Viaţa se trãieşte nu se supravieţuieşte

               Ce facem dacã vine iar o crizã? Apelãm la Mugur Isãrescu sau la Traian Bãsescu pentru vreo centurã de siguranţã de vreo 20 de miliarde de euro pentru care plãtim şi acum, dar nu se ştie dacã am beneficiat de vreun leu? Economia globalã a început sã tremure, spun specialiştii, din cauza scãderii preţului petrolului, bursele încep sã închidã pe pierdere.

Dupã 2001, dupã momentul WTC, lumea care a fost a încetat sã mai existe. Dupã criza începutã în 2008, lumea economicã a încetat sã mai existe, aşa cum funcţiona. Totul este impredictibil.

Dupã 2015, momentul Paris, lumea denumitã civilizatã nu mai este ce a fost. Terorismul a adus nesiguranţa zilei obişnuite de pe strãzile Europei şi ale lumii considerate civilizate sau dezvoltate. Pânã la urmã nici nu ştim sigur dacã criza economicã din 2008 s-a întrerupt vreodatã sau dacã a mai fost câte puţin ştrangulatã pentru a amâna un deznodãmânt nefast. Este posibil ca trilioanele de euro şi dolari pompate în economia globalã sã se fi terminat ca efect şi sã fim din nou în pragul unui eşec economic planetar. Economiile Chinei şi Rusiei au început sã încetineascã de un an de zile. SUA se zice cã a început sã îşi revinã în decembrie, însã numãrul locurilor de muncã înfiinţate în ianuarie aratã din nou un uşor regres. Adicã de la peste 200.000 în decembrie, s-a ajuns la jumãtate în luna ianuarie. Europa nu o duce mai bine şi e clar cã interconectarea economiei globale are efecte de domino, ar spune aceiaşi specialişti.

   Ce se întâmplã cu ţara noastrã?

   Cum va trece o ţarã sãracã şi foarte sãracã peste un nou moment economic dificil sau peste un dezastru de proporţii apocaliptice? Cu ajutorul râului şi al ramului? Cu ajutorul tehnocraţilor, al PSD sau al PNL sau al MP sau la PRU sau al ALDE sau al UNPR sau UDMR sau PRM sau care o mai fi rãmas. A, da. Forumul Germanilor. Cu ajutorul consilierului prezidenţial Mihalache, cel care ne va învãţa sã intrãm şi noi în transã şi sã adormim profund pânã trece momentul şi apoi sã ne trezim ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Ne scoate din crizã Dragnea şi ai lui, cãci în spatele lui Dragnea nu mai rãsare nimic, la umbra şefului baronilor a fost epurat tot. Pânã şi baronii din teritoriu s-au ofilit. Dragnea a curãţat tot. Pânã şi pe ultima redutã a lui Ponta, respectiv pe Rovana Plumb zisã Element Chimic sau Mendeleev. Şi Plumbul a pierit din calea lui Dragnea.

Cine ne va scoate din crizã? Echipa de veveriţe anacronice de la PNL Chip Gorghiu şi Dale Blaga? Este greu de crezut cã cei doi nu se vor pierde în plecãciuni pe la Cotroceni, în cãutarea baticului, respectiv a bãştii atrase, în cãdere, de gravitaţia obligatorie.

Cum va suporta cetãţeanul, alegãtorul de rând noi experimente şi noi eforturi de strângere a curelei. Probabil în jurul gâtului. Întrebarea potrivitã este cum trece peste crizã o ţarã foarte sãracã, precum România. O ţarã foarte sãracã, dar cu politicieni foarte bogaţi, murdari şi corupţi.

Pânã la urmã întrebãrile nu îşi mai au rostul legat de criza economicã. Românii se vor înfrãţi cu râul şi cu ramul şi vor trece peste toate, aşa cum au trecut de la 101 – 102, respectiv 105 – 106 încoace. Adicã am trecut rupţi în fund şi plini de speranţã, cã peste o mie, douã-trei mii de ani ne vom ridica şi noi ca popor şi vom merge printre stele. Aşa este cu popoarele mici: trãiesc mereu cu complexul cã de fapt sunt mari şi vor fi şi mai mari şi se aflã la originea tuturor evenimentelor majore din istorie şi la originea tuturor descoperirilor epocale care au schimbat viaţa civilizaţiei.

Aşa este şi cu politicienii mici care se cred mari şi care cred cã pot conduce o ţarã micã şi cu pretenţii de ţarã mare şi bogatã. Pânã la urmã jocul acesta îl meritãm cu vârf şi îndesat, de ani de zile. Adicã nu meritãm mai mult decât ne este dat şi nu putem fi mai mult decât suntem sau decât am fost. Restul sunt pãcãleli din patru în patru ani. Aşa cã cu o crizã în plus sau cu una în minus, soarta e aceeaşi. Poate se schimbã pentru cei care îşi iau bocceluţa la spinare şi pleacã înspre alte zãri unde viaţa se trãieşte şi nu se supravieţuieşte cu miile de ani.

Tags:

About autor