Clisura Dunãrii, cea mai importantã zonã turisticã din sud-vestul României, face turism fãrã toalete. În zona Mraconia, acolo unde existã Chipul lui Decebal sculptat în munte sau în Golful Dubova, zone cu mare potenţial turistic, nu existã o toaletã publicã, aşa cum ar trebui când vorbim de un turism civilizat.
La Mraconia, de exemplu, în sezonul estival vin mii de turişti pentru a vedea Statuia lui Decebal, realizatã dupã modelul cunoscutei sculpturi în stâncã de la Rushmore -SUA, de trei ori mai înaltã decât Colosul din Rodos, dar cu 6 metri mai micã decât Statuia Libertãţii din New York. Ideea construirii acestei statui i-a aparţinut omului de afaceri român Iosif Constantin Drãgan şi a durat 10 ani (1994-2004) pentru ca cei 12 sculptori-alpinişti sã o termine, realizarea ei costându-l pe Drãgan, în final, peste un milion de dolari.
Şi dacã istoricul Iosif Constantin Drãgan a cheltuit un milion de dolari pentru aceastã statuie, cele douã primãrii care gestioneazã aceastã zonã, Eşelniţa şi Dubova, nu au catadicsit sã amplaseze câteva toalete. Concret, zona de pânã la jumãtatea podului de la Mraconia spre Moldova Veche este administratã de Primãria Eşelniţa, iar în continuarea podului zona este în jurisdicţia Primãriei Dubova. Adicã, cum spune românul „copilul cu moaşe multe rãmâne cu buricul netãiat”.
Primarul din Dubova, Victor Doscocil, recunoaşte faptul cã nu a avut în întenţie sã punã câteva toalete, dar vorbeşte despre nişte iniţiative private care s-ar fi lovit de refuzul administraţiei Parcului Natural Porţile de Fier, în arealul cãreia se aflã localitãţile Dubova şi Eşelniţa.
„Noi am solicitat Parcului Natural Porţile de Fier sã-i ajute dacã se poate pe cei care au terenuri în zonã şi aceştia au solicitat în mod direct parcului, unde li s-a spus cã nu pot obţine acel aviz. Eu nu am solicitat pentru cã aceste toalete trebuie întreţinute şi cu cine sã fac aceastã activitate, cã am numai funcţionari publici”, spune primarul din Dubova.
Primarul “ocupat” cu înstrãinarea terenurilor
La Eşelniţa, nimeni nu vorbeşte acum de toalete, viceprimarul nu rãspunde la telefon, iar primarul Ioan Ciuru este în control judiciar de câteva zile şi i s-a interzis exercitarea funcţiei de cãtre instanţã pentru abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare, înşelãciune şi falsuri, comise în dauna instituţiei. Cu alte cuvinte, gospodarul şef al comunei era „ocupat” cu alte treburi, la fel de urât mirositoare, dar nu cu montarea unor toalete pentru turiştii care ajung pe aceste meleaguri.
Printre acuzaţiile care i se aduc se numãrã şi faptul cã ar fi înstrãinat douã terenuri aflate în proprietatea instituţiei publice, fãrã ca în realitate sã fi fost plãtitã contravaloarea acestora şi fãrã sã se opereze tranzacţia în documentele de evidenţã ale instituţiei.
De altfel, ambele primãrii din Clisura Dunãrii au avut grijã sã concesioneze toate terenurile din zonã, astfel cã acum cu greu ar mai gãsi un colţ liber pentru câteva toalete.
„Am încercat sã am o întâlnire cu toţi primarii în privinţa asta, mã refer la Eşelniţa şi la Dubova, cã aici este problema cu gunoaiele şi toaletele, dar au spus cã ei nu pot sã-şi asume responsabilitatea, sã plãteascã. Primãriile nu se intereseazã deloc, nu au niciun interes pentru cã au concesionat la privaţi toate terenurile şi nu poţi sã pui toalete pe terenul privaţilor. Ar fi putut sã punã nişte toalete din plastic cu golire zilnicã, dar nu vor”, ne-a declarat Marian Jiplea, directorul Parcului Natural Porţile de Fier.
O iniţiativã localã
Existã totuşi o iniţiativã localã din partea lui Alin Dejan Subţire, un cunoscut antreprenor în turismul local, care a demarat deja procedurile pentru instalarea unor toalete în apropierea podului de la Mraconia.
„Eu vreau sã fac o investiţie privatã pe terenul meu, am comandat deja fosa septicã. Este un act de normalitate pânã la urmã pentru cã zona este foarte frecventatã de turişti. Nu putem lãsa lucrurile în felul acesta fiindcã toatã zona este un wc public. Acum aştept sã obţin avizul de la Parcul Natural Porţile de Fier”, a spus Alin Subţire.
În timp ce turiştii îşi fac nevoile pe unde apucã, autoritãţile din Mehedinţi bat câmpii şi viseazã cai verzi pe pereţi, cum cã ar trebui luminat pe timpul nopţii Chipul lui Decebal. Nu cã ar fi o idee proastã, dar în ordinea prioritãţilor ar trebui sã stea rezolvarea problemei toaletelor.