„Secretele Cetãţilor Medievale”, ţinute la …SECRET!

               Pe şest, fãrã prea mare tam-tam, cei de la Biroul Integrare Europeanã, din cadrul primãriei Drobeta Turnu Severin, sub cupola protectoare a unui proiect denumit pompos “Secretele cetãţilor medievale de-a lungul Porţilor de Fier”, au organizat un eveniment “medieval”, întins pe durata a douã zile (24-25 aprilie 2021), la Cetatea Medievalã a Severinului. Asemãnãtor izbitor cu ceea ce s-a mai fãcut în anii trecuţi, înainte de pandemie şi anume “Festivalul Medieval al Cetãţii Severinului”, un proiect finanţat de Uniunea Europeanã prin programul de cooperare transfrontalierã România-Serbia prin instrumentul de Preaderare (IPA II) şi cofinanţat de statele partenere în program, aşa cum reiese de pe pagina de facebook creatã special şi ad-hoc pentru acest eveniment. Deci, din partea statului român, cofinanţarea este asiguratã de Primãria Drobeta Turnu Severin prin Biroul Integrare Europeanã, aşa cum precizam la început.

Toate bune şi frumoase, însã graba cu care s-a derulat o acţiune de o asemenea amploare şi modul secretos în care doar “cine trebuia” a ştiut de eveniment, ne-a dat puţin de gândit şi am încercat sã aflãm câteva detalii care ar putea face puţinã “dezordine”, în modul ãsta “pragmatic” ca sã nu zic “programatic” de cheltuire a banului public, fie el venit şi de la Bruxelles, mai ales în contextul în care pânã mai ieri vorbeam de tot felul de scenarii şi restricţii din cauzã de… covid.

Afurisitul ãsta de virus a ocolit Cetatea Medievalã a Severinului timp de douã zile, pentru cã altfel nu se explicã cum câteva sute de oameni (dacã nu mii), s-au perindat prin curtea Cetãţii. Au fost momente când organizarea era de tip claie peste grãmadã (se vede în fotofrafii), deci nu s-a mai respectat nici o regulã în ceea ce priveşte pandemia în care ne aflãm (distanţare, mascã etc.).

Altã constatare interesantã: nici picior de jandarm, poliţie ori pompier (mai cu seamã cã în programul de sâmbãtã seara, în curtea interioarã a cetãţii câţiva “tineri medievali” s-au cam jucat cu focul). Ici colo, din când în când apãrea câte un bãiat bun de la poliţia localã care se plimba, privea şi pleca, la fel ca orice alt curios.

Curioşi şi noi din fire, am aflat cã în spatele acestei manifestãri medievale turnatã rapid în vreme de pandemie nu este nimeni altul decât veşnicul partener al Primãriei severinene pe linie de astfel de evenimente culturale, un tip slãbuţ şi cam înţepat, plecat de meleaguri severinene şi stabilit la Timişoara, cu un prenume predestinat unor astfel de manifestãri istorice (CEZAR), un bãieţaş abonat la banul public severinean, care are şi oareşce oarientãri politice de dreapta, înjurând de ani de zile pe cei din PSD şi ridicând în slãvi PNL-ul, pe pagina dumnealui de facebook… Din acest motiv, am putea crede cã viceprimarul Daniel Cârjan, a fost singurul reprezentant al “plãtitorului” la acest eveniment şi el doar câteva minute la braţ cu… Cezãricã, prin “medevalitatea din cetatea severineanã”…

Am mai preciza doar un fapt şi anume, cu doar câteva zile în urmã, la Severin au fost câţiva tineri ce au manifestat împotriva restricţiilor impuse de guvernanţi, tineri ce au fost amendaţi sistematicic de jandarmerie şi poliţie cu zeci de milioane de lei, pentru cã n-au respectat normele restrictive impuse. La evenimentul organizat de Primãrie în incinta Cetãţii Medievale a Severinului, NU S-A RESPECTAT NICI O REGULÃ! Întrebãm autoritãţile decidente: domnule prefect, ce ne puteţi declara în legãturã cu cele întâmplete la Cetate? Dumneavoastrã aţi ştiut de eveniment? Mai crede cineva în aceastã pandemie, ori când e vorba de rapida cheltuire a banului public, închidem ochii şi ne vedem de treabã?!? Şi poate ne spune şi nouã cineva cam care au fost cheltuielile cu aceastã secretoasã manifestare? Nu de alta, dar atâta timp cât nu mai existã bani pentru nimic, nu înţelegem cum pentru anumite interese, fie ele şi cu iz european, se mai gãsesc!

Ştiţi ce se doreşte prin derularea acestui grandios proiect? Pãi vã spun eu: “Stabilirea unei cooperãri transfrontaliere puternice între Kladovo şi Drobeta-Turnu Severin pentru dezvoltarea, promovarea şi valorificarea turismului durabil al brandului turistic transfrontalier, bazat pe cetãţi medievale”. Sunã frumos, nu? Dacã-ar şti ei, europenii cum le implementãm noi frumoasele lor proiecte! L-ar angaja pe Cezãricã direct la UE sã nu mai aibã… intermediari!

Hai, s-aveţi un Paşte… secretos! Nu de alta, dar sã nu vã afle jandarmii cã chefuiţi! Şi sã nu fiţi mai mult de zece! Ori, mergeţi la Cetate, cã se pare cã acolo e voie…