Constantin Gherghe şi Marius Screciu, contracandidaţi în ipostaze total diferite

               Înaintea campaniei electorale pentru alegerile locale, partidele politice mehedinţene par mai preocupate de stabilirea candidaţilor decât de comunicare. Este normalã o astfel de atitudine într-o asemenea perioadã preelectoralã. Cu siguranţã partidele politice mehedinţene îşi doresc sã identifice cei mai buni candidaţi pentru a câştiga un numãr cât mai mare de primari. Dacã în judeţ este nevoie de mai mult timp pentru ca partidele locale sã stabileascã aceşti candidaţi, în municipiul Drobeta Turnu Severin se cam ştiu cine vor fi principalii contracandidaţi. Fãrã îndoialã ca principalii contracandidaţi vor fi actualul primar, Constantin Gherghe, şi liderul PSD Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu. Deocamdatã nu se ştie exact în ce formulã electoralã şi dacã va mai candida primarul Constantin Gherghe pentru cel de-a treilea mandat consecutiv de primar.

Constantin Gherghe, în deficit de imagine

   Dacã o va face, sunt doar douã variante electorale pentru Constantin Gherghe: fie din partea UNPR Mehedinţi, partid al cãrui preşedinte este la nivel judeţean, fie ca independent. Oricare din aceastã variantã ar accepta-o Constantin Gherghe, va fi foarte greu. Existã mai multe motive care conduc spre ideea cã actualul primar al municipiului Drobeta Turnu Severin are o misiune foarte grea în tentativa sa de a-şi adjudeca cel de-al treilea mandat consecutiv de primar. În primul rând Constantin Gherghe nu mai pleacã favorit, aşa cum s-a întâmplat la ultimele alegeri locale, cele din vara anului 2012. Atunci a candidat dupã un mandat încununat de realizãri, dintre care cea mai importantã a fost, evident, realizarea infrastructurii municipiului. În cel de-al doilea mandat, în afara continuãrii proiectelor de investiţii demarate în primul mandat, exclusiv cu ajutorul PDL Mehedinţi, Constantin Gherghe nu a mai realizat în calitatea sa de primar mai nimic. În ceea ce priveşte evoluţia şi implicarea sa politicã, aceasta a fost una lamentabilã. Deşi reales primar pe lista PDL Mehedinţi, în timpul mandatului Constantin Gherghe a optat pentru UNPR Mehedinţi, devenind şi preşedintele organizaţiei judeţene. A contat în aceastã alegere faptul cã UNPR se afla la guvernare, situaţie în care, pe de-o parte, putea primi un sprijin ca primar, iar, pe de altã parte, îi oferea o perspectivã politicã avantajoasã. Ieşirea UNPR de la guvernare a coincis şi cu prãbuşirea acestui partid în judeţ. Din acest punct de vedere, o eventualã candidaturã a lui Constantin Gherghe din partea UNPR Mehedinţi nu i-ar aduce niciun suport politic. Cu alte cuvinte, în afara propriei imagini, atâta cât mai este în prezent, Constantin Gherghe nu se poate baza pe susţinere politicã solidã. Ca independent va fi şi mai greu, deoarece va trebui sã justifice opţiunea sa pentru atâtea partide în care a activat. Deja Constantin Gherghe este perceput în rândul severinenilor ca un traseist politic în adevãratul sens al cuvântului.

Marius Screciu, o mare şansã

   Marius Screciu, candidatul PSD Mehedinţi anunţat deja pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin porneşte în aceastã competiţie electoralã de pe o poziţie mult mai avantajoasã. Spre deosebire de alegerile din anul 2012, când Gherghe era favorit, de data aceasta pentru Marius Screciu existã o mare şansã de victorie. Liderul social-democraţiei severinene este mult mai proaspãt în competiţia localã din aceastã varã şi mult mai bine poziţionat electoral decât era în urmã cu patru ani. Are de partea sa o experienţã administrativã constantã şi susţinutã, dar şi sprijinul politic al unui mare partid, ceea ce conteazã enorm în alegeri. Marius Screciu a reuşit în ultimii ani sã se facã util şi credibil fie cã a fost vorba de administraţia publicã localã, fie de activitatea politicã pe care a desfãşurat-o, în calitate de lider politic local. În ceea ce priveşte competiţia electoralã din acest an avantajul lui Marius Screciu este acela cã, de data aceasta, are un contracandidat, respectiv Constantin Gherghe, mult mai slab, mult mai vulnerabil decât era în urmã cu patru ani. Totodatã experienţa acumulatã în administraţia publicã localã atât în calitatea de viceprimar, dar şi în cea de consilier local îi sunt extrem de utile în bãtãlia electoralã, el putând astfel sã vinã, în cunoştinţã de cauzã, cu o nouã viziune în ceea ce priveşte exercitarea actului administrativ, dar şi cu un program realist şi viabil de dezvoltare a municipiului.

Tags:

About autor