Scãpãm de plata în avans

În sfîrşit, sosit-a vremea judecãţii! Cehii de la CEZ şi francezii de la GDF Suez s-au ales cu freza zburlitã! Nu mai au voie sã factureze consumul prin estimare, altfel îi paşte amenzi de sute de mii de lei! Autoritatea Naţionalã de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) i-a somat sã sisteze facturarea serviciilor în avans prin fraudulosul estimativ şi sã remedieze facturile în curs. Nu cumva Guvernul e cel care le-a permis sã le întoarcã pe dos buzunarele românilor? Sîntem de plîns! Energia electricã pe care noi o producem în ţarã ne-o (re)vînd cehii la suprapreţ! La fel, francezii, cu gazele! Mã întreb însã de ce autoritatea aceasta n-a observat pînã acum fraudele, pentru cã despre fraude uriaşe este vorba, cetãţeanul fiind obligat sã plãteascã ceea ce n-a consumat! Hoţie toleratã şi legalizatã! De ce autoritatea cu pricina n-a luat mãsuri, ştiind cã CEZ încaseazã în mod abuziv şi fraudulos pe aceeaşi facturã de energie taxa pe vînt – „eoliana” şi taxa radio-tv? Ştiţi cum vine asta? Ca şi cum eu aş merge la piaţã, cer un kil de roşii, dar precupeaţa îmi mai ia un leu în plus pentru roşia din grãdinã, care încã stã pe vrej şi aşteaptã sã se coacã, iar pe aia o mai vinde o datã, cînd ajunge la piaţã. De nenumãrate ori am cerut sã fie eliminatã hoţia obligatorie a taxei radio-tv, încasatã românului, în mod abuziv şi de trei ori, a treia oarã prin factura de energie. Ce treabã are „Electrica-distribuţie” cu Televiziunea Naţionalã, de au cumulat facturile? Cînd e vorba de jumulit, hoţii se unesc şi colaboreazã minunat!
Vã puteţi schimba furnizorul de energie!
Ştiaţi cã Guvernul Ponta a modificat în 2014 Legea energiei electrice şi cã aceasta permite consumatorului sã-şi schimbe furnizorul de energie? E pãcat sã ne lãsãm furaţi de patronatele strãine cînd, de pildã, Complexul Energetic Oltenia şi altele cu capital românesc ne pot livra energie mai ieftinã, în mod direct, de la furnizor la consumator! Ştiaţi cã au existat mii de cereri pentru schimbarea furnizorului de energie electricã, iar CEZ a amînat luni de zile rezilierea contractelor ca sã nu-şi piardã sclavii buni de jumulit? Prin plata în avans, consumatorii casnici împrumutã fãrã dobîndã cele douã mari companii strãine, factura pe care o plãtesc la curent şi gaze nereprezentînd consumul real, ci întotdeauna, cu mult, peste. Surplusul de bani încasat de la consumatori intrã lunar în contul celor douã companii şi serveşte strict acestora, nu consumatorilor. Afacerea celor douã companii prosperã, banii încasaţi în avans de la populaţie pot lua drumul bãncilor, ca depozite cu dobîndã sau pot fi direcţionaţi spre propriile investiţii sau bonusuri salariale. Cîtã bãtaie de joc! Vinovaţi sîntem şi noi, pentru cã nu i-am invitat sã se ducã de unde au venit şi i-am lãsat sã profite de pe urma noastrã! Dar, marele vinovat e statul, instituţie, prin a cãrei definiţie, nu se mai aflã în slujba cetãţeanului.
Nu cumva aceastã fraudã se numeşte evaziune fiscalã?
Statul ne-a bãgat pe gît monopolul şi a cedat în faţa companiilor strãine! Ia sã fi fost mult mai multe companii pe piaţã şi sã nu se fi şantajat una pe alta! Sã vezi cum îşi puneau mãnuşi de dantelã patronatele astea strãine cînd întocmeau facturile! Cum veneau cu promoţii şi reduceri la uşa noastrã, la fel ca telefonia mobilã! Ãştia de la CEZ ne jumulesc de ani buni! Au mai fost prinşi şi cu mîţa în sac atunci cînd au mãrit din burtã preţul la energie, dar tot singuri sînt pe scenã! Ei taie, ei spînzurã curentul românesc. În ce ţarã din Europa, domnule Preşedinte (care teoretizaţi cã sînteţi un preşedinte pentru români), cetãţenii sînt obligaţi sã plãteascã de trei ori servicii pe care nu le doresc, culmea şi în avans! Cum sã se plîngã românul la A.N.P.C., cînd fãrãdelegea are chip de lege? A.N.P.C. (la fel ca şi alte instituţii) s-au înfiinţat aşa, pentru diversiune, ca sã se spunã cã, iatã, e cineva acolo sus care vegheazã, pe salarii extraordinare, şi-i apãrã pe consumatori. Da, de unde? Îi protejeazã pe marii fãptaşi precum CEZ, GDF Suez şi alţii. ANPC ar fi trebuit sã se sesizeze din oficiu în cazurile amintite, dar şi în cazul taxei radio-tv, încasatã abuziv în factura de energie, şi, în mod special, în cazul bancherilor şi executorilor, o altã tagmã care a fraudat nu numai pe cetãţeni, dar şi statul român! O micã parantezã, pentru cã acestea din urmã sînt subiecte de sine stãtãtoare: i-a luat cineva la puricat pe executorii bancari? Aceşti executori iau comisioane aberant de mari de la românii executaţi silit! Au cumpãrat creditele de la bãnci pe mai nimic, cu 2% din valoare, dar ei pretind executarea în integralitate a creditului luat de la bancã, deşi clientul a achitat bãncii o parte din acesta. Executorii nu elibereazã chitanţã, nu au casã de marcat. Nu cumva aceastã fraudã se numeşte evaziune fiscalã?
În România, majoritatea marilor privatizãri au fost trucaje frauduloase!
Revenind la freza zburlitã a hoţilor de la CEZ şi GDF Suez, consider cã ar trebui renaţionalizate toate fostele companii de stat, adicã revenirea la ceea ce a fost înaintea hoţiei în masã! În timp ce noi am vîndut aproape totul pe mai nimic, Ungaria face exact invers. Naţionalizeazã. Guvernul de la Budapesta va cumpãra companiile de electricitate pe care germanii de la RWE le controleazã în Ungaria. Preluarea lor va fi fãcutã prin intermediul Bãncii de Dezvoltare a Ungariei, care în acelaşi timp va cumpãra acţiuni şi la firmele de distribuţie a RWE. Dupã naţionalizare, companiile cumpãrate de la RWE vor deveni divizia de electricitate a Companiei Naţionale de Utilitãţi, companie subordonatã direct premierului Viktor Orban, înfiinţatã pentru a furniza mai ieftin şi eficient, electricitate, cãldurã şi gaze. Sã nu uitãm cã premierul Ungariei a dat FMI afarã din ţara lor, a închis cîteva bãnci care i-au fraudat pe clienţi şi a şters la zero datoriile cetãţenilor împrumutaţi la bãnci. Premierul Ungariei meritã respect, pentru cã se ocupã de interesele naţiunii sale şi nu s-a lãsat intimidat de bombeul strãlucitor al capitaliştilor lacomi. Guvernul de la Bucureşţi e orb! Sau se face cã nu-i vede pe americanii care au venit la noi cu tancuri şi rachete, nu cu locuri de muncã sau servicii rezonabile. La noi, în România, majoritatea marilor privatizãri au fost trucaje frauduloase, o sursã de bani nemunciţi pentru şacalii strãini şi autohtoni. Ce-au fãcut aceşti capitalişti hãmesiţi? Au mãrit preţurile de la etapã la etapã, sub „invenţia” de liberalizare a preţurilor, şi au facturat inclusiv procesul lor de furt din buzunarul cetãţeanului. Ne meritãm soarta! Cu fiecare vot am trimis în vîrful Ţãrii vînzãtori şi corupţi, care ne-au tratat cu spatele.
Energia electricã înseamnã doar o treime din facturã şi atîta ar trebui plãtitã
Ştiţi ce plãteşte românul în factura de electricitate, datã fiind politica de mahala care a instituit monopolul unor companii! Energia electricã înseamnã doar o treime din facturã şi atîta ar trebui plãtitã. Potrivit formulei de calcul, cea mai mare componentã de preţ o reprezintã tarifele de sistem şi taxele colectate de stat. Preţul final pe care îl plãtim conţine 10 componente, dintre care preţul propriu-zis al energiei reprezintã doar 30,9%, potrivit datelor Transelectrica. Restul este o suitã de taxe şi tarife abuzive, scrise cu Times New Roman 8, ca sã nu fie vizibile şi sînt camuflate sub broderia fumigenã a facturilor, care aduc în cutiile poştale preţul curentului mãrit de trei ori de la producãtor la consumatorul casnic. Din matrapazlîcurile astea trãiesc opulent companiile parazite, iar directorii şi personalul de conducere primesc salarii uriaşe pe lunã, cam cît primeşte un muncitor pe un an! Şi atunci, nu meritã un „marş de-aici” toţi aceşti neruşinaţi jecmãnitori de neam şi de ţarã?
Maria Diana Popescu, Agero

Tags: