FLORILE ROMÂNISMULUI! 70 de copii români din Kladovo şi Podvrşka au primit cãrţi şi dicţionare româneşti

   Şcoala Gimnazialã din satul Podvrşka, arondat comunei Kladovo, a fost recent scena unui eveniment emoţionant. Asociaţia pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunãrea” din Kladovo, a oferit cãrţi şi dicţionare româneşti şi rechizite unui numãr de 70 de copii ai etnicilor români, care frecventeazã cursurile de limba românã cu elemente de culturã naţionalã de la şcolile din Kladovo şi Podrşka. Este vorba despre proiectul „Cultura românilor din Kladovo este vie”, finanţat de Consiliul Naţional al Minoritãţii Naţionale a Românilor din Serbia (CNMNRS). Organizatorul evenimentului este Tihan Matasarevici, membru al CNMNRS.

În curtea Şcolii gimnaziale din satul Podvrşka, o şcoalã în care mulţi dintre elevii români frecventeazã cursurile de limba românã cu elemente de culturã naţionalã, a fost organizat, pe data de 25 mai 2021, un eveniment emoţionant, în cadrul cãruia copiii au primit cãrţi şi dicţionare în limba românã şi ş-au prins într-o horã româneascã.

Proiectul, sugestiv intitulat „CULTURA ROMÂNILOR DIN COMUNA KLADOVO ESTE VIE”, a reunit 70 de elevi, copii ai etnicilor români din zonã, care învaţã la cursurile de limba românã cu elemente de culturã naţionalã din şcolile gimnaziale din Kladovo şi Podvrşka. Proiectul a fost finanţat de Consiliul Naţional al Minoritãţii Naţionale a Românilor din Serbia (CNMNRS) şi gestionat de preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Românilor DUNÃREA, Tihan Matasarevici, care este şi membru al CNMRS, la al doilea mandat.

Cei 70 de copii participanţi au primit cãrţi româneşti şi dicţionare, împreunã cu pachete de rechizite şcolare şi dulciuri. Tihan Matasarevici a mai donat Şcolii Gimnaziale din Podvrşka un numãr de 4 hãrţi ale României, 4 dicţionare explicative ale limbii române şi mai multe albume, pe care le-a primit din partea Departamentului pentru românii de pretutindeni din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.

O altã componentã importantã a donaţiei cãtre şcoala din Podvrşka a constat în 80 de volume de carte din cei mai cunoscuţi scriitori români, volume care vor ajunge în Biblioteca Şcolii gimnaziale Podvrşka. Programul manifestãrilor de la Podvrşka a început cu o horã româneascã autenticã, în care toţi elevii participanţi s-au prins. De asemenea, pe lângã pachetele cu rechizite şi cãrţi, copii au primit dulciuri, sandvişuri şi sucuri.

„Am organizat acest eveniment cu sprijinul CNMNR, unde sunt membru la al doilea mandat, iar cãrţile donate Bibliotecii şcolare sunt din patrimoniul Asociaţiei pe care o conduc. I-am sfãtuit pe copii sã înveţe limba românã, sã pãstreze tradiţiile româneşti şi sã ia numai note bune la şcoalã. Doresc sã mulţumesc CNMNRS pentru finanţare şi Departamentului pentru Românii de pretutindeni pentru materialele didactice trimise. De asemenea, mulţumesc în mod deosebit personalului şcolii şi conducerii acestei şcoli pentru organizarea şi gãzduirea frumosului nostru eveniment”, a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Românilor DUNÃREA, Tihan Matasarevici.

Comuna Kladovo are 23 de localitãţi cu aproape 27.000 de locuitori, dintre care circa 90 la sutã vorbesc româneşte şi fac parte din cadrul comunitãţii româneşti din Serbia de Rãsãrit.

„Asociaţia pe care o conduc sprijinã organizarea de cursuri de limba românã, prin motivarea pãrinţilor pentru a-şi înscrie copiii la cursurile facultative de limba românã aprobate prin lege în şcolile din zonele locuite de minoritatea româneascã. Din anul 2010, am organizat în jur de 200 activitãţi dedicate apãrãrii identitãţii şi culturii româneşti”, a mai declarat Tihan Matasarevici.