Erori politice ale PNL Mehedinţi

PNL Mehedinţi are toate premisele sã se afirme considerabil în perioada urmãtoare, ţinând seamã de conjunctura politicã favorabilã creatã de rezultatul la alegerile prezidenţiale. Cu toate acestea, deşi cu un capital de încredere mare, PNL Mehedinţi este un partid nu doar inactiv, ci şi unul care a comis deja anumite erori politice.

PNL Mehedinţi, pe cai mari dupã scrutinul prezidenţial

PNL Mehedinţi este acum pe cai mari dupã rezultatul scrutinului prezidenţial, existând premise pentru relansarea în forţã. PNL Mehedinţi este principalul partid de dreapta din judeţ. PNL Mehedinţi are şansa sã renascã substanţial în judeţ, mai ales dupã rezultatul final al scrutinului prezidenţial. Era imperios necesar ca PNL Mehedinţi sã adopte o atitudine mult mai fermã, pragmaticã şi coerentã, pentru cã numai în felul acesta poate reveni în forţã şi poate deveni un partid important. Acest partid se aflã, într-adevãr, în faţa unui demers politic important, dar în acelaşi timp necesar, deoarece de strategia politicã pe care o va adopta depinde afirmarea sa în judeţ. Fuziunea cu PDL Mehedinţi nu a avut neapãrat rolul de a întãri PNL Mehedinţi. Acest fapt a fost demonstrat cu prilejul alegerilor prezidenţiale de anul trecut, când PNL Mehedinţi nu şi-a atins obiectivul electoral propus, obţinând un scor sub 40%. Totuşi, fuziunea dintre cele douã partide a fost beneficã, fiind vorba de douã formaţiuni cu structuri teritoriale bine organizate, chiar dacã doar cu câţiva aleşi locali. Este foarte posibil ca între timp PNL Mehedinţi sã se mai fi întãrit, datoritã perspectivei intrãrii la guvernare.

O atitudine politicã neconvingãtoare
În perioada scursã de la scrutinul prezidenţial de anul trecut, PNL Mehedinţi a manifestat o atitudine politicã neconvingãtoare, chiar ştearsã. Paradoxal pentru un partid care a câştigat scrutinul prezidenţial, PNL Mehedinţi s-a complãcut într-o acţiune politicã nefiresc de necombativã. În mod normal PNL Mehedinţi trebuia sã fie principalul opozant al dominaţiei pesediste din judeţ, principala voce politicã de dreapta. Asta în condiţiile în care celelalte partide din judeţ sunt mult prea mici pentru a emite pretenţii de opoziţie realã. PNL Mehedinţi nu a manifestat niciun fel de opoziţie politicã, pãrând mai degrabã un partid care aşteaptã scrutinul local de anul viitor când doreşte sã dea marea loviturã electoralã. Nici Virgil Popescu, nici Marius Bãlu, cei doi lideri ai PNL Mehedinţi, nu au lãsat impresia cã vor sã-şi asume rolul de lideri ai opoziţiei mehedinţene.

Realegerea lui Daniel Cîrjan ca viceprimar, o mare eroare politicã
Realegerea lui Daniel Cîrjan, preşedintele PNL Drobeta Turnu Severin, în funcţia de viceprimar a fost, în opinia mea, o mare eroare politicã a PNL Mehedinţi. La momentul alegerii acestuia în funcţia de viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin s-a considerat cã PNL Mehedinţi a repurtat o mare victorie politicã. În realitate nu este deloc aşa. Pentru cã Daniel Cîrjan este pur şi simplu un viceprimar de formã, decorativ, fãrã ca acesta sã aibã atribuţii la nivelul executivului Primãriei severinene. Cu alte cuvinte, în afarã de eventuale declaraţii şi acuze la adresa primarului Constantin Gherghe, Daniel Cîrjan nu poate sã facã absolut nimic notabil. Mai mult, realegerea sa s-a produs când mai era puţin peste un an de zile pânã la scrutinul local de anul viitor. O poziţie de opoziţie vehementã la adresa actualului primar al Severinului ar fi fost mult mai beneficã PNL Mehedinţi. Noua calitate de viceprimar nu-i aduce lui Daniel Cîrjan niciun capital de imagine, pentru cã dacã Primãria face ceva util acesta se contabilizeazã în contul primarului Gherghe. În altã ordine de idei, oricât de neadevãratã ar fi, s-a creat impresia cã PNL Mehedinţi a pactizat cu PSD Mehedinţi din moment ce Daniel Cîrjan a fost votat în funcţia de viceprimar şi de cãtre consilierii social-democraţi. Mult mai potrivit ar fi fost pentru Daniel Cîrjan sã adopte atitudinea fermã, criticã, la adresa primarului Constantin Gherghe din postura de consilier local al opoziţiei. Ar fi fost mult mai credibil în faţa cetãţenilor decât ca viceprimar. Pentru cã prin aditudinea sa de când şi-a reluat funcţia de viceprimar, Daniel Cîrjan nu face altceva decât sã critice activitatea primarului, fãrã sã vinã cu soluţii concrete şi viabile pentru comunitate. Daniel Cîrjan a dat dovadã de o demagogie politicã evidentã, lansând tot felul de acuze la adresa primarului Constantin Gherghe şi cerându-i acestuia demisia. Demisia este un act unilateral, iar pentru neregulile de care este acuzat Constantin Gherghe în administrarea banului public trebuie sã dea socotealã în faţa instituţiilor abilitate. Ori Daniel Cîrjan crede cã, atacându-l pe Constantin Gherghe şi cerându-i acestuia demisia, îi creşte gradul de popularitate şi încredere. Este o abordare falsã. Daniel Cîrjan face toate acestea pur şi simplu dintr-un exerciţiu de imagine. Ca sã fie credibil, Daniel Cîrjan trebuie sã vinã cu propria sa viziune în ceea ce priveşte exercitarea administraţiei publice locale. Mai grav este cã PNL Mehedinţi a acceptat aceastã revenire a lui Daniel Cîrjan în funcţia de viceprimar şi crede cã prin demagogia politico-administrativã a acestuia cresc şansele partidului sã obţinã peste un an de zile fotoliul de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin.

Tags: ,