ALEGERI PUTREDE, POPOR PROSTIT

Toţi, o apã şi-un pãmânt!

   Cã aleşii poporului sunt doar “nişte rãi şi nişte fameni”, vorba lui Eminescu, s-a vãzut încã o datã cu prilejul alegerilor din iunie a.c. Aleşii noştri sunt “toţi o apã şi-un pãmânt”, ca sã folosim şi o expresivã zicere poporalã, adicã sunt la fel, de sus pânã jos! La Guvern şi Preşedinţie, în loc sã se ocupe de treburile publice, res publica, vorba lui Platon, sãrãcuţul de el, sã punã ca la cap “sãrãcia, şi nevoile, şi neamul”, ca sã urnim cãruţa mizeriei şi a crizei în care ne scãldãm de atâta amar de vreme, ei, bine, primul ministru Victor Ponta şi preşedintele Traian Bãsescu se… bat în argumente şi declaraţii care dintre ei este mai îndreptãţit sã meargã la Bruxelles, la o mare reuniune europeanã!

Pe la judeţe, lucrurile se amestecã de nu mai ştim prea bine care sunt rosturile consiliilor fie judeţene, fie municipale! Vezi cazul Severinului, în care ambiţiile stãnişoriste şi cele pedeliste au blocat pânã cel puţin marţi, 26 iunie, întrunirea Consiliului municipal Drobeta-Turnu-Severin! Mai mult, nici primarul Constantin Gherghe, reales în funcţie, nu este într-o posturã prea confortabilã, mandatul sãu stând sub semnul anulãrii în urma unei contestaţii în instanţã din pricina incompatibiitãţii sesizate de Agenţia Naţionalã de Intregritate – ANI – în mandatul precedent.

Ambiţiile senatorului Mihai Stãnişoarã, spune gura politicii locale, şi cu complicitatea celei parţial naţionale, ar fi la originea acestei stãri tensionate. Pe de o parte, Stãnişoarã ar viza exact destabilizarea Consiliului local, care, conform legii, la trei neîntruniri consecutive ale cvorumului, el se anuleazã şi se procedeazã la alegeri anticipate. Ori, cum deja o neîntrunire s-a şi întâmplat luni, 24 iunie, iar mandatul primarului Gherghe este sub sabia ANI, bãnuielile noastre se întrevãd destul de clar a se contura în direcţia mai sus specificatã!

Sã chiulim muncind!

Dincolo, însã, de aceste ambiţii, sã vedem lucrurile în lumina adevãratei politici, adicã a celei care face trimitere la grija faţã de polis, cetate, comunitate, pentru cã acesta este, în definitiv, rostul politicii şi al politicianului! Stãnişoarã şi ai lui, Gherghe şi ai lui, Ponta şi ai lui, Bãsescu şi ai lui, iatã, se intereseazã mai tare de confortul funcţiilor lor şi de grija mandatelor, fie câştigate fie necâştigate, fie contestate! Investiţiile fãcute în campanii, care duc spre sume uriaşe, demersurile fãcute pe parcursul mandatelor precedente, unele la limita legii, altele sub aceastã limitã, şi teama cã ele vor fi deconspirate de noua garniturã politicã adusã la putere de votul popular, îi îndeamnã la gesturi extreme, în care politica în interesul general s-a transformat în politica deşãnţatã a culiselor machiavelice    şi disperate!

Acum, poate, este momentul sã înţelegem mai bine, noi, ca şi alegãtori, ce fel de clasã politicã promovãm prin votul nostru: una care, sub imperativul corupţiei generalizate, a generat structuri de grup, de clan, de servicii secrete paraguvernamentale etc. O clasã politicã greu de controlat cu mijloace legale, o datã pentru cã societatea româneascã nu este suficient de pregãtitã pentru asta, iar, doi, pentru cã înseşi structurile de apãrare şi ordine publicã au fost penetrate de grupurile “mafiote”! Acum este momentul sã vedem mai clar cum am fost pãcãliţi cu ulei, fãinã şi bani pentru a vota… Acum, putem vedea cum ei ne-au dat o pungã de alimente, sau o şepcuţã, sau un balon, sau o conservã, iar în schimb ne-au luat ţara în arendã pentru patru ani, o arendã contra-naturii, hoaţã, în care exploatarea capitalului arendat se face doar în interesul lor!

O lume de hoţi şi de putregaiuri, care au început sã creadã cã aceasta este starea de normalitate, iar noi, ca naivii îi şi privim, îngrijoraţi, cum se lãfãie pe ecranele televizoarelor certându-se cu morga democraticã, în şedinţe de guvern sau de CSAT, deci pe banii noştri, în chestiuni care sunt strict legate de gesturi politice, de partid, adicã de chestiuni care ar trebui lãmurite în afara programului lor de lucru, de la Guvern – vezi cazul Ponta, sau de la Preşedinţie – vezi cazul Bãsescu, sau de la Primãrie – vezi cazul Gherghe, sau de la Consiliul local – vezi cazul Drobeta Turnu Severin! Ei, bine, nu, aceşti indivizi, scoşi la limanul puterii de votul nostru, îşi permit sã ne sfideze, sã ne arunce în ochi cu praful exercitãrii mandatului, vezi Doamne, democratic, şi sã chiuleascã, practic, stând la lucru!

    Operaţiunea “Bani pentru poliţie” ?!

   Colac peste pupãza aceasta puturoasã, este şi scandalul diplomelor, al plagiatelor în lanţ, al tentativei de sinucidere a lui Adrian Nãstase, al demisiei lui Dan Voiculescu din Senat, pe motivul respingerii unui proiect legislativ, care viza dublarea pedepselor în cazul fraudelor fiscale. Dar, bomboana de pe tortul acesta rânced al democraţiei româneşti, la 23 ani de la Revoluţia din Decembrie, ar fi urmãtoarea stare de fapt, conform zvonurilor care circulã cu viteza luminii prin publicul nostru: Guvernul Ponta ar fi rãsplãtit Ministerul de Interne, poliţia, cum ar veni, pentru prestaţiile de la alegeri, cu frumoase sume de bani, dar nu cash ci sub forma unor concedii plãtite, în limita unor sume foarte mari, pentru fiecare dintre ofiţerii şi subofiţerii angrenaţi în “operaţiune”. Mai exact, fiecare dintre aceştia, îşi va face concediul, împrenunã cu familia, douã sãptãmâni, unde va dori, în jurul limitei a 10.000 lei – una sutã milioane lei vechi – din care beneficiarul poliţist va achita doar 10 la sutã, restul fiind decontat de Minister. Interesant, nu? Adicã, nu se primesc bani cash, ca sã nu batã la ochi, sã nu se mai plãteascã nici taxe, nici impozite, iar restul bugetarilor sã nu facã gãlãgie, cum cã ei au rãmas cu salariile ciuntite, chiar dacã uşor “reîntregite” cu 8 la sutã, de la 1 iunie! O şmecherie finanţistã, o gãselniţã de recompensare tip golan de cartier, ce mai!

Dacã lucrurile stau, într-adevãr, aşa cum vorbeşte lumea, este grav, dar cine sã se mai sesizeze asupra unor astfel de distorsiuni, când lucrurile importante sunt, i-auzi colea, cine merge la Bruxelles, ori cine trebuie sã lipseascã de la şedinţe ca sã nu se întruneascã cvorumul? Iar de nu stau aşa – şi bine ar fi sã nu fie aşa! – iarãşi este grav, pentru cã s-au creat premisele unei astfel de percepţii publice…

O lume în cãdere liberã, o faunã politicã pentru care criza economicã nu existã, iar criza moralã este o bagatelã, pe care scuipã şi trece mai departe cu seninãtatea criminalului dedublat în ocrotitor! De partea cealaltã, noi, alegãtorii, care nu înţelegem rosturile acestei lumi comune, şi de care – reflex post-comunist – ne este fricã, în care… nu ne bãgãm, şi faţã de care nici nu ne revoltãm pânã la capãt. Fricoşi şi laşi, stãm sub presiunea acestei clase politice obraznice şi arogante, dar care îşi va binemerita, odatã şi odatã, sancţiunea, pentru cã orice coardã prea întinsã, pânã la urmã tot plesneşte!

Ghiţã Pristanponea

About autor