Mehedinţiul se dezvoltã turistic

Consiliul Judeţean Mehedinţi, în parteneriat cu Primãria Golubac – Republica Serbia, a implementat proiectul „Dezvoltarea durabilã a turismului de-a lungul Dunãrii”, finanţat de Uniunea Europeanã prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalierã România – Republica Serbia, Axa Prioritarã 1. – Dezvoltare economicã şi socialã, Mãsura 1.2. – Dezvoltarea turismului, inclusiv întãrirea identitãţii regionale a regiunii de frontierã ca destinaţie turisticã. Valoarea totalã a proiectului este de 2.040.323,95 euro, din care fond IPA – 1.734.275,36 euro, cofinanţare naţionalã – 200.420,84 euro, contribuţie proprie Consiliul Judeţean Mehedinţi 30.833,97 euro, contribuţie proprie Primãria Golubac – 74.93,78 Euro. Proiectul vizeazã modernizarea cãilor de acces cãtre zone turistice din Mehedinţi şi Golubac, Republica Serbia, adicã reabilitarea şi moderniza-rea drumului de acces turistic din DJ 607C km 15+600 pânã la km 27+900 al DJ 607B (2,4 km) şi tronsonului de drum DJ607B km 27+900 – km 30+000 (2,1 km) în zona turisticã Bahna – Cireşu – Topolniţa din România şi respectiv, realizarea unei piste pentru biciclete de 1,6 km de-a lungul Dunãrii în Golubac, Serbia. Contractul de execuţie a lucrãrilor de reabilitare şi modernizare, în sumã de 1.265.198,72 euro a fost încheiat în data de 8 octombrie 2013 între Consiliul Judeţean Mehedinţi şi SC REAL CONSTRUCT MANAGEMENT SRL, selectatã în urma organizãrii unei proceduri de achiziţie publicã prin licitaţie localã deschisã, predarea amplasamentului cãtre contractor a avut loc în 17 octombrie, iar în 28 octombrie 2013 a început execuţia lucrãrilor. Termenul de execuţie asumat prin contract a fost de 8 luni de la data semnãrii contractului.
Ambele tronsoane de drum au fost inspectate, joi, 15 mai a.c., de cãtre autoritãţile publice locale, care s-au declarat mulţumite de lucrãrile efectuate.
Aladin Georgescu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, prezent la Cireşu, declara: „Aşa cum este cunoscut, zona Cireşu reprezintã o zonã cu multe obiective turistice, iar implementarea acestui proiect sper eu sã contribuie la dezvoltarea turismului în zona Cireşu. Este un fapt binecunoscut în zona noastrã cã ceea ce se realizeazã aici se realizeazaã numai şi numai pentru dezvoltarea turismului. Consiliul Judeţean se angajeazã ca anul urmãtor sã asfaltãm şi cei 5 km de drum, de la Bunoaica la Cireşu, Aceastã porţiune de drum este neasfaltatã, iar ploile cãzute în ultima vreme în judeţ au contribuit masiv la deteriorarea lui”.
„Ce pot sã spun? Este un vis împlinit, o realizare pentru comuna Cireşu şi cred cã şi pentru judeţul Mehedinţi, pentru cã acest sector de drum era mare nevoie de el sã-l facem, chiar îmi doream acest lucru de 20 de ani. Mulţumim Consiliului Judeţean, care a fost alãturi de noi sã rezolvãm acest sector de drum şi sper sã rezolvãm şi sectorul de 5 km de drum de la Bunoiaca la Cireşu. Domnul Aladin Georgescu mi-a promis şi eu cred cã promisiunile dumnealui sunt promisiuni care se realizeazã”, declara, extrem de încântat, Doru Ţîrlui, primarul comunei Cireşu.
„Este bine cã s-a finalizat, în sfârşit, acest proeict care a avut multe etape de nesiguranţã, şi mai ales este bine pentru cã este într-o zonã intens circulatã în ultima vreme. S-a creat, astfel, un potenţial turistic imens cu aceastã legãturã care se face între douã obiective ale Consiliului Judeţean, respectiv punctul de informare turisticã şi obiectivele turistice importante din zonã, pentru dezvoltarea activitãţilor turistice viitoare şi a întregii zone Podeni-Iloviţa-Cireşu, pânã la Godeanu. Credem cã singura soluţie de dezvoltare a acestei zone din judeţ, care cuprinde Iloviţa-Podeni-Cireşu-Godeanu-Bâlvãneşti poate fi turismul”, menţiona şi prefectul Nicolae Drãghiea.

Tags: