PDL Mehedinţi, imun dupã marele exod politic

Ultimele evenimente de pe scena politicã mehedinţeanã au reliefat o realitate pe cât de durã, pe atât de edificatoare. Trecerea unor importanţi aleşi dinspre PDL spre PNL Mehedinţi este în mãsurã sã producã o mutaţie semnificativã în politica localã. Chiar dacã acest transfer este unul important, nu se poate spune cã slãbeşte considerabil filiala democrat-liberalã din judeţ.

 

PDL Mehedinţi, un partid slãbit vizibil

 

PDL Mehedinţi era deja un partid slabit, dupã eşecul rãsunãtor înregistrat la alegerile parlamentare de anul trecut. Ca urmare a acestei înfrângeri, PDL Mehedinţi a pierdut definitiv sprijinul marii majoritãţi a primarilor din judeţ. De altfel, unii dintre aceştia nu s-au sfiit sã declare cã rãmân membri ai partidului, dar susţin PSD Mehedinţi. Dintr-o anumitã perspectivã este de înţeles aceastã atitudine, deoarece PDL Mehedinţi nu le mai putea oferi nimic. Ei depind foarte mult de fondurile alocate de la Consiliul Judeţean Mehedinţi pentru a face ceva în comunitãţile lor, motiv pentru care era de aşteptat o astfel de orientare. Dacã, teoretic, ei erau în continuare membri de partid, practic însã, aceşti aleşi nu mai contau în activitatea politicã a PDL Mehedinţi, mai ales în noua conjuncturã, aceea de partid de opoziţie, când aportul lor ar fi fost determinant în relansarea partidului. Din aceastã perspectivã, şi în ipoteza în care nu s-ar fi produs migraţia masivã cãtre PNL Mehedinţi, democrat-liberalii locali erau în imposibilitatea de a spera, cel puţin în aceastã perioadã, la reafirmarea partidului. Procesul reconstrucţiei ar fi fost la fel de dificil, aşa cum este şi dupã plecãrile din ultimele sãptãmâni. PDL Mehedinţi traverseazã, fãrã îndoialã, cea mai dificilã perioada din toatã existenţa sa. Şansa ca acest partid sã revinã este una foarte micã în noul context, mai ales raportat la resursele umane şi financiare pe care le are în acest moment PDL Mehedinţi.

 

Marius Bãlu, liderul opoziţiei din Mehedinţi

 

Ca urmare a recentelor transformãri de pe scena politicã localã, senatorul PDL Marius Bãlu, a devenit noul lider al opoziţiei politice din judeţul Mehedinţi. Misiunea lui Marius Bãlu este una foarte dificilã, pentru cã preşedintele interimar al PDL Mehedinţi va trebui, practic, sã reformeze acest partid. Interesant este faptul cã, în ciuda importantelor plecãri, Marius Bãlu se poate baza pe aportul unor colegi care au suficientã experienţã politicã şi electoralã. Fostul deputat Cornel Ghiţã, fostul viceprimar severinean Mircea Grosu, dar şi Dumitru Mãrculescu, secretarul general al PDL Mehedinţi, sunt liderii care au decis sã rãmânã în partid şi sã lupte în continuare pentru afirmarea formaţiunii din care fac parte. Faptul cã aceştia au adoptat o atitudine politicã loialã partidului este una de bun augur pentru preşedintele Marius Bãlu, care are alãturi de el politicieni a cãror experienţã este, în mod evident, beneficã partidului, în tentativa sa de a fi revitalizat în judeţ. Cu toate acestea, Marius Bãlu are un mare avantaj în demersul sãu politic de a relansa PDL Mehedinţi. Primul este acela cã poate veni în faţa centãţenilor fãrã teama cã i se poate reproşa ceva. Cât timp a fost preşedintele CJ Mehedinţi, Marius Bãlu s-a achitat de obligaţiile care i-au revenit în aceastã calitate. Cu alte cuvinte, preşedintele interimar al PDL Mehedinţi a lãsat ceva în urma sa în ceea ce priveşte realizãrile administrative. Din punct de vedere politic, Marius Bãlu nu poate fi acuzat nici de foştii sãi colegi, trecuţi acum în tabãra PNL Mehedinţi, dar nici de liderii PSD Mehedinţi, care, pânã acest la moment, nu se pot lãuda cu cine ştie ce realizãri în materie de administraţie publicã localã. Dincolo însã de aceste consideraţii, rãmâne probabilitatea minimã ca PDL Mehedinţi sã revinã în forţã pe scena politicã localã. Iar aceasta în ciuda faptului cã plecãrile din tabãra PDL Mehedinţi nu au avut darul sã slãbeascã forţa sa, fiind vorba de un partid deja destabilizat politic în judeţ, mai cu seamã dupã eşecul parlamentar din luna decembrie a anului trecut.

Tags: ,