Sucã, nea Gherghe şi cablurile, postacii lu nea Cârjan, nea Mâţu number one şi tanti Chircu şi cãţeii de falezã

Mã nepoate, ţi-o zisei pe aia cu Sucã în armatã, când cherdu puşca şi ierea sã-l mãnânce Curtea Marţialã. Pã nerodu, când îi pusã la sãpat gropi, pusã Sucã puşca lângã el şi cum sãpa, o acoperi cu pãmânt, de nu mai gãseau arma sã tragi cu tunu. Dupe fro sãptãmânã o descoperirã, cã nerodu nu sã lãsã pãnã nu dezgropã toate cablurile de le bagasãrã ãilalţi în pãmânt. Acuma, io zâc sã-l ia nea Gherghe sã dea la o parte şi cablurile de care stã în loc lucrarea aia pentru centralã, de fu nevoit nea primarele sã sã dea iar pe televizor, cã sã întâlni cu neşte oameni şi sã gândirã fro trei ore cum sã mute tensiunea din calea investiţiei. Pã mai lipsea Dorel di la şedinţa cu pricina şi rezolvau problema în doi timpi şi trei mişcãri.

Pã da, cã vã spusã al lu Zbanghiu cã dacã vine primãvara rãsare şi nea Gherghe, cã simte cum vin alegerile şi poate-l mai aleg neşte alegãtori aleşi pe ochi frumoşi şi duşi de nas. Da dacã-l întrebi pe nea primarele, cicã sã mai gândeşte, cã sã vezi şi sã nu crezi, cã poate o sã sã roage severinenii de ‘mnealui sã mai vrea odatã şi de-astea. Acuma, nici Tanţa lu Pecingine nu-i dusã la bisericã, da zisã cã mai bine şi-ar vedea ‘mnealui de o retragere onorabilã, decât de un eşec de proporţii, cã poate aşa o sã-l mai aminteascã niscaiva nostalgici, cã pe nea Dinu nici în şoaptã nu-l mai aminteşte cineva. Mai nou nea Gherghe promite gaze la tot cartieru, unde pãnã acu fro douã sãptãmâni sã jura cã nu poate sã spargã strãzile, cã s-au asfaltat pe fonduri europene. Ce ţi-e şi cu politica asta…

Mã fraţilor, da sã-l vezi şi pe nea Cârjan, ãla micu de sã chinuie sã ajungã la geamu di la Primãrie, sã vadã cum e pe fotoliu de primar, cã ãla de vice nu-i mai ajunge, cicã îl incomodeazã la declaraţia de avere. Sã-l vezi ce sã dã curat ca lacrima, ca Marghioala lu Fleaşcã înainte de mãritat şi promovat printr-o campanie dubioasã, ce ar putea pica la cel mai simplu examen de Limba românã. Da deh, dacã atâta poate ãsta micu, o sã fie o campanie distractivã, ce  mai încoace şi-ncolo. Cã în afara de bãşcãlia de rigoare, asezonatã cu sãriturile la geamul primãriei, nea Cârjan nu sare de 7-8 procente, nici dacã-l voteazã colegii de grãdiniţã.

Da dacã tot vorbim de Limba românã, poate nea Gherghe ar trebui sã-i punã pe subalterni sã sã hotãrascã, cum sã scrie corect Strada Antonini, cu un i sau cu doi de i, cã pe o laturã e una şi pe ailaltã e altceva. Şi unde mai pui cã severinenii mei cam ştiu istoria strãzii cu pricina şi s-ar putea sã le dea cu rest la unii.

Mã nepoate, da aia cu nea Mâţu fu poanta sãptãmânii. Pã fu nea Mâţu la concurs, cã dacã tot sã vrea mare şef peste Casa de Asigurãri, zisã cã sã fie definitiv. Şi aproape fu definitiv respins, cã luã o notã de 1 de toatã frumuseţea, nici în şcoalã nu mai fusasã capabil de isprãvi de astea. Probabel zisã cã la bãtrâneţe ar da bine o aroganţã şi, pãnã la urmã, câţi directori de nota 1 a avut Casa de Asigurãri Mehedinti?! Aia ie cu nea Mâţu, bãiat bun, lãsase ceva în urmã, pãcat cã profesorii sunt rãi şi neiertãtori, cã ‘mnealui pusasã burta pe carte, da sã pare cã a uitat-o acolo.

Acuma şi cu nea Mâţu, da sã vezi trãznaie la Colegiu Traian, unde la clasa a VI-a, din 23 de elevi s-au fãcut fro 38 peste noapte, cã diferenţa a venit de pe la cine trebuia sã-şi bage odrasla mai în faţã. Numai cã acuma ãştia care fãcurã diferenţa, o cam fac în sens invers, cã numai de carte nu sã ţin. Acuma, tanti Prajea poate sã intereseazã ce şi cum, poate ia neşte mãsuri, cã e bine şi cu premiile, da e bine şi cu ce ar trebui sã facem, dacã tot avem ceva de fãcut… pentru învãţãmânt.

Mã fraţilor, sã furã startu şi la Orşova, intrã tanti Chircu în campanie, mângâie toţi cãţeii de pe falezã, sã pupa cu toatã lumea, lapte şi miere, ce mai. La un moment dat nu mai ştiai care sunt cãţeii de pe falezã şi care sunt ãia strânşi în jurul candidatului. Strânsã toţi curioşii de zâci cã nu mai vãzurã orşovenii circ pe la ei pin oraş şi aveau nevoie de carnaval, sã-i mai scoatã din amorţealã. Şi-i scoasã tanti Doiniţa, îi scoasã pe falezã, ei o luarã spre Cazane, fãcurã cale întoarsã şi sã dusãrã la culcare. Cã cicã filmu ãsta îl vãd din patru în patru ani şi au început sã-i plictiseascã reluãrile. Aşa cã lungmetraju’ lu tanti Chircu nu impresioneazã pe nimenea, nici mãcar pe nea Bãlu, care mai nou posteazã toate şantierele unde şi-a fãcut poze, cã de muncit e mai greu. Da încã un mandat n-a omorât pe nimeni, nu?!

Cam asta fu sãptãmâna asta, mã fraţilor, pãnã data viitoare, hai sã fiţi iubiţi şi optimişti!

Tags:

About autor