Festivalul Smochinelor, la Sviniţa!

         O nouă ediţie a Festivalului Smochinelor a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Sviniţa, localitatea în care acest pom a reuşit să se adapteze foarte bine, asigurându-le localnicilor o sursă în plus de câştig. Oamenii au reuşit să facă aici în ultimii ani adevărate plantaţii de smochin, iar acum se pot bucura pe deplin de roadele muncii lor. Dacă în urmă nu cu mulţi ani festivalul implica doar câţiva localnici, acum numărul participanţilor a crescut exponenţial, la fel ca şi al turiştilor veniţi să cumpere fructe cu găleata sau caserola ori direct la borcan sau în sticlă, în funcţie de modul de preparare. „Am luat o găleată din asta de-a mare pentru că sunt şi gustoase, nu că arată foarte bine. Soţia vrea să facă dulceaţă, mai şi mâncăm din ele şi, în plus, ştim că sunt proaspete şi foarte bune”, a spus unul dintre cumpărătorii de smochine la găleată. „Mai sunt şi pe la noi prin Craiova prin unele curţi, dar nu s-au adaptat ca aici şi nu au acelaşi gust. Am văzut o ştire pe internet, eram în zonă, cazaţi la o pensiune, şi am zis să mergem până aici. Mă bucur că am ajuns pentru că nu mă aşteptam la o aşa organizare. Iar despre fructe nu vă spun decât că sunt delicioase”, a spus o doamnă. Cultivarea smochinelor la Șviniţa a început prin anii 2000, când schimbările climaterice au făcut posibilă adaptarea pe deplin a acestui arbore la solul din Clisura Dunării. Vremea secetoasă din această vară i-a obligat pe localnici să asigure apa în permanenţă fiecărui arbust în parte, dar acum oamenii se pot bucura de o recoltă pe măsura aşteptărilor. „Am săpat mai bine de un kilometru până la sursa de apă, am tras conductă până la bazine şi de acolo la fiecare pom în parte. Nu a fost deloc uşor, dar acum putem să arătăm oricui doreşte să vadă ce plantaţie frumoasă avem. Am început prima dată cu câţiva smochini pentru noi, iar apoi am zis să facem o mică afacere. Am ajuns acum să avem sute de arbori, instalaţie de uscare şi ambalare a fructelor deshidratate şi multe altele. Avem maşinile noastre cu frig cu care mergem să vindem direct la Bucureşti sau în Timişoara ori Cluj. Eu am terminat o facultate care nu are nicio treabă cu acest domeniu, dar nu îmi pare rău că m-am implicat în munca asta. Suntem pe producţie de şase ani şi avem vânzări în fiecare an”, afirmă Slagea Stoichici, un tânăr mândru de plantaţia sa de smochini. Milorad Frumosu are şi el propria plantaţie, iar la festival a avut suficientă marfă să le vândă celor interesaţi. „Avem în jur de 100 de smochini pe rod. Nici nu ne trebuie mai mulţi. I-am pus în urmă cu vreo zece ani şi acum sunt pe rod. A fost o vară secetoasă, a trebuit să le asigurăm apă şi zi şi noapte, să fim mereu printre ei, dar importantă e producţia finală, care e una foarte bună”, spune bărbatul. Kilogramul de smochine s-a vândut cu 10 lei, în timp ce borcanul de dulceaţă a ajuns la 15 lei. Palinca are preţul cel mai mare, de 100 de lei litrul, în timp ce ţuica costă 60 de lei. Primarul Nicolae Curici spune că, din fericire, localnicii au înţeles la timp că pot câştiga bani dacă se implică în această afacere, festivalul de la final de august fiindu-le de mare ajutor în vânzarea produselor pe care le fac în gospodăriile proprii. „Festivalul a crescut de la an la an, ca şi numărul celor care au înţeles importanţa cultivării smochinului. Adevăraţii gospodari şi-au făcut livezi de peste 500 de puieţi şi care acum sunt pe rod. Sunt unii dintre ei care au propriile maşini cu frig şi merg să vândă smochine proaspete în Bucureşti, Timişoara ori Cluj, lucru la care nimeni nu se putea gândi cu nişte ani în urmă. E un lucru bun deoarece gospodarii îşi pot rotunji astfel veniturile din acest fruct biblic”, afirmă primarul din Sviniţa.

About autor