Jos labele de pe Antena 3!

* Desantul ANAF la sediul Antenelor a fost ca o loviturã de mãciucã în moalele capului pentru toţi cei care încercau sã se obişnuiascã, dupã atâta amar de vreme, cu ideea cã trãiesc în atmosfera şi în ritmul Europei civilizate. Ne-am revenit brusc din baletul iluziilor, damful de bolşevism asiatic lãsat de portãreii ce invadaserã redacţiile celor din trustul Intact tãindu-ne şi ultimele legãturi cu aerul proaspãt al civilizaţiei. Pe scurt, bãieţilor şi fetelor de la Antena 3 şi Antena 1 (acestea sunt cele douã Antene care conteazã), care nu au niciun fel de datorie la stat şi cãrora nu li s-a permis sã stea cu chirie în sediul pe care-l pierduserã, complet aiurera, în instanţã, li s-a pus în vedere sã pãrãseascã, în termen de cinci zile, respectivul sediu. Este evident pentru oricine, chiar şi pentru un necunoscãtor, cã nu scrupulele juridico-administrative invocate au motivat grosolanul demers al „ofiţerilor” ANAF de luni. Dincolo de orice considerente, dincolo de  vinovãţiile mai mult sau mai puţin reale, mai mult sau mai puţin dovedite, ale fondatorului trustului Intact, Dan Voiculescu, dincolo, dacã vreţi, de carisma sau de lipsa de carismã a acestuia, Antena 3 s-a dovedit, în ciuda unor inerente rateuri, organul de presã care s-a opus cu vehemenţã şi, de cele mai multe ori, cu argumente irefutabile abuzurilor şi mizeriilor regimului Bãsescu, întins, ca o plagã uriaşã, peste ultimii zece- unsprezece ani din istoria contemporanã a României. A mai fãcut cineva aşa ceva? A, da, poate au mai fost, ici-colo, câteva rãzvrãtiri, câteva inflamãri atitudinale, însã ele au fost sporadice, fãrã forţã şi nesusţinute consecvent de patronii instituţiilor media. „Moştenit-am din veac datorie şi drept/ Tiraniei sã-i pun ne-ncetat împotrivã” – scria un reputat poet contemporan. Jurnaliştii de la Antena 3 (majoritatea – nişte excelenţi profesionişti) şi-au fãcut din aceste versuri o devizã, pe care au urmat-o neabãtut, în tot acest timp. Ori, acest lucru nu poate fi contestat de cineva.

* Ei, se pare cã tocmai aceastã consecvenţã atitudinalã le-a fost fatalã lui Gâdea,  Ursu, Badea et Co. Mi s-ar putea spune cã Bãsescu a ieşit din scenã, prin urmare, problema ar fi doar de punere în aplicare a legii. Aiurea! Bãsescu şi-a lãsat toate tentaculele de influenţare a pârghiilor sistemului opresiv al aşa-zisului stat de drept. „Stat de drept” care, iatã,  îl protejeazã şi acum, neatingându-l nici mãcar cu o floricicã, dar care îi prigoneşte crunt pe opozanţii lui cei mai semnificativi ca pe ultimii infractori. Fapt cu atâta mai condamnabil, mai respingãtor, cu cât aceştia au încercat, dupã spusele lor, sã joace corect, chiar în condiţiile tratamentului injust la care au fost supuşi. Dar, mai presus de toate, somaţia pe care vãtafii de la ANAF le-au dat-o celor din Antene de a pãrãsi sediul în cinci zile (lucru, practic, imposibil, având în vedere uriaşul deplasament de tehnicã specificã, pe care o asemenea operaţiune îl implicã), are ca prim efect direct suprimarea emisiei posturilor de televiziune amintite. Ceea ce Constituţia României interzice. Însã, în materie de încãlcarea Constituţiei, bãieţii au fost antrenaţi eficient de Bãsescu Traian, având în faţã chiar  exemplul „luminos” al acestuia, aşa cã, din acest punct de vedere, nicio problemã. Nema problema. Asta e, vorba unui clasic încã în viaţã!

* Aud, ca pe o chestie de ultimã orã, cã temutul Consiliu Naţional al Audiovizualului, luând, probabil, în calcul cã anteniştii şi-ar putea mobiliza forţele exemplar, astfel încât sã reuşeascã sã se mute în termenul impus într-un alt spaţiu, ar urma sã punã în discuţie, în şedinţa de joi, 18 februarie, licenţa de emisie a Antenei 3. Şi cum prin CNA se agitã tot felul de… jucani de extracţiune bãsistã, plus câţiva bãgãtori de seamã care au rolul de a ridica mâna atunci când li se face semn, nu ar fi exclus ca, începând de joi, Antena 3 (ba chiar toate antenele sã tacã pentru cine ştie câtã vreme. Cui îi este de folos acest lucru şi cine are nevoie de scandalul imens care, în mod sigur, va izbucni? Cine va rãspunde pentru urmãrile acestuia, aici şi în plan european? Cine?

* O veche cunoştinţã îmi atrage atenţia asupra faptului cã Antena este, ar fi, singura televiziune cu capital integral românesc, ceea ce nu prea ar da bine pentru anumite cercuri. Eu ştiam cã Antena are capital românesc integral, dar nu ştiu dacã este şi singura. Dacã acest lucru ar fi adevãrat, atunci am mai avea o explicaţie a înverşunãrii cu care s-au coalizat împotriva Antenelor mai toate celelalte televiziuni. S-a ales praful şi de bruma de solidaritate de breaslã care mai era pe-aici, pe Dâmboviţa. Dar probabil cã am fi cerut prea mult.

* Ce credem, în concluzie, noi? Noi credem cã presiunile şi abuzurile asupra Antenei 3, indiferent din partea cui ar veni, trebuie sã înceteze  de urgenţã. Credem, de asemenea, cã niciun trust de presã nu mai trebuie sã devinã victima abuzurilor şi presiunilor clasei politice sau ale organelor  administraţiei statului. Libertatea de expresie este un drept imprescriptibil şi pentru el au murit oameni. Iar pentru cã abordãrile mele din presã au mers, nu de puţine ori, în sensul celor ale jurnaliştilor de la Antena 3, permiteţi-mi, în final, un enunţ imperativ: JOS LABELE PUTUROASE DE PE ANTENA 3!

Tags:

About autor