noi am fãcut facultatea de croitorese? În felul acesta pacienţii sunt puşi în capul nostru, iar legea spune clar cã dacã noi eliberãm reţete în locul lor ne vor fi imputate, ni se interzice clar sã scriem în locul lor”, ne-a declarat dr. Carmen Tronea (foto), preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Mehedinţi.
În adresa trimisã conducerii Spitalului Judeţean Mehedinţi, se specificã faptul cã „medicii de familie din judeţul Mehedinţi au primit solicitãri din partea pacienţilor de a transcrie pe reţete compensate sau reţete gratuite tratamentul primit pe reţete simple sau doar menţionat în biletul de externare din spital, precum şi de a elibera certificate de incapacitate temporarã de muncã (concedii medicale) pentru pacienţii consultaţi la camera de gardã a spitalelor”.
Precizãrile medicilor de familie
În opinia medicilor de familie, aceste fapte contravin preve-derilor menţionate în actele normative în vigoare referitoare la eliberarea reţetelor compensate şi gratuite numai ca urmare a actului medical propriu, şi interzicerea transcrierii actelor medicale rezultate în urma consultului altui medic. De asemenea, aceste fapte ar contravine şi Codului de Deontologie Medicalã al Colegiului Medicilor din România, privind finalizarea actului medical propriu, prin eliberarea unui document care încheie consultaţia (scrisoare medicalã, reţetã, formular de concediu). „Amintim cã, indiferent de locul şi modul în care a fost consultat pacientul în cadrul spitalului (internare continuã, internare ambulatorie, consultatie în ambulatoriul de specialitate, control, consultaţie la camera de gardã), în cazul în care a fost recomandat un tratament medicamentos, medicul din spital are obligaţia sã prescrie acest tratament în regim compensat sau gratuit, folosind doar formularele aprobate de CNAS în acest sens. Menţionãm cã începând cu 1 ianuarie 2013 a intrat în vigoare obligativitatea utilizãrii reţetei electronice pentru prescrierea în regim compensat sau gratuit, nemaifiind astfel necesarã utilizarea formularelor tipizate autocopiante în trei exemplare (alb, roşu, verde). Menţionãm cã în ultimul an s-au înmulţit situaţiile în care medicii de familie din ţarã au fost amendaţi de casele de asigurãri şi obligaţi sã achite contra-valoarea reţetei prescrise în luna în care pacientul a fost consultat în ambulatoriul de specialitate sau internat în spital”, se mai aratã în adresa amintitã.
Sfaturi pentru pacienţi
Totodatã, pacienţii care trec pragul cabinetelor medicilor de familie sunt sfãtuiţi sã solicite la finalul consultatiei medicale din ambulatoriul de specialitate şi la externarea din spital: reţeta compensatã sau gratuitã (dacã a fost recomandat un tratament medicamentos), biletul de trimitere (în cazul în care au fost recomandate consulturi de specialitate sau investigaţii suplimentare care nu pot fi furnizate în cadrul consultaţiei sau internãrii respective), concediul medical (în cazul în care a fost recomandat), scrisoarea medicalã cãtre medicul de familie şi biletul de externare din spital (pe care pacientul este rugat sã îl prezinte medicului de familie la urmãtoarea vizitã).
Varianta spitalului
De cealalaltã parte, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţã Mehedinţi spun cã medicii specialişti nu sunt obligaţi sã completeze aceste reţete electronice şi pot alege fie sã elibereze o reţetã electronicã fie o scrisoare medicalã, iar în cazul în care pacientul vine la medicul de familie cu scrisoarea medicalã, acesta este obligat sã scrie reţeta electronicã. ªi din punctul de vedere al Casei Judeţene de Asigurãri de Sãnãtate Mehedinţi nu existã probleme în ceea ce priveşte reţeta electronicã. „La momentul actual nu a fost semnalatã nicio problemã cu reţeta electronicã din partea furnizorilor de servicii medicale în contract cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Chiar şi spitalele au intrat în acest sistem cu eliberarea reţetelor medicale. Mai sunt ceva probleme cu internetul, conexiunile la internet în mediul rural, cu furnizori care folosesc sisteme de internet tip stick. Asiguraţii au beneficiat însã de aceste reţete medicale, în momentul de faţã nu ştim sã existe probleme deosebite”, ne-a declarat Radu Barbu, purtãtorul de cuvânt al CJAS Mehedinţi.