Asistenţii medicali, tot mai tentaţi de salariile din Occident

Asistenţii medicali învaţã şcoalã la Turnu Severin, dar îşi gãsesc un loc de muncã în strãinãtate. Spitalul Judeţean de Urgenţe din Mehedinţi ar avea nevoie de ei, însã nu are fonduri pentru angajare.
Şcoala Postlicealã Sanitarã de Stat din Drobeta Turnu Severin se poate mândri cã scoate asistenţi medicali bine pregãtiţi, dovadã cã mulţi dintre ei se descurcã exemplar în strãinãtate. Îndrumãtorii lor, dar în mod special absolvenţii acestei şcoli şi-ar dori însã ca tot ceea ce au învãţat aici sã punã în practicã în România. Din pãcate gãsirea unui loc de muncã în domeniul sanitar în Mehedinţi este o misiune aproape imposibilã.
„Mã tenteazã un loc de muncã în strãinãtate având în vedere puţinele perspective care ni le oferã ţara asta şi în speranţa de mai bine. Aici şansele de a-mi gãsi un loc de muncã sunt limitate. Trãim într-o ţarã unde totul se face politic şi atunci singura mea speranţã este sã plec afarã unde e posibil sã-mi gãsesc un job. Recunosc cã mi-aş dori sã rãmân aici”, spune Bianca Maia, elevã în anul I la Şcoala Postlicealã Sanitarã de Stat din Turnu Severin.
„Când m-am înscris la aceastã şcoalã m-am gândit la un loc de muncã în strãinãtate pentru cã acolo perspectiva este mult mai bunã şi eşti mai bine plãtit din punct de vedere financiar. În Turnu Severin este o problemã, locurile de muncã sunt aproape inexistente şi de aceea ne gândim la un loc de muncã în strãinãtate. Ar fi mai bine aici, având în vedere cã aici avem familia, prietenii, dar suntem nevoiţi sã optãm pentru strãinãtate”, spune şi Doina Ardei, o altã elevã de la aceastã şcoalã.
Limba strãinã, un impediment
Directorul şcolii spune cã într-un procent de peste 30 la sutã din absolvenţi reuşesc sã-şi gãseascã un loc de muncã în strãinãtate datoritã bunei pregãtiri profesionale. Şi procentul ar fi mult mai mare dacã nu ar fi problema limbii strãine, angajatorii fiind foarte stricţi în aceastã privinţã.
„Colaborãm cu o firmã de plasare a forţei de muncã pentru Germania, Marea Britanie, însã cea mai mare problemã o reprezintã limba strãinã fiindcã cer un nivel avansat de cunoaştere a limbii strãine. Permanent completãm dosare pentru strãinãtate, în procente asta înseamnã peste 30-35 la sutã din absolvenţi. Ar fi mare nevoie de ei în ţarã fiindcã la momentul actual este un asistent medical la cinci-şase bolnavi, poate chiar mai mult. Sã sperãm cã locurile de muncã din sistemul românesc se vor debloca şi cu siguranţã va fi bine şi pentru noi sã plasãm aceastã forţã de muncã în ţara noastrã”, a declarat Delia Alexandru (foto), directorul adjunct al Şcolii Postliceale Sanitare de Stat.
Spitalul judeţean are nevoie de asistenţi
Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin, cea mai mare unitate medicalã din judeţul Mehedinţi, ar avea nevoie de circa 200 de asistenţi medicali pentru a-şi desfãşura activitatea în condiţii normale. Din 2009 însã, an în care s-au fãcut angajãri masive, la spitalul din Turnu Severin angajãrile au fost foarte puţine, iar anul acesta din cauza bugetului sãrac nu este prevãzutã nicio angajre.
„Deficitul în Spitalul Judeţean este foarte mare, dar avem o mare problemã cu bugetul spitalului. Se cunoaşte faptul cã serviciile medicale sunt decontate cu o sumã destul de micã, care nu reflectã realitatea, astfel cã suntem puşi în situaţia de a nu putea angaja aceşti asistenţi medicali. Existã în Turnu Severin douã şcoli postliceale, 300 de asistenţi medicali absolvã în fiecare an aceste şcoli, însã noi în ultimii ani am putut sã angajãm în procent de 5 la sutã”, precizeazã Eli Bololoi, directorul de îngrijiri medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţe din Turnu Severin.
Frecventez cursurile la aceastã şcoalã pentru o reconversie profesionalã şi îmi doresc sã lucrez la noi în ţarã. Eu cred cã reuşesc aici, sper sã aparã locuri de muncã şi în spitalul judeţean” Raluca Creţan din Anul II.
În primul rând oportunitãţile oferite de strãinãtate, ceea ce nu întâlnesc la noi, întâlnesc în strãinãtate. Un impediment pentru ei îl reprezintã limba strãinã. Colaborãm cu o firmã de plasare a forţei de muncã pentru Germania, Marea Britanie, însã cea mai mare problemã o reprezintã limba strãinã. Cer un nivel avansat de cunoaştere a limbii strãine. Permanent completãm dosare pentru strãinãtate, în procente asta înseamnã peste 30-35 la sutã din absolvenţi. Ar fi mare nevoie de ei în ţarã fiindcã la momentul actual este un asistent medical la cinci-şase bolnavi, poate mai mult. Sã sperãm cã locurile de muncã din sistemul românesc se vor debloca şi cu siguranţã va fi bine şi pentru noi sã plasãm aceastã forţã de muncã în ţara noastrã”, a declarat Delia Alexandru, directorul adjunct al Şcolii Postliceale Sanitare de Stat.

Tags: