A lãsat sutana pentru a pãzi graniţa României

Preotul Vasile Pîntea, dupã ce a slujit şapte ani la o bisericã de la marginea Severinului, a ales sã se facã poliţist de frontierã.

Am putea spune cã niciodatã nu este prea târziu sã faci o schimbare în viaţã atunci când simţi cã lucrurile nu merg bine, cã nu mai ai acea satisfacţie care sã te facã sã mergi mai departe pe calea pe care ai ales-o iniţial. Ne-o demonstreazã Vasile Pîntea, care acum, la 36 de ani, renunţã la preoţie pentru a sluji ţara ca poliţist de frontierã.

O decizie oarecum radicalã

   Pentru graniţa din zona de sud-vest a României, Poliţia de Frontierã a recrutat din sursã externã, printr-un concurs organizat în luna noiembrie 2016, 52 de persoane, care urmeazã  un curs intensiv la Şcoala Poliţiei de Frontierã din Drobeta Turnu Severin. Una dintre aceste persoane este Vasile Pîntea. Poate pãrea destul de ciudatã decizia lui de a renunţa la preoţie pentru o astfel de carierã, dar lucrurile devin clare atunci când aflãm cã primea din partea statului doar 300 de lei lunar, iar restul de salariu trebuia sã-l acopere singur, din fonduri proprii.

„Nivelul de trai din România m-a fãcut sã iau decizia asta, oarecum radicalã, dar eu cred cã pe Dumnzeu poţi sã-l slujeşti în toate domeniile. Şi aici, la Poliţia de Frontierã, şi, acolo ca preot. Am fãcut aceastã schimbare pentru mine, pentru familie. Îmi dau tot devotamentul meu faţã de ţarã. Pânã la urmã, o viaţã întreagã învãţãm lucruri noi”, spune Vasile Pîntea.

A fost şi barman-ospãtar în Italia

Vasile este din Moldova, de la Târgu Neamţ, şi pe 22 februarie anul acesta a împlinit 36 de ani. De când se ştie a urmat calea Bisericii şi şi-a dorit sã-l slujeascã pe Dumnezeu ca preot. Şi-a urmat visul, astfel cã, de la 15 ani, a fost elevul şcolii profesionale de cântãreţi bisericeşti de trei ani de la Mãnãstirea Neamţ. A continuat apoi liceul şi, într-un alt colţ al ţãrii, la Arad, a urmat cursurile Facultãţii de Teologie „Aurel Vlaicu“ şi masterul. Dupã terminarea masterului în 2007, a ales sã plece în strãinãtate pentru un trai mai bun.

Avea nevoie de bani pentru a-şi întemeia o familie şi nu s-a dat în lãturi de la munca de jos. A muncit doi ani în localitatea San Miniato din provincia Pisa ca barman-ospãtar cu acte în regulã. Îşi aminteşte şi acum programul extenuant, fiecare bãnuţ muncit cu sudoare, dar la acea vreme era pentru el singura posibilitate de a porni pe un drum nou în viaţã. Dupã doi ani, a decis cã este timpul sã se întoarcã în ţarã unde, în anul 2009, s-a cãsãtorit cu femeia care i-a fost alãturi în toate deciziile sale.

 A construit o bisericã

A ales sã trãiascã, alãturi de soţia sa, departe de plaiurile natale, tocmai la marginea Olteniei, la Drobeta Turnu Severin. De la un bun coleg şi consãtean, care este cãsãtorit în Oltenia, a aflat cã se organizeazã un examen de capacitate preoţeascã la Craiova şi aşa a ajuns în frumosul oraş de la Dunãre. A promovat examenul cu nota 9,60 şi norocul a fãcut sã existe un post liber din septembrie 2009 în parohia de la Schela Cladovei, un cartier mãrginaş al Severinului. De atunci şi pânã în noiembrie 2016, a fost trup şi suflet pentru comunitatea din Schela Cladovei.

Locuitorii din acest cartier mãrginaş al Severinului îşi doreau de mai multã vreme un lãcaş nou pentru închinãciune, fiindcã actuala bisericã, veche de 160 de ani, aflatã la marginea Drumului European 70, a fost afectatã de traficul greu din zonã, plus cã nu are temelie. Nimeni nu lua însã iniţiativa construcţiei unei noi biserici, nimeni nu se înhãma la o asemenea lucrare. Asta mai ales în vremurile actuale când fondurile pentru ridicarea unui lãcaş de cult nu se strâg cu mare uşurinţã.

Şi cu toate astea, preotul Vasile Pîntea a avut acest curaj de a pune piatra de temelie în 2010 a unei noi biserici la Schela Cladovei. Şi nu doar atât. Împreunã cu pãrinţii şi socrii sãi, a donat 7.000 de euro, apoi a reuşit sã strângã şi de la enoriaşi suma de 18.000 de lei. Cu aceşti bani şi, ulterior, şi cu fonduri alocate de la Ministerul Cultelor, a reuşit sã zideascã biserica pânã la pardosealã, în continuare lucrãrile urmând a fi finalizate de noul preot din parohia de la Schela Cladovei. „Oamenii din Schela şi-au dorit foarte mult o bisericã. A fost o realizare şi o bucurie cã am avut şansa aceasta, fiindcã nu oricând ai posibilitatea de a începe o bisericã. Este o realizare sufleteascã pentru mine şi eu cred cã trebuie ca fiecare sã facã ceva pentru comunitatea în care trãieşte, nu poţi sã stai într-o parohie fãrã sã faci ceva, chiar şi un an-doi”, spune Vasile Pîntea.

„Mânuieşte bine pistolul”

Nu este uşor sã o iei de la capãt, nu este uşor sã renunţi la profesia pentru care te-ai pregãtit, dar uneori viaţa cere sacrificii. „E un gol pe care nu ţi-l acoperã nimeni“, recunoaşte Vasile, conştient cã încheie un capitol din viaţa sa. Este însã pe un drum nou, va activa într-un domeniu total diferit, dar a fost primit cu braţele deschise în rândurile Poliţiei de Frontierã.

„Pentru Vasile Pîntea, intrarea în rândul poliţiştilor de frontierã este un nou început, ceea ce ne demonstreazã cã niciodatã nu este prea târziu sã acceptãm provocãrile vieţii. Vasile spune cã pe Dumnezeu poţi sã-l slujeşti oriunde te afli şi a ales sã-l slujeascã în acest mod mai deosebit, zic eu: de la graniţã. Sã fii ctitor al unui lãcaş de cult şi sã contribui la aceastã construcţie în mod substanţial spune multe despre tine ca  om. Sunt convins cã Vasile va fi un poliţist de frontierã foarte bun, care va face faţã cu succes provocãrilor de la frontiera de vest a României“, a declarat comisarul-şef Valeriu Pera, purtãtorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontierã Mehedinţi.

Şi profesorii de la Şcoala Poliţiei de Frontierã din Drobeta Turnu Severin au numai cuvinte de laudã la adresa lui Vasile Pîntea, care s-a descurcat foarte bine în noua posturã. „Domnul Vasile se descurcã foarte bine alãturi de colegii lui. Sunt uimitã chiar de interesul lor, al tuturor, pentru a cunoaşte foarte bine caracteristicile armei pe care o vor avea în dotare. În foarte scurt timp au învãţat sã mânuiascã lin trãgaciul, sã-şi coordoneze respiraţia, sã-şi asigure o poziţie bunã de tragere. Eu sunt încântatã de ei şi în fiecare vãd un trãgãtor bun. Una dintre principalele calitãţi profesionale ale unui poliţist de frontierã din operativ este aceea de a mânui foarte bine pistolul”, spune agentul-şef adjunct Mihaela Stan, de la catedra de ordine publicã a Şcolii Poliţiei de Frontierã din Turnu Severin. Vasile Pîntea a fost repartizat la Sectorul Poliţiei de Frontierã Naidãş din judeţul Caraş-Severin şi a începutul serviciul chiar în timpul Sãrbãtorilor Pascale.