Vrãbioi la preludiu

*Ceea ce lãsasem în suspensie sãptãmâna trecutã (efectele umbrei lui Gherghe, dacã putem spune aşa, asupra PSD) s-a confirmat, iatã, zilele trecute, înainte, deci, de a da expresie bãnuielilor noastre. Pe scurt, noi spuneam cã, în apropiatele alegeri locale, un primar pesedist sprijinit (!?) de  Gherghe C. (Irefutabilul, de!) ar fi o soluţie chiar mai respingãtoare decât una cu Gherghe pentru alţi patru ani la Primãria Severinului. De ce? Pur şi simplu fiindcã PSD a fost un partid ce a emanat, totdeauna, în viziunea noastrã, forţã şi, de ce nu, un anumit tip de orgoliu. Or, sã ajungã un traseist politic notoriu sã se laude, cândva, cã a fost motorul electoral al  unui PSD nevolnic, trebuie sã recunoaşteţi, stimaţi cititori, cã lucru mai greţos, mai respingãtor decât ãsta nici cã ar putea fi. Cum spuneam însã, bãnuielile noastre au fost confirmate mai înainte ca noi sã le fi expus. Marţi, pe la amiazã, în prezenţa unui şef de la centru – unul Neacşu, cine-o mai fi şi ãsta, cã noi nu am auzit de el(?!) – pesediştii mehedinţeni de vazã (primarii de localitãţi, îndeosebi) s-au reunit la teatru (bine cã au gãsit uşa lãsatã deschisã de contabelul Dinulescu!) şi au parafat un protocol cu „fraţii întru credinţã” de la UNPR în vederea alegerilor locale şi parlamentare din acest an. La prezidiu, maestrul Gherghe vibra precum un vrãbioi la preludiu, tot numai un zâmbet. Cred cã era şi cazul. În afara generalitãţilor de rigoare, a banalitãţilor, tot de rigoare, servite ca aperitiv, n-am aflat, din pãcate, mare lucru în legãturã cu detaliile conţinute de acest protocol. Folclorul politic local, atâta cât mai este, vorbeşte despre nişte pretenţii de om cu mare tupeu ale lui Gherghe, în schimbul susţinerii lui Marius Screciu şi a lui Aladin Georgescu în alegeri (fixarea unor oameni de-ai lui pe locuri eligibile în listele PSD şi poziţionarea sa, tot pe un loc eligibil, pe listele pentru Camera Deputaţilor, în toamnã! Ei, ce ziceţi? Straşnic bãrbat, Irefutabilul, nu?

* Despre exodul primarilor pesedişti cãtre PNL – nici vorbã cã ar fi ceva adevãrat! Cel puţin aşa a asigurat liderul PSD Mehedinţi, Aladin Georgescu, tot la amintita reuniune. Asta chiar dacã, la ora actualã, se vorbeşte insistent despre faptul cã doi dintre primarii cu care PSD-ul obişnuia sã iasã în faţã, Rafael Dunãrinţu (Baia de Aramã) şi Constantin Truşcã (Şimian), ar fi trecut deja la PNL. Alte voci îi dau plecaţi la PNL şi pe primarii din Dubova, Husnicioara, Şişeşti. Aşa e, d-le Marian Rãducan? Apropo, ce-o mai face dl. Adrian Duicu?

* Ce e mai rãu e faptul cã nici cu „zmeii” ãia, cãlãritori de armãsari albi, de la PNL nu ne este ruşine. Dau din ei, non-stop, nişte ziceri propagan-distice de o calitate ce te loveşte în moalele capului, mai ceva ca borhotul la mâna a treia într-un beci sãtesc abia dezafectat. Decât sã-i auzi vorbind pe Blaga, Gorghiu, Predoiu, Buşoi (ce-i mai zice Baby Face), Paul Vass şi pe alţii din acelaşi aluat, mai bine-ţi iei liber de la viaţa asta pentru vreo douã-trei eternitãţi. Atât de penibili sunt. Singurul mai carismatic dintre ei, cel puţin sub acest aspect al calitãţii discursului, candidatul PNL la Primãria Generalã a Capitalei, Ludovic Orban, a fost „pescuit” cu câteva zile în urmã, de cãtre DNA, pe nişte motive încã neclarificate, aş zice obscure, cusute aproape cu aţã albã, ceea ce l-a fãcut pe feciorelnicul liberal sã abandoneze cursa încã neînceputã şi sã renunţe la funcţiile politice deţinute. Sã însemne asta cã acuzaţiile pe care i le-a adus DNA sunt adevãrate? Foarte greu de spus. Pânã una-alta, trebuie spus cã umbra scenariilor urmãreşte, deocamdatã, cazul Ludovic Orban.

* Cert e cã, fie şi doar în cazul de la Capitalã, PNL pare în degringoladã şi e forţat sã joace exclusiv defensiv. Dupã retragerea lui Orban, e evident cã PNL se aflã în crizã de soluţii viabile. Anunţatã ca o posibilã alternativã, cu şanse de a o contracara, chipurile, pe Gabriela Firea, propunerea cu Adriana Sãftoiu  candidat la Primãria Bucureştilor a fost retrasã aproape instantaneu. Acum l-au gãsit disponibil pe fostul simbol al Pieţei Universitãţii din 1990 şi actualul traseist politic, manipulat din umbrã (şantajat?) de SRI (filiera Mãgureanu), Marian Munteanu. O fi bine, Alinuţo, o fi bine nanã Vãsãlie? Nu vã e teamã cã binomul elibereazã terenul pentru reintrarea în scenã a mai vechiului vostru partener, prieten şi  şef politic Traian Bãsescu? Pentru cã, se pare, dumnealui trage şi acum de trecuta imunitate prezidenţialã ca de gumilastic… Şi, oricum, nimeni nu-l întreabã de vorbã în legãturã cu niscaiva dosãrele.

* Dar cea mai tare chestie este cea cu spionii israelieni, care  ar fi atentat la mail-ul duduii Laura Codruţa Kovesi. Un ziar bucureştean, la care scrie unul Tache, care o divinizeazã, pur şi simplu, pe Kovesi, titra, mai zilele trecute, ceva de genul: Mossadul- bãgat în sperieţi de Kovesi. Aşa ceva? Cât de curând, acest soi de cult al personalitãţii, care se ţese tot mai insistent în juru-i, o va transforma pe Kovesi într-o persoanã cu adevãrat odioasã. Sã nu ziceţi cã nu v-am spus.

Tags:

About autor