Ziua Unirii la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier

               Muzeul Regiunii Porţilor de Fier şi Centrul Cultural “Nichita Stãnescu” au organizat la Pavilionul Multifuncţional marţi, 23 ianuarie a.c., începând cu ora 12.00, evenimentul cultural“ Unirea Naţiunea a Fãcut-o!”.

În deschidere, managerul Muzeului Regiunii Porţilor de Fier, Doiniţa Mariana Chircu a vorbit despre importanţa zilei de 24 ianuarie şi a mulţumit invitaţiilor pentru prezenţa la acest eveniment. “Pentru noi toţi se apropie o zi care vibreazã adânc în sufletele noastre – 24 ianuarie, o zi care este sãrbãtoritã în fiecare an de români oriunde s-ar afla ei, o zi care readuce în memoria colectivã figura emblematicã a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ca simbol al Unirii celor douã principate române – Moldova şi Ţara Româneascã. Idealul Unirii a fost obiectivul spre care s-a privit dintotdeauna şi s-a realizat o parte la 24 ianuarie 1859 şi cealaltã parte la Unirea cea Mare din 1918. De aceea anul 2018 este anul centenar, când sãrbãtorim acest eveniment care ne-a unit pe toţi” a precizat managerul Doiniţa Chircu.

Profesorul Romeo Popa de la Şcoala Gimnazialã nr. 4 a trecut în revistã paşii evenimentelor care au dus la Unirea de la 24 ianuarie 1859, subliniind aportul personalitãţilor care au ajutat la înfãptuirea Unirii.

Profesoara de istorie Liliana Istodor de la Şcoala „Constantin Negreanu” a subliniat rolul dascãlilor în educarea elevilor, atât la orele de curs, cât şi la activitãţile extracuriculare, subliniind importanţa istoriei şi a cunoaşterii de cãtre tânara generaţie a sacrificiilor înaintaşilor noştri.

Elevii Şcolii „Constantin Negreanu” au prezentat scenetele “Moş Ion Roatã şi Unirea” şi “24 ianuarie – Unirea Principatelor”, iar micuţii de la Şcoala nr. 5 au pus în scenã “Şezãtoarea româneascã – tradiţii şi obiceiuri populare”.

Grupul Vocal “Cununiţa“ a interpretat cântece patriotice, iar Ansamblul Profesionist “Danubius” a susţinut un program artistic, care s-a încheiat cu Hora Unirii în care s-au prins toţi participanţii la acest eveniment