DSVSA MEHEDINŢI – Recomandări pentru cetăţeni, controale intensificate pentru comercianţi în perioada Sărbătorilor de iarnă

Informare de presă

DSVSA MEHEDINŢI – Recomandări pentru cetăţeni, controale intensificate pentru comercianţi în perioada Sărbătorilor de iarnă

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Mehedinţi adresează cetăţenilor o serie de recomandări esenţiale privind achiziţia, manipularea şi consumul alimentelor de origine animală în perioada sărbătorilor de iarnă, precum şi obligaţiile care revin celor care sacrifică porci în gospodărie. În paralel, pentru protejarea sănătăţii publice, DSVSA Mehedinţi derulează acţiuni extinse de control la nivelul judeţului, acţiuni care vor fi intensificate în perioada următoare.

Sacrificarea porcului în gospodărie

Sacrificarea porcilor în gospodărie trebuie realizată sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului şi siguranţa cărnii.

Carnea provenită din sacrificări tradiţionale în gospodărie este destinată exclusiv consumului familial şi nu poate fi comercializată.

Este, de asemenea, interzisă comercializarea cărnii provenite din zone aflate sub restricţii sanitare veterinare din cauza Pestei Porcine Africane (PPA).

Examinarea trichineloscopică – obligaţie absolută

Carnea de porc domestic sau mistreţ trebuie supusă obligatoriu examenului trichineloscopic înainte de a fi consumată.

Examenul poate fi realizat doar în centre autorizate şi are un cost de 27 lei, dar poate fi diferit în funcţie de laborator şi de procedurile aplicate.

Nerespectarea acestei obligaţii expune consumatorii riscului de îmbolnăvire cu Trichinella spp., o boală severă cu consecinţe grave asupra sănătăţii.

 

Comercializarea cărnii de porc necontrolate sanitar-veterinar

Comercializarea cărnii de porc necontrolate sanitar-veterinar constituie contravenţie gravă şi este sancţionată cu amenzi de până la 40.000 lei.

Vânzarea clandestină a cărnii, în locuri neautorizate sau fără documente sanitar-veterinare, reprezintă un risc major pentru sănătatea publică şi poate favoriza răspândirea PPA.

Păstrarea alimentelor de origine animală

 

După cumpărare, alimentele de origine animală trebuie depozitate în frigider cât mai curând posibil, cu respectarea instrucţiunilor de pe etichetă privind temperatura de păstrare şi termenul de valabilitate. Nerespectarea acestor recomandări poate duce la contaminare şi la apariţia toxiinfecţiilor alimentare.

Produsele perisabile – carne, lapte, ouă, peşte, brânzeturi şi preparate tradiţionale – trebuie păstrate în spaţii curate, unde se respectă lanţul frigorific până la momentul consumului.

Recomandări pentru cumpărături în pieţe şi târguri

DSVSA recomandă consumatorilor:

  • să achiziţioneze produse doar din spaţii autorizate;
  • să verifice existenţa vitrinelor frigorifice funcţionale;
  • să controleze integritatea ambalajelor;
  • să se asigure că etichetele conţin informaţii complete despre producător, condiţiile de păstrare, ingredientele şi termenele de valabilitate;
  • să cumpere brânzeturi doar în ambalaje de unică folosinţă, etichetate corect;
  • să evite achiziţionarea produselor de origine animală de la persoane neautorizate sau din locuri improvizate.

Atenţia trebuie îndreptată şi asupra produselor comercializate temporar în tonete, chioşcuri, rulote, standuri sezoniere – care trebuie să fie autorizate şi să respecte normele sanitare veterinare.

Suport pentru consumatori

 

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor în această perioadă aglomerată, medicii veterinari din cadrul DSVSA Mehedinţi şi ai CSVSAO vor avea program prelungit, inclusiv în weekend.
Programul, numele medicilor responsabili şi numerele de contact sunt afişate pe site-ul DSVSA Mehedinţi https://mehedinti.dsvsa.ro/ şi în punctele de lucru, respectiv CSVSAO nr. 1 situată în Piaţa Mircea (dr. Lică Daniel Ştefan), CSVSAO nr. 2 situată în Piaţa Crihala (dr. Popescu Laurtenţiu Nicuşor), CSVSAO nr. 3 situată în str. Alion nr. 64 (dr. Negrescu Adina-Iuliana). Programul de lucru este de luni până duminică între orele 8,00 şi 16,00.

DSVSA va desfăşura o campanie amplă de verificări tematice, prin structurile de control, cu scopul asigurării unui comerţ cu produse alimentare sigure şi al prevenirii riscului de toxiinfecţii alimentare şi al răspândirii bolilor animalelor.

Obiectivele acţiunilor de control

 

Controalele vizează: pieţele agroalimentare, abatoarele şi unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării), unităţile de alimentaţie publică, pizzerii, unităţi catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, hoteluri şi pensiuni turistice, hipermarketuri, supermarketuri şi magazine alimentare.

În cadrul acestor controale vor fi verificate respectarea normelor sanitare veterinare privind igiena, trasabilitatea produselor, condiţiile de procesare, ambalare, depozitare şi comercializare.

Controale în trafic şi verificarea transporturilor

 

În colaborare cu Inspectoratul de Poliţie şi Inspectoratul de Jandarmi Mehedinţi, echipele DSVSA verifică transporturile de animale şi produse alimentare, inclusiv respectarea restricţiilor aplicate în zonele cu focare active de PPA.

În situaţia în care se constată nereguli, DSVSA aplică sancţiuni contravenţionale conform legislaţiei în vigoare, precum şi măsuri complementare prevăzute de legislaţia în vigoare, care pot include confiscări de produse sau suspendarea/interzicerea activităţii unităţii.

Pentru informaţii suplimentare şi sesizarea neregulilor, cetăţenii pot apela gratuit Call Center-ul ANSVSA la 0800 826 787. Numărul este disponibil din orice reţea de telefonie.

Director Executiv, Dr. Mări Ionuţ-Gabriel