Peste 100 de elevi care învaţã la şcoala generalã şi liceul din comunaŞişeşti au fost nevoiţi, zilele trecute, sã meargã pe jos câţiva kilometri buni, dupã ce microbuzul şcolar care îi transporta a fost tras pe dreapta de Poliţia Rutierã.
Celãlalt microbuz şcolar a rãmas în curtea şcolii atunci când s-a auzit de acţiunea Poliţiei Rutiere Mehedinţi. Aşa cã la ora 830 când au început cursurile, doar 170 de elevi reuşiserã sã ajungã la şcoalã. În total, cu cele douã microbuze şcolare ale Primãriei Şişeşti sunt transportaţi 300 de elevi din mai multe sate învecinate.
La primele ore ale dimineţii, microbuzul şcolar a fost oprit în trafic de poliţişti pe raza localitãţii Ilovãţ. La controlul documentelor, oamenii legii au constatat cã microbuzul şcolar nu avea licenţã de transport şi, în consecinţã, au reţinut conducãtorului auto certificatul de înmatriculare al autoturismului şi, totodatã, au ridicat numerele de înmatriculare.
Cei afectaţi au fost, evident, cei 20 de copii care se aflau în microbuzul şcolar şi care pentru a ajunge la cursuri au mers pe jos circa 5 kilometri. La fel au procedat şi alţi copii din alte sate la care trebuia sã ajungã microbuzul şcolar. „Domnii de la circulaţie erau aici parcaţi, m-au oprit, mi-au cerut actele, le-am dat toate actele pe care le-am avut mai puţin de licenţã de transport. Nu este, cã bani nu prea sunt. I-am rugat sã mã însoţeascã pânã la liceu unde duc copii şi acolo puteam sã le dau cu totul maşina şi nu au vrut. Copiii, mulţi ai mers pe jos, o parte s-au întors acasã”, a spus Ionel Craioveanu, conducãtorul auto de pe microbuzul şcolar. Când au auzit de pãţania cu microbuzul, pãrinţii elevilor au fost foarte revoltaţi şi au venit într-un suflet la şcoalã pentru a cere explicaţii despre cele întâmplate. „Copiii sunt foarte mici, nu e normal sã meargã atâţia kilometri pe jos. Rãspundea cineva dacã se întâmpla ceva rãu? Copiii mei au mers pe jos 3 kilometri, trebuiau sã ajungã la şcoalã. Am un bãiat în clasa a II-a şi o fatã la grãdiniţã”, a spus Daniela Lupu. „Am fost anunţatã cã au rãmas copiii acolo, cã au fost luate numerele de pe microbuz. Fetiţa mea este în clasa a III-a, este foarte micã, are doar 9 ani şi a venit pe jos pânã la şcoalã. Nu este posibil, nu este normal aşa ceva, sunt 4-5 kilometri de la Ilovãţ. Nici nu ştim cu ce o sã-i luãm acasã, au ajuns peste douã ore la şcoalã. Suntem foarte supãraţi. Poliţia putea sã însoţeascã microbuzul, aici se clarificau treburile. Foarte urât ce s-a întâmplat”, a spus Florentina Toader, o altã mãmicã revoltatã.
De cealaltã parte, primarul comuneiŞişeşti, Marian Rãducan, spune cã nu a cumpãrat licenţa de transport întrucât nu a avut banii necesari. El spune cã este vorba de o sumã importantã, mai exact de 6000 de lei, bani pe care i-a cerut în mai multe rânduri de la Consiliul Judeţean Mehedinţi. „Îmi cer scuze faţã de pãrinţii elevilor de la Ilovãţ şi faţã de toţi pãrinţii care au copii în cadrul Liceului Gheorghe IonescuŞişeşti întrucât în jurul orei 730 am fost anunţat de conducãtorul auto cã în localitatea Ilovãţ a fost oprit de poliţia rutierã de la Turnu Severin, i-a solicitat sã dea copiii jos din microbuz, i s-au ridicat certificatul de înmatriculare şi plãcuţele cu numerele de înmatriculare, fapt pentru care copiii nu au mai ajuns la cursuri. Cred cã a fost o mãsurã prea radicalã – recunosc cã este vina noastrã cã nu avem aceastã licenţã de transport dar nu din rea voinţã, dar efectiv nu am avut suma solicitatã. Iniţial ni s-au solicitat câte 60 de milioane de lei vechi, dar acum am înţeles de la ARR cã dacã ne ducem cu 6 milioane de lei vechi putem sã obţinem licenţa de transport”, a declarat primarul Marian Rãducan.
Purtãtorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi, Nicolae Lohon, a spus cã Poliţia Rutierã Mehedinţi a executat o acţiune de verificare a legalitãţii transportului de persoane, în special a transportului de elevi. „În intervalul orar 0730-1000, poliţiştii mehedinţeni au organizat şi executat o acţiune pe raza judeţului Mehedinţi, pe linia verificãrii legalitãii transportului de persoane, un prim palier reprezentându-l siguranţa elevilor. Acţiunea poliţiştilor se înscrie în Planul de Acţiune al Inspectoratului General al Poliţiei Române privind reducerea riscului rutier prin verificarea legalitãţii normelor rutiere, a perioadelor de conducere şi odihnã de cãtre conducãtorii autovehiculelor destinate transportului de persoane inclusiv transportului special al elevilor”, a precizat Nicolae Lohon.
În total au fost verificate 7 microbuze şcolare şi în cinci comune, respectivŞişeşti, Podeni, Corlãţel, Corcova şi Izvorul Bârzii aceste vehicule nu aveau licenţã de transport.