Platforma reciproc.ro facilitează legătura cu CAR-urile din România

 

În prezent, doar 3 din 10 români sub 45 de ani ştiu ce este o Casă de Ajutor Reciproc. Numărul membrilor activi în aceste CAR-uri este de aproape 2 milioane de persoane, iar aproximativ 30% dintre aceştia sunt persoane active pe piaţa muncii.

O Casă de Ajutor Reciproc (CAR) este o instituţie financiară nebancară, reglementată de Banca Naţională a României, ce nu înregistrează profit şi are ca scop sprijinirea şi ajutorul financiar reciproc al membrilor înscrişi.

Ele oferă o varietate de opţiuni pentru membrii lor, inclusiv diferite nivele de contribuţie lunară şi beneficii personalizate. Printre beneficii pot fi menţionate ajutorul pentru deces, cel pentru nuntă sau pentru naştere, ajutorul de adopţie, discounturi pentru anumite servicii şi turism, asistenţă socială pentru membri şi multe altele. Această flexibilitate permite membrilor să-şi personalizeze experienţa în funcţie de nevoile lor specifice.

Membrii CAR contribuie lunar cu o sumă de bani ce poartă denumirea de fond social şi totodată au posibilitatea de a face un împrumut atunci când au nevoie. Randamentul primit de membrii înscrişi pentru fondul social este la acest moment de până la 10,4% anual, neimpozabil. Aceste venituri din fondurile sociale sunt în acest caz neimpozitate de către stat.

Procentul de dobândă începe la unele CAR-uri de la 6%/an cu o perioadă de aprobare a împrumutului de maxim 2 zile lucrătoare, iar procesul de aprobare nu implică verificări anevoioase. Totodată, este foarte rapid şi uşor să îţi deschizi un fond social la un CAR, fiind solicitate puţine documente.

Platforma reciproc.ro lansată luna trecută este singura din România dedicată digitalizarii CAR-urilor. Aceasta oferă o centralizare, cât şi o facilitare a procesului de aderare la aceste instituţii prin identificarea celui mai potrivit CAR pentru cei interesaţi. În mai puţin de o lună au fost înregistrate zeci de aplicaţii de la persoane dornice să devină membri ai unui CAR.

Până la acest moment un număr de 27 de CAR-uri din România şi-au listat peste 60 de oferte financiare pereciproc.ro. Obiectivul este de a ajunge la cel puţin 100 de CAR-uri listate în platformă până la finalul lunii septembrie 2023.

„Credem că piaţa CAR-urilor are un potenţial imens de dezvoltare în România, în contextul în care acum face primii paşi în zona digitală. În ultima perioadă am dezvoltat relaţii puternice cu numeroase Case de Ajutor Reciproc din ţară, care văd oportunitatea de a-şi extinde modelul de business în zona online şi de a atrage un segment mult mai larg de oameni preocupaţi de obţinerea unor randamente mai mari la economisire sau de a se împrumuta la dobânzi corecte”, spune Vlad Nistor, fondatorul şi CEO-ul reciproc.ro.

Pentru a deveni membru al comunităţii reciproc.ro, trebuie accesată platforma online, se alege CAR-ul potrivit nevoilor, în funcţie de judeţul de reşedinţă. În cazul unui împrumut, în funcţie de CAR-ul unde s-a aplicat, veţi fi contactaţi direct de reprezentanţii acestuia.

Conform datelor publice disponibile pe www.bnr.ro, numărul oficial al Caselor de Ajutor Reciproc înregistrate la Banca Naţională a României este de 2.500 dintre care cel puţin aproximativ 1.700 sunt confirmate ca având activitate economică în ultimii ani. Potenţialul de utilizatori este de aproximativ 3 milioane de oameni cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani, persoane salariate şi cu acces la internet

About autor