Unificarea dreptei politice locale se produce într-un moment în care PDL Mehedinţi se gãseşte într-o situaţie politicã extrem de dificilã. Partidul care în urmã cu câţiva ani domina scena localã, fiind principala forţã politicã a judeţului, a ajuns în prezent o formaţiune cu un potenţial scãzut. O astfel de situaţie pune în dificultate acest partid în perspectiva alianţei cu PNL Mehedinţi. Practic, PDL Mehedinţi este într-o inferioritate vizibilã în raport cu liberalii.
Un declin politic paradoxal
PDL Mehedinţi a fost, fãrã îndoialã, un partid care a jucat un rol esenţial în administraţia publicã localã, fiind, o lungã perioadã de timp, şi principala forţã politicã a judeţului. Ascensiunea acestei formaţiuni politice a fost una spectaculoasã, iar ea s-a datorat, în primul rând, fostului preşedinte al partidului, Mihai Stãnişoarã, un politician local cu multã experienţã, care a ştiut, pe de-o parte, sã formeze o echipã redutabilã la conducerea partidului, iar, pe de altã parte, sã identifice o serie de oameni care s-au dovedit variante electorale câştigãtoare. În felul acesta, partidul s-a întãrit considerabil, iar rezultatele administrative n-au încetat sã aparã. Graţie implicãrii senatorului PDL Mehedinţi din mandatul trecut, Mihai Stãnişoarã, a fost demarat un amplu proces administrativ, judeţul beneficiind de importante sume de bani prin implementarea unor proiecte de anvergurã în infrastructura rutierã, şi nu numai. Declinul politic, chiar dacã într-o primã fazã lent, al PDL Mehedinţi a început dupã alegerile locale din anul 2012, iar acesta s-a datorat unor factori obiectivi, care nu aveau nicio legãturã cu vreo strategie politicã eronatã. Pe de altã parte, alegerile locale s-au desfãşurat într-un moment în care USL se afla la guvernare, situaţie care a fost, de asemenea, defavorabilã, deoarece la nivel judeţean, aceastã alianţã preluase puterea. În felul acesta au fost posibile anumite trãdãri ale unor primari din judeţ care, din varii motive, s-au alãturat noii puteri. Ultima loviturã primitã de PDL Mehedinţi a fost plecarea din partid a unor membri şi aleşi importanţi, în frunte cu deputatul Mihai Stãnişoarã. Din acel moment, situaţia politicã, în special în teritoriu, a PDL Mehedinţi a devenit una extrem de dificilã. Pãrãsit de membri şi aleşi importanţi, PDL Mehedinţi a fost pus în imposibilitatea de a mai fi o formaţiune puternicã, forţa sa politicã diminuându-se constant. Actualul preşedinte al PDL Mehedinţi, senatorul Marius Bãlu, şi-a asumat bine rolul de lider al unui partid de opoziţie, însã resursele politice limitate de care dispune propria sa formaţiune nu-i permit o reafirmare la nivelul judeţului. Mai mult, PDL Mehedinţi a demarat un proces de reconstrucţie internã, fiind un demers politic inerent datoritã profundelor transformãri care au avut loc în filialã. Însã, dincolo de acest aspect, existã o realitate cât se poate de evidentã: în acest moment, PDL Mehedinţi nu se poate baza pe aportul unui important numãr de primari, consilieri judeţeni şi locali. Pentru cã, deşi sunt, în continuare, membri de partid, aceştia au ales sã rãmânã în funcţii pentru a nu-şi pierde mandatele, în realitate ei declarându-şi ataşamentul pentru alte formaţiuni politice.
Toate acestea aratã cât se poate de limpede cã PDL Mehedinţi şi-a diminuat considerabil potenţialul politic, însã, în ciuda acestui fapt, a rãmas principalul partid de opoziţie al judeţului.
Un rezultat sub aşteptãri la europarlamentare
Alegerile europarlamentare din judeţul Mehedinţi au constituit un examen important pentru partidele locale, unul în care aceştia şi-au mãsurat forţele. La capãtul acestui scrutin europarlamentar, s-a observat o altã realitate politicã a judeţului, pentru cã acest scrutin nu a fost lipsit de surprize. PDL Mehedinţi este singurul partid din judeţ care a înregistrat cel mai scãzut procent, raportat atât la cota de încredere pe care o avea, comparativ cu nerealizãrile administrative ale PSD Mehedinţi. Cu toate acestea, PDL Mehedinţi a obţinut sub 10% la nivelul judeţului, un scor net inferior, ţinând seamã mai ales de faptul cã acest partid are numeroşi aleşi locali, primari, consilieri judeţeni şi locali. Se poate spune, aşadar, cã PDL Mehedinţi s-a prãbuşit la recentul scrutinul europarlamentar. Un astfel de rezultat pune serioase semne de întrebare cu privire la forţa politicã a PDL Mehedinţi în judeţ, evidenţiind faptul cã aceastã formaţiune continuã sã treacã printr-o perioadã dificilã. Democrat-liberalii mehedinţeni au fost serios afectaţi dupã scrutinul local din anul 2012, iar procesul de transformare internã prin care a trecut nu şi-a pus o amprentã pozitivã asupra evoluţiei partidului. PDL Mehedinţi a fãcut o serie de modificãri în structura sa politica, însã încercarea de a întãrãri partidul se dovedeşte un eşec, pentru cã acest partid este departe de a spera cã poate reveni la forţa politicã pe care a avut-o înaintea ultimului scrutin local. Eşecul lamentabil de la scrutinul europarlamentar aratã cã PDL Mehedinţi nu şi-a revenit, în ciuda încercãrilor noii conduceri a partidului de a redresa formaţiunea în judeţ. Frustrant pentru democrat-liberalii locali este cã a pierdut în municipiul Drobeta Turnu Severin în faţa PMP Mehedinţi, un partid înfiinţat nu de puţin timp în judeţ. O astfel de clasare face ca PDL Mehedinţi sã fie un partid extrem de vulnerabil, existând pericolul sã-şi diminueze şi mai mult forţa politicã. PDL Mehedinţi a fost, fãrã îndoialã, un partid care a jucat un rol esenţial în administraţia publicã localã, fiind, o lungã perioadã de timp, şi principala forţã politicã a judeţului.
PLR Mehedinţi îi încurcã şi pe democrat-liberali, şi pe liberali
Apariţia noului partid politic din judeţ, PLR Mehedinţi, slãbeşte şi mai mult forţa PDL Mehedinţi. La o întâlnire a noului partid la Craiova, din judeţ au participat deja 8 primari comunali. În perspectiva constituirii sale, este de aşteptat ca PLR Mehedinţi sã atragã atât simpli membri, dar şi aleşi locali din rândul democrat-liberalilor şi liberalilor locali.