Capeluri imune la şampon

               * Pe Bãsescu îl credeam şmenar şi ticãlos, dar prostovan sã dea, în mod sincer, nu. Vãzând el cã nu are mijloace cât de cât eficiente sã lupte cu Antenele, ce s-a gândit? Pur şi simplu, sã recomande, pe Facebook, bãsiştilor şi nu numai lor, sã nu mai cumpere produsele firmelor care-şi fac reclamã la respectivele posturi de televiziune. A şi fãcut publicã o listã de asemenea produse (lapte Zuzu, gama de cosmetice Dove, nu ştiu ce marcã de pastã de dinţi etc.). Nicio marcã de produse etilice (whisky, votcã etc.). Bãiatul ãsta, mult prea puriu pentru macho-ul care se crede încã, pierde din vedere câteva aspecte esenţiale: 1) publicul consumator (cumpãrãtorii) îşi schimbã foarte greu obişnuinţele; 2) nu toţi bãsiştii sunt, totuşi, atât de bãtuţi în cap încât sã-şi urmeze şeful orbeşte ori încotro i-ar chema şi conduce acesta. Pe de altã parte, produselor amintite li se face reclamã (publicitate) pe mai toate posturile de televiziune. Probabil, însã, cã trebuie sã te cheme Bãsescu, ca sã te poţi preta la aşa ceva.

* Acelaşi Bãsescu, care, pare-se, s-a spurcat, precum actualul cotrocean, la flecãreala de pe Facebook, posteazã recent – consemneazã Cotidianul.ro -  un comentariu personal, legat de ultimele evenimente, sub titlul „Am vãzut-o pe Kovesi fãcând politicã mai ceva ca doctor Ponta”. „Am vãzut-o pe doamna Kovesi  fãcând politicã mai ceva ca doctor Ponta – se spune în respectivul comentariu -  vorbind la bilanţul DNA despre sute de kilometri de autostrãzi, indemnizaţii pentru copii, pensii pentru vârstnici şi spitale noi, în baza unor evaluãri umflate, ca şi cum substituia tot Parlamentul în an electoral, dovedind calitãţi politice nebãnuite la datele când am tot numit-o în funcţii importante. Dar n-am vãzut-o pe glorioasa doamnã Kovesi asumându-şi responsabilitatea funcţiei pentru faptul cã în cele douã mandate de Procuror General, instituţia pe care a condus-o a tergiversat şi nu a soluţionat Dosarul Revoluţiei”. Stop cronometru! O fi  vinovatã „glorioasa doamnã Kovesi” de „tergiversarea” şi nesoluţionarea dosarelor revoluţiei (altminteri, nişte dosare pe cât de complicate, pe atât de controversate, ce n-au putut fi soluţionate timp de peste un sfert de veac), dar, cel puţin din punctul de vedere al lui Bãsescu, ea are şi marele merit de a ţine la sertar dosarele extrem de grele pe care acesta le are. Cel puţin din acest punct de vedere, Bãsescu ar trebui sã-i facã madamei Kovesi dacã nu o statuie, mãcar un soclu. Pãi se poate atâta nerecunoştinţã?

* Cât priveşte penibila şedinţã de bilanţ a DNA, în care primii oameni în Stat, preşedintele şi premierul, s-au fãcut, pardon de expresiune, de cacao, prin discursurile lor jenant encomiastice, asta pare sã fie o cu totul altã poveste, cu bãtaie cumva electoralã, prin anul 2019. De aceea nici nu-i acordãm, momentan, cine ştie ce importanţã. Deocamdatã, cucoana sãltatã în slãvi de toatã lumea din fruntea DNA ar fi trebuit  -  mã rog, treacã de la noi, ar trebui – sã facã referire, în recentul bilanţ, şi la procesele câştigate la CEDO de numeroşi cetãţeni români în dauna Statului Român. Pentru cã, de fapt, asta înseamnã „bilanţ”, reuşite şi neîmpliniri, deopotrivã. Nu?

* Rãmânând în acest deficitar domeniu al Justiţiei, administrat, în prezent de o aşa-zisã tehnocratã, în realitate o nefericitã emulã a sinistrei Monica Macovei, trebuie sã semnalãm abuzul colosal al numitei  Prunã de a se antepronunţa în legãturã cu nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi pentru un nou mandat (al câtelea oare?!) la şefia DNA. Culmea e cã a fãcut-o ca şi când lucrul acesta era de la sine înţeles. E de vãzut care va fi atitudinea CSM şi a asociaţiilor de magistraţi din România. În ceea ce ne priveşte, credem  cã menţinerea lui Kovesi în aceastã funcţie, în pofida unor prevederi legale şi împotriva bunului-simţ, este o mãsurã cu efecte cât se poate de nocive privind stabilitatea internã în perioada urmãtoare. Paradoxul e cã propunerea madamei Prunã a izvorât, ca sã o citãm chiar pe dumneaei, din logica… bunului-simţ. Ei, da, cum sã nu! Tot din logica bunului-simţ o fi ieşit şi propunerea aceleiaşi cucoane, cu capelura parcã imunã la şampon, de scãdere a pragului electoral? Cât de mari pot fi datoriile ei „morale” faţã de Madona dintre Ciocãlãi, dacã nu mai ştie ce sã facã pentru a-i strecura acesteia minusculul partidulache în viitorul Parlament? Pe zi ce trece, tehnocraţia asta se transformã într-o plagã tot mai întinsã şi tot mai greu de vindecat. Mai greu chiar şi decât rãnile atât de des invocate ale comunismului.

* Din ce în ce mai convingãtoare, mai percutantã la nivel de mesaj electoral, se aratã doamna Gabriela Dobrotã, surprinzãtorul candidat al Mişcãrii Populare la funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin. Prezentã luni searã în studioul GALAXY TV, în cadrul emisiunii TRIBUNA SOCIETÃŢII CIVILE, Gabriela Dobrotã a avut o prestaţie remarcabilã, oferind soluţii viabile pentru destinul acestui oraş cu probleme şi evitând cu eleganţã şi bun-simţ tentaţia tiradelor populiste. Anticipãm cã oricare dintre ceilalţi candidaţi la funcţia de primar al Severinului va avea, în Gabriela Dobrotã, un adversar mai mult decât redutabil. Chiar dacã în spatele dumneaei  nu stã un partid mare, ci unul minuscul. Sau poate tocmai de aceea…

Tags:

About autor