Judeţul Mehedinţi sub Cod Galben de ploi

Astăzi, 16 decembrie, începând cu ora 12.00judeţul Mehedinţi se află sub incidenţa atenţionării meteorologice Cod Galben, ce vizează ploi însemnate cantitativ, valabilă până mâine, 17 decembrie, la ora 12.00, conform informării transmise de către Administraţia Naţională de Meteorologie.

În intervalul menţionat, vor fi ploi însemnate cantitativ, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp. Pe arii restrânse şi, în special, la munte sunt prognozate precipitaţii ce vor acumula 40…60 l/mp.

Totodată, afluenţii mici ai Dunării şi râurile din bazinele hidrografice Desnăţui şi Motru se află sub incidenţa avertizării hidrologice Cod Galben, începând de astăzi, 16 decembrie, ora 12,00, până duminică, 18 decembrie, la ora 18.00.

În intervalul menţionat, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Pentru prevenirea unor situaţii de urgenţă, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere în scopul facilitării evacuării normale a apelor pluviale.

De asemenea, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu încerce traversarea râurilor prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora.

Înainte de a pleca la drum, cetăţenii sunt sfătuiţi să-şi echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, săculeţ cu nisip, lopată etc.), să se asigure că rezervorul de combustibil este plin, iar sistemul de încălzire funcţionează eficient.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin accesarea portalului fiipregatit.ro

COMPARTIMENTUL

 INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 

 

About autor