USL Mehedinţi – o victorie fãrã glorie, dar esenţialã

USL Mehedinţi a câştigat într-o manierã categoricã alegerile parlamentare din judeţ. Scrutinul parlamentar a fost însã unul cu totul atipic, deoarece votul politic a contat într-o proporţie covârşitoare în opţiunile electorale ale mehedinţenilor.

Cu toate acestea, nu se poate vorbi de o victorie glorioasã a USL Mehedinţi fie şi pentru faptul cã opţiunea alegãtorilor a avut un pronunţat caracter politic. Oricine ar fi candidat din partea acestei alianţe electorale, ar fi câştigat în mod sigur. Mai mult, dacã am luat în considerare faptul cã jumãtate din candidaţii USL Mehedinţi nu sunt din judeţ ne facem o imagine completã a modalitãţii în care cetãţenii au votat.

Totuşi, în urma acestui scrutin s-a configurat o nouã forţã politicã la nivelul judeţului. Aceasta este USL Mehedinţi. Cu şase parlamentari, cu un suport electoral masiv la nivelul electoratului, USL Mehedinţi dominã scena politicã localã. Din acest punct de vedere, cred cã acesta este marele câştig al USL Mehedinţi de pe urma scrutinului parlamentar de duminicã. Numãrul de parlamentari obţinuţi şi numele acestora este mai puţin important, esenţialã este forţa pe care o are la nivelul judeţului.

De fapt, aceastã anvergurã politicã a putut fi observatã chiar la alegerile locale, când USL Mehedinţi, în ciuda poziţiei defavorabile din sondaje, a reuşit sã câştige alegerile locale. De atunci aceastã alianţã politicã a devenit tot mai puternicã. Scrutinul parlamentar de duminicã a confirmat acest lucru. Pentru cã, dacã USL Mehedinţi, s-a impus categoric la parlamentare, acest lucru s-a datorat exclusiv votului politic.

Este imposibil de înţeles cã prestaţia candidaţilor USL Mehedinţi a produs vreo emoţie în mintea alegãtorilor, astfel încât aceştia sã le acorde votul de încredere doar datoritã felului în care au acţionat pe perioada campaniei electorale. De asemenea, este puţin probabilã şi mobilizarea propriului aparat politic. Este adevãrat cã maşinãria de vot a USL Mehedinţi a funcţionat şi cu prilejul acestor alegeri, însã nu într-o mãsurã decisivã. USL Mehedinţi ar fi câştigat şi dacã nu  şi-ar fi fãcut deloc campanie.

Diferenţa mare de procente dintre USL Mehedinţi şi ceilalţi adversari politici aratã clar cã aceastã alianţã era preferatã de alegãtori, indiferent de mobilizarea electoralã, de intensitatea campaniei electorale sau de numele candidaţilor pentru funcţiile de parlamentari.

Alegerile parlamentare de duminicã au mai demonstrat însã şi altceva, anume faptul cã USL Mehedinţi deţine controlul politic asupra judeţului. Totodatã, succesul rãsunãtor şi neaşteptat de la aceste alegeri implicã o mare responsabilitate pentru USL Mehedinţi, în special în zona administraţiei publice locale, a cãrei conducere o deţine şi o exercitã la toate nivelele. Dacã USL Mehedinţi va face doar efortul de a menţine controlul politic în judeţ, de a-şi consolida forţa în teritoriu, s-ar putea sã aibã mari probleme în viitor. Deocamdatã, nu s-au remarcat prin anumite realizãri administrative locale, însã existã scuza timpului scurt. Şi tot deocamdatã au toate motivele sã savureze aceastã victorie rãsunãtoare în alegerile parlamentare.

Liderii USL Mehedinţi sunt, evident şi pe bunã dreptate, într-un extaz politic,   o satisfacţie justificatã. Vom afla însã          cât va ţine aceastã euforie, care ţine în primul rând de prestaţia lor şi a noilor sãi parlamentari, aleşi direct prin             votul mehedinţenilor.

Tags: ,

About autor