Sediul Regiei Autonome pentru Activitãţi Nucleare, pichetat de foştii angajaţi

            Foştii angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activitãţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin au ieşit din nou în stradã nemulţumiţi cã nu şi-au primit salariile compensatorii potrivit contractului colectiv de muncã. În toamna anului trecut, 1.525 de angajaţi au fost trimişi în şomaj de pe platforma regiei.

Foştii angajaţi ai RAAN au pichetat luni dimineaţã sediul companiei cerându-şi salariile compensatorii pe care ar fi trebuit sã le primeascã în toamna anului trecut, când au fost concediaţi.

„Am muncit 40 de ani în Termo prin frig, prin ploi şi acum dacã ne dãdu afarã sã ne dea banii noştri, care ni se cuvin, cã nu cerem altceva. Cerem dreptul nostru prevãzut în contractul colectiv de muncã”, spunea un fost angajat.

Marea nemulţumire a oamenilor este aceea cã nimeni nu le comunicã oficial un rãspuns, ci singurele informaţii care le parvin sunt din bursa zvonurilor.

„Nu aşteptãm neapãrat bani pentru noi, aşteptãm ca Guvernul sã hotãrascã soarta RAAN-ului, sã-şi asume responsabilitatea prin crearea entitãţii, prin asigurarea finanţãrii şi, în subsidiar, achitarea obligaţiei conform contractului colectiv de muncã. (…) Din ceea ce ni s-a comunicat am aflat cã existã iniţiat un proiect de hotãrâre de Guvern, semnat de Ministerul Energiei, care sperãm sã fie aprobat de primul ministru şi sã se rezolve aceastã problemã”, a declarat Iulian Rizea, fost angajat al regiei.

Pentru cei 1.525 de angajaţi, suma totalã pe care Guvernul ar trebui sã o aloce este de peste 20 de milioane de lei pentru aceste salarii compensatorii.

„Existã un proiect de hotãrâre de Guvern sã se achiziţioneze apa grea. Noi cei 1.525 de disponibilizaţi nu avem convingerea cã din aceşti bani vom primi şi noi ceva deoarece se vor plãti creditorii pentru a da banii în campaniile electorale. Noi de aceea suntem în stradã şi nu vom pleca pânã nu vom primi banii. Noi nu cerem pomanã, noi ne cerem banii daţi de lege, de contractul colectiv de muncã”, a spus Mihaela Cozma, fost angajat.

Foştii angajaţi ai RAAN sunt hotãrâţi sã continue protestele pânã când vor primi un rãspuns clar în privinţa salariilor compensatorii.

Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare s-a întors în procedura de insolvenţã. Curtea de Apel Craiova a admis miercuri, 3 februarie, cererea de suspendare provizorie formulatã în cazul deciziei de faliment. Regia Autonomã pentru Activitãţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin, prin administratorul judiciar Tudor şi Asociaţii, a contestat hotãrârea pronunţatã de judecãtorul sindic de la Tribunalul Judeţean Mehedinţi din data de 28 ianuarie 2016, când  s-a decis intrarea regiei în faliment.

Tags:

About autor