„PNL Mehedinţi şi-a propus sã câştige alegerile locale la nivelul judeţului”

Virgil Popescu, copreşedintele PNL Mehedinţi:
Reporter: Domnule Virgil Popescu, care este în acest moment situaţia PNL Mehedinţi, cât de bine este consolidat în judeţ?
Virgil Popescu: PNL Mehedinţi a încheiat procesul de fuziune cu PDL, s-au format toate structurile de conducere atât la nivel judeţean, cât şi local, partidul fiind în linie dreaptã pentru pregãtirea alegerilor locale de anul viitor. La începutul lunii septembrie vom demara sondaje de opinie în toate localitãţile judeţului pentru a stabili candidaţii la funcţia de primar. În multe localitãţi avem 2 sau 3 posibili astfel de candidaţi.
Reporter: Cu cât a crescut numãrul membrilor PNL Mehedinţi dupã alegerile prezidenţiale de anul trecut?
Virgil Popescu: Începând cu luna februarie a acestui an am început procesul de reînscriere în partid a vechilor membri ce provin atât din vechiul PNL, cât şi din vechiul PDL, precum şi înscrierea în partid de noi membri. Pânã în acest moment avem câteva mii de membri şi cred cã pânã la finele anului PNL Mehedinţi va avea cu mult peste numãrul de membri ai vechiului PNL şi PDL.
Reporter: Aţi avut oferte de înscriere în partid şi din partea anumitor membri ai PSD Mehedinţi sau a unor directori de servicii deconcentrate?
Virgil Popescu: Sigur cã au fost mai multe tatonãri şi chiar încercãri directe de a se înscrie în PNL Mehedinţi ale unor directori de deconcentrate în funcţie, dar PNL Mehedinţi nu încurajeazã traseismul politic, iar acestor directori care au fost în PNL sau PDL şi au plecat de la noi la PSD Mehedinţi le rãspund foarte clar: Nu vã primim, rãmâneţi acolo!
Reporter: Aţi finalizat procesul alegerilor interne în fiecare organizaţie localã?
Virgil Popescu: Conform Statutului noului PNL, alegerile la toate nivelele vor demara la începutul anului 2017. Pânã atunci, în momentul de faţã, s-au constituit organizaţii locale în toate localitãţile judeţului conduse de doi copreşedinţi, unul provenind din fostul PNL, iar celãlalt din fostul PDL, iar structura Biroului Politic Local reflectã ponderea celor douã partide în acea localitate.
Reporter: Câţi primari v-aţi propus sã obţineţi la alegerile locale de anul viitor?
Virgil Popescu: PNL Mehedinţi şi-a propus sã câştige alegerile locale la nivelul judeţului şi dorim sã obţinem 40% din numãrul total al primarilor din judeţ care vor fi aleşi la alegerile din anul 2016. Desigur cã ne vom bate sã câştigãm funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi. Dupã cum ştiţi, potrivit noii legi, preşedintele Consiliului Judeţean este ales prin vot indirect, de cãtre consilierii judeţeni. Nu cred însã cã un singur partid va putea obţine 50%, astfel încât sã câştige numãrul de consilieri judeţeni necesari pentru a putea alege preşedintele Consiliului Judeţean.
Reporter: Ce strategie electoralã va adopta PNL Mehedinţi pentru a învinge PSD Mehedinţi în judeţ la alegerile locale?
Virgil Popescu: PSD Mehedinţi este un partid fãrã lider şi fãrã vlagã politicã. Aş putea spune chiar cã este mãcinat de lupte interne. PSD Mehedinţi nu a câştigat nici în anul 2012 alegerile, ci a ajuns sã obţinã majoritatea prin trãdãri atât de la PNL, cât şi de la fostul PDL Mehedinţi. Cred cã printr-o muncã asiduã în teritoriu putem câştiga alegerile locale şi sã fim prima forţã politicã a judeţului. Cred cã judeţul Mehedinţi meritã o conducere liberalã dupã atâţia ani de sãrãcie sub conducerea PSD.
Reporter: Va fi Daniel Cîrjan candidatul PNL pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin?
Virgil Popescu: Daniel Cîrjan şi-a depus candidatura în interiorul partidului pentru funcţia de primar şi, dacã în urma sondajului pe care îl vom face la nivelul municipiului Drobeta Turnu Severin va fi cel mai bine plasat, atunci va fi candidatul PNL pentru aceastã funcţie. Aceastã regulã se aplicã peste tot, este o decizie a Consiliului Naţional, iar eu, ca şi copreşedinte, sunt obligat sã o respect şi sã o duc la îndeplinire. Daniel Cîrjan are tot sprijinul meu pentru aceastã candidaturã şi cred cã un primar cu profilul lui va aduce prosperitate în Drobeta Turnu Severin.
Reporter: Cine şi-a mai depus candidatura în partid pentru aceastã funcţie de primar al municipiului?
Virgil Popescu: Pânã în momentul de faţã nu s-a mai înscris nimeni în partid pentru a participa la sondajul pentru candidatul la funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin.
Reporter: Ce şanse credeţi cã are PNL Mehedinţi sã câştige majoritatea în Consiliul Local Drobeta Turnu Severin?
Virgil Popescu: Cred cã PNL Mehedinţi va fi cu certitudine prima forţã politicã din Drobeta Turnu Severin. În privinţa majoritãţii, conteazã foarte mult dacã alianţa de la guvernare va intra unitã sau separatã în alegerile locale. Pragul pentru alegerile din Drobeta Turnu Severin pentru a accede în Consiliul Local este de aproximativ 5%, iar eu cred cã nu sunt multe partide care pot sã-l facã. De aici rezerva dacã un singur partid poate obţine majoritatea consilierilor locali.
Reporter: Veţi candida pentru vreo funcţie de consilier judeţean sau local la alegerile de anul viitor?
Virgil Popescu: Mã voi regãsi pe lista de consilieri judeţeni.
Reporter: Vã doriţi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi?
Virgil Popescu: PNL Mehedinţi va avea candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Dacã voi fi eu sau colegul meu, Marius Bãlu, sau un alt coleg de-al nostru vom vedea. Este prematur sã mã pronunţ acum. Sunt prea multe incertitudini.
Reporter: Vedeţi o confruntare Marius Bãlu – Constantin Gherghe pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin?
Virgil Popescu: Dacã Marius Bãlu va dori sã intre în sondajele pentru Primãria municipiului Drobeta Turnu Severin şi va câştiga competiţia internã tot partidul se va alinia în spatele lui şi cred cã-l va bate pe Constantin Gherghe. Acelaşi lucru se va întâmpla şi dacã Daniel Cîrjan va fi acel candidat. Eu îmi pun problema dacã domnul Constantin Gherghe va mai candida la funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin.
Acesta a fost gãsit incompatibil în anul 2009 de cãtre Agenţia Naţionalã de Intaegritate, iar raportul acesteia a rãmas definitiv. Niciun prefect din 2009 pânã în prezent nu a pus în practicã raportul ANI şi nu a emis ordinul de încetare a mandatului de primar al domnului Gherghe. Asta nu înseamnã cã legea nu trebuie respectatã şi cã dl. Gherghe a scãpat. În momentul de faţã suntem în proces cu Prefectura Mehedinţi şi am solicitat instanţei emiterea unei Hotãrâri prin care prefectul judeţului Mehedinţi sã semneze ordinul de încetare a mandatului de primar al domnului Constantin Gherghe. Asta înseamnã şi faptul cã domnul Gherghe are interdicţie timp de 3 ani sã mai candideze pentru funcţia de primar. Vã dau un exemplu, cel al fostului parlamentar Sergiu Andon, care a fost gãsit incompatibil de cãtre ANI în anul 2009 şi al cãrui mandat a încetat 4 ani mai târziu şi mai avem speţe similare. De aceea nu sunt sigur dacã domnul Gherghe va mai candida.
Reporter: Fostul preşedinte liberal, Liviu Mazilu, a spus cã vulnerabilitãţile PNL Mehedinţi sunt lipsa structurilor şi a candidaţilor cu potenţial electoral. Cum comentaţi aceastã remarcã?
Virgil Popescu: Dacã domnul Liviu Mazilu a fãcut aceastã apreciere, atunci pot sã spun cã s-a contaminat de pesedism, odatã cu transferul la PSD Mehedinţi prin intermediul PNŢCD. Vã mai aduceţi aminte când Liviu Mazilu a spus cã PNŢCD Mehedinţi, condus de el, va avea la alegerile europarlamentare cu un vot mai mult decât PNL Mehedinţi de la care a plecat? A avut în jur de 2%. Vreau sã vã spun cã aceiaşi pesedişti plângeau de mila liberalilor la alegerile europarlamentare din Mehedinţi, prognozându-le un scor cu o singurã cifrã şi ştiţi cã PNL Mehedinţi a fost printre primele judeţe pe ţarã ca procent electoral. Aceiaşi pesedişti visau 80% la alegerile prezidenţiale de anul trecut în judeţul Mehedinţi şi ştiţi cã au luat cu puţin peste 60%, în condiţiile în care aveau 90% din primari şi toate pârghiile puterii locale în mânã. Le spun foarte clar pesediştilor din judeţ cã îi vom bate la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor, chiar dacã rãmân sau nu la guvernare.
A consemnat Mircea Popescu

Tags: ,